Potrivit unei proaspete tradiţii, după bucuria darurilor de la Moş Crăciun şi sărbătorirea a două fete frumoase în dormitorul bunicii, a urmat festinul organizat la Timişoara de însuşi Chef Alex, membru vechi al CDViN şi pasionat înveterat de vinuri şi călătorii. Acasă la el ne-am bucurat, în felul nostru decadent, hedonist şi burghez, cum ar spune cârtitorii şi puritanii socialişti, de o frumoasă trăire de clipă cu preparate gastronomice şi vinuri superpremium.
În ultima vreme, fotografiile tind tot mai mult să ia locul poveştilor pe vastele spaţii virtuale pe care le stăpânim. Vesticii colportori de poze pe fb au avut grijă să spună totul în imagini despre ce am mai făcut de sărbători, însă eu am cam rămas în urmă cu cele scrise. Aşa că mă văd nevoit să repar acum această întârziere a cuvintelor, în trei cronici de dar, de vin, de festin.
Cel mai bun somelier al României în 2014, Marinela Vasilica Ardelean, s-a aflat, miercuri, 17 decembrie, la Arad la invitația Clubului Degustătorilor de Vin Neautorizați.
După cum poate observa oricare dintre miile de cititori constanți ai site-urilor cdvin.ro și vestik.ro, dar și ai paginilor de facebook aferente, viața noastră de club se aglomerează. Într-un fel anume, cunoscut de toți cei care calcă, real ori virtual, pragul dormitorului bunicii, povestea promovării vinului românesc a început să capete ființă și continuă să se deruleze dincolo de noi, fără să mai fie nevoie să intervenim în vreun fel în dezvoltarea ei.
Dacă vine vorba de vinurile prezentate la ultima ediție a GoodWine, aș putea spune că am degustat prea puține, în virtutea unui nărav mai vechi, acela de a mă bucura mai mult de vorba și compania prietenilor decât de a bifa, cu carnețelul sub nas, sutele de vinuri de la standuri. Totuși, prin conversațiii, revederi, efuziuni, am reușit să remarc și să iubesc câteva vinuri anume. A fost mai mult un GoodWine de Oprișor, de Drăgășani, de SERVE și de Basarabia pentru mine. Am participat la două prezentări de vinuri, cea a Asociației Producătorilor Viniviticoli din Drăgășani și cea a cramelor din Republica Moldova, dar și la lansarea de carte a Marinelei Ardelean, prilej să degust două excelente spumante Foss Marai.
A trecut ceva timp de când nu am mai luat drumul Podgoriei Miniș-Măderat în căutarea celui mai bun vin. De-a lungul anilor, am ținut aproape de oameni și crame din Șiria, Miniș, Mâsca și Măderat, cumpărând vin și struguri, legând prietenii, creând reportaje. Deși pandemia face să pară că a trecut un mileniu, și nu un an-doi-trei, mă întorc alături de Adina în zonă, pentru o jurizare, o revedere cu Balla Géza și crama sa de top, dar și pentru o descoperire numai bună de povestit aici.
Katona Csaba, noul promotor al Cramei Nachbil, a oficiat în dormitorul bunicii o mult așteptată degustare cu vinurile celei mai cunoscute crame din Beltiug. A fost o întâlnire între prieteni, cu un vorbitor degajat, cu anturaj interactiv și cu vinuri[…]
Citeşte mai departeMiercuri, 25 septembrie, Balla Géza Winery a găzduit în premieră o degustare destinată testării unui nou sistem de evaluare a vinurilor. Din comisia de jurizare au făcut parte șapte experți, oenologi, membri și conducători ai Oficiului Național al Viei și[…]
Citeşte mai departeDe câte ori își prezintă vinurile în odăile bunicii, Valeriu Stoica eliberează în aerul clubului, o dată cu parfumurile inconfundabile ale Crâmpoșiei și Negrului de Drăgășani, și djinii seducători ai poeziei. Ultima magie de acest fel s-a produs într-o seară[…]
Citeşte mai departe