Vineri, 10 Ianuarie 2014 00:00

2013 în sunet de tamburină. Skypetasting, foie gras şi dovleci cu personalitate, în dormitorul bunicii Recomandat

Evaluaţi acest articol
(5 voturi)
699077845f59b84f74a10bb1b6bcb6bd.jpg 699077845f59b84f74a10bb1b6bcb6bd.jpg

Un an de care ne amintim cu plăcere

În odăile aparţinând cândva bunicii, în 23 februarie 2012 inauguram, în compania vinurilor Prince Ştirbey, clubul de vin al Asociaţiei Vestik. În al doilea an de existenţă a clubului, numărul membrilor-degustători neautorizaţi s-a dublat şi, inevitabil, rafturile de vin s-au înmulţit. Pe lângă prietenii deja consacraţi, Avincis, Crama Oprişor, Prince Ştirbey, SERVE, Villa Vinèa şi Vinarte, în anul de graţie 2013 ne-au fost prezentate vinuri de la Casa de Vinuri Cotnari, Domeniile Boieru, LacertA şi Liliac. La sfârşitul anului au ajuns la noi şi vinurile albe şi rosé elaborate de mai vechiul nostru prieten Gabi Lăcureanu, acum la Intervitt Zimnicea, vinuri pe care le-am savurat în zilele de Crăciun.

   Punctele culminante în materie de degustări au fost două seri cu vinuri magnum, patru blind-uri, o seară foie gras - la care am asortat Gewürztraminer Selection 2011 Villa Vinèa şi o Crâmpoşie demidulce 2012 Bauer! - participarea alături de câteva crame la două evenimente culturale, un skypetasting şi organizarea unui Halloween în club.

Seri magnum, într-un cerc restrâns

   Ne amintim cu plăcere cum, într-o seară de sfârşit de mai, inevitabilul Boris a adus cu el trei sticle magnum de la Crama Oprişor: Smerenie, Passarowitz 1718 şi Cutia Paleologu. Într-un cerc restrâns, de 15 degustători privilegiaţi, am participat la una din cele mai inspirate prezentări de vinuri ale anului trecut.
   O altă seară specială am trăit-o datorită echipei de la Vinarte. Somelierul Stelian Ştefan, directorul general de vânzări Costel Cainamisir şi oenologul cramei, Iustin Urucu, ne-au vizitat împreună cu Prince Mircea, Soare şi Prince Matei. Toate magnum şi toate 2000.

Cum am căutat, cu ochii închişi, cea mai reprezentativă Fetească Neagră

   Interesantă a fost şi seria de blind-uri, pentru care am limitat numărul de degustători la 20, majoritatea acestora fiind selectaţi  în funcţie de experienţa pe care o aveau în privinţa degustărilor clasice oferite de producători. Ne-am străduit să căutam împreună cea mai reprezentativă Fetească Neagră, mai ales că vinurile proveneau din zone diferite: Dealu Mare,  Mehedinţi şi Târnava Mică. S-a dovedit cea mai grea încercare, pentru că gusturile au fost, inevitabil, foarte diferite, astfel că s-au stârnit polemici aprinse. Un alt eveniment a fost blind-ul de cupaje premium, în care s-au bătut pentru locul întâi Cuvee Charlotte 2008 şi cupajul premium de la Crama Oprişor 2010 (Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz, Pinot Noir, cupaj îmbuteliat pentru CDViN). În iulie, în luna lui Cuptor am pus în frapiere 7 rosé-uri învelite în staniol şi numerotate frumos: LacertA (Blaufrankisch), Liliac (Fetească Neagră&Merlot), Prince Ştirbey (Cabernet Sauvignon), Crama Oprişor Caloian (Cabernet Sauvignon), Avincis (Cabernet Sauvignon&Merlot), Villa Vinèa (Zweigelt), SERVE Vinul Cavalerului (Cabernet Sauvignon&Merlot), toate vinurile fiind din 2012. LacertA, Avincis şi Liliac au ocupat primele locuri şi au urcat pe podium.
   Toamna am hotărât să-i provocăm pe cei mai experimentaţi degustatori neautorizaţi la un blind de Pinot Noir. Au fost prezente cramele Oprişor, SERVE, Lacerta şi Villa Vinèa, iar hors concours s-a servit Pinot Noir Detaliu de la Oprişor, pe care l-am asortat la un un mousse au chocolat.

În ritm de tamburină

   Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizaţi a participat inclusiv la două interesante evenimente culturale, alături de cramele Avincis, CV Cotnari, Oprişor, Prince Ştirbey şi SERVE. În 10 aprilie, în Complexul Muzeal din Arad, am fost invitaţi la vernisajul expoziţiei de pictură şi stampă chineză din colecţia Adrian Ciceu, un muzician român stabilit cu câteva zeci de ani în urmă în Germania. O lună mai târziu, l-am avut invitat pe muzicianul Adrian Ciceu în clubul nostru şi, după o seară de degustare reuşită, am avut parte de un miniconcert de tamburină susţinut de oaspetele nostru, care a urcat, în cariera sa, pe scenele lumii, alături de legende ale jazz-ului mondial. Al doilea eveniment, la Centrul Cultural Judeţean Arad, a fost un vernisaj devenit tradiţional în urbea de pe Mureş, cel al expoziţiei colective în care sunt prezentate lucrările realizate de artiştii care au luat parte la tabăra de pictură de la Bata, tabără ce a ajuns, în luna iunie, la cea de-a şasea ediţie.

Degustare prin Skype, pe axa Arad-Bucureşti

   2013 a adus şi o premieră pentru noi şi pentru prietenii reali şi virtuali: un skypetasting. Pentru că nu am putut onora, din lipsă de timp, invitaţia primită de la SERVE, de a participa, în Espace Minoux, la lansarea vinului Cuvée Charlote 2010, vinul a ajuns şi la noi în vinoteca din Arad, prin amabilitatea doamnei Mihaela Tyrel de Poix şi a inoxidabilului domn Dan Săvulescu. Am avut astfel posibilitatea de a degusta Cuvée Charlote 2010 o dată cu cei din Bucureşti. Comunicarea s-a facut prin intermediul Skype, cu camerele de luat vederi pornite.

  Să rememorăm ce povestea Pivnicerul: "Întâmplarea a fost cu atât mai plăcută cu cât am putut împărtăşi păreri şi zâmbete cu toţi cei care alcătuiesc complexa şi contrastanta, dar foarte dinamica lume a vinului românesc. Somelieri, oenologi, patroni, fotografi, bloggeri, jurnalişti, PR-işti, directori de vânzări, connaisseurs de ocazie, entuziaşti de tot felul, urmaşi mai apropiaţi ori mai îndepărtaţi ai lui Păstorel Teodoreanu, profesionişti veritabili şi pasionaţi de cursă lungă. Eram parcă la cinematograf şi aproape că puteam atinge personajele de pe foarte micul ecran deschis în colţul marelui laptop. M-am bucurat să-i revăd, alături de echipa SERVE, pe Sergiu Nedelea, pe Vali Ceafalău, pe Big Radu, pe Cătălin Păduraru, pe Răzvan Voiculescu, pe George Mitea şi Alin Ioniţă, pe Horia Hasnaş, Dan Micuda şi Mihai Oprea. Un dirijor discret dădea ritmul întâlnirii bucureştene, din care răzbătea o mondenitate caldă, entuziastă, pricinuită de un vin anume şi de ideea că acesta poate exercita aceeaşi fascinaţie precum o operă de artă, o carte, un star. Un film se derula în faţa ochilor mei şi toată lumea care conta încăpea pe ecranul minuscul al acestei transmisii live la care asistam, şase sute de kilometri mai la vest, învăluiţi în buchetul rafinat al lui Cuvée Charlotte 2010".

Festin şi degustări printre lilieci şi vrăjitoare

   La finele lui octombrie am organizat primul Halloween în wine club, cu vinuri de la Crama Oprişor  ''rebrenduite'' cu etichetele pline de lilieci, în ton cu sărbătoarea, concepute de prietena noastră Adriana. Tot ea a realizat şi decorurile absolut spectaculoase. Dovlecii sculptaţi au împodobit sala, iar ceilalţi membri ai clubului s-au întrecut în a pune pe mese delicatese tematice. Costumaţiile au fost extraordinare, într-o seară în care au degustat vinuri, laolaltă, vrăjitoare, indieni, gheişe, elfi şi alţi domni simpatici. Singurul regret e că nu am organizat un concurs pentru cel mai reuşit costum. Cine ştie, poate o s-o facem în acest an! Pentru că 2014 se anunţă, încă de pe acum, un an foarte aglomerat într-ale degustărilor. Să vină vinurile, noi suntem pregătiţi!
   Singurul lucru care ne îngrijorează este că în clubul nostru există doar 32 de locuri, iar numărul celor care apreciază şi vor să participe la degustările organizate de noi în Arad a depăşit de mult capacitatea clubului!

Citit 2659 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Octombrie 2014 21:21

Pivnicer

Dacă ar fi să comparăm frumusețea cu o vibrație care se propagă irezistibil, cutremurându-i pe privitori, probabil că Prince Știrbey, crama-conac, asemenea Cramei Avincis, reprezintă epicentrul unei asemenea unde, al unei splendori românești regăsite.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate