Joi, 19 Februarie 2015 15:11

O zi fără vin este o zi fără Soare. Vinarte. 2009 Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Un proverb spaniol spune că o zi fără vin este o zi fără soare. L-aș modifica infim, transformând în majusculă o singură literă. Așadar o zi fără vin este o zi fără Soare, unde prin Soare înțeleg vinul meu preferat de la Vinarte, cel din recolta 2009. Din acest punct de vedere, ziua de miercuri, 18 februarie, a fost una extrem de însorită pentru o parte a membrilor CDViN.

 

Costel Cainamisir, directorul de vânzări de la Vinarte, a  adus cu sine în dormitorul bunicii șase vinuri și un nou maestru regional de ceremonii al companiei lui Sergio Faleschini. A fost un eveniment care a încăput cu toate ale sale - participanți, pahare, discursuri și bucurii - într-o singură odaie a clubului, de fapt în fosta sufragerie a bunicii. Herbert Szasz, negociator de vin, noul om de vânzări de la Vinarte de prin părțile noastre transilvane, ne-a povestit multe despre vinuri și despre convertirea sa la această formă de artă. Noi am încercat cuminți fiecare vin, am râs și ne-am extaziat, am făcut planuri și antamat verticale, ba ne-am și scoborât în vinotecă pentru inițierea lui Herbert.

Degustarea a început cu Tămâioasa Românească 2013, un vin soft, aromat, cu toate caracteristicile sublimate cuminte, numai bun ca punct de pornire. Un vin foarte interesant e noul Cuvée d’Excellence 2013, un Sauvignon Blanc nu știu cât de tipic, dar cu siguranță generos prin buchet, corp și postgust, un deliciu subtil pentru cei care știu să citească creațiile oenologice complexe. De Feteasca Neagră 2013 n-am putut nicicum să mă îndrăgostesc și nici nu ar fi fost normal să o fac, dacă ținem cont de frageda tinerețe a plantației. Aștept să crească, să se maturizeze și pe urmă mai vedem. Îmi place însă cum se comportă nu de una singură, ci în neaoșul cupaj Nedeea 2011, alături de alte două soiuri românești, Negru de Drăgășani și Novac. Nedeea e unul dintre acele vinuri pe care le poți prezenta oricând străinilor dacă îți cer să deguste ceva care definește oenologic România. E proaspătă, vie, pulsândă, nu știu cât de complexă, dar cu siguranță atrăgătoare, nu știu cât de omogenă ori consistentă, dar cu siguranță autentică. Am trecut apoi în altă ligă, odată cu deschiderea sticlei de Prince Mircea Merlot Rezerva 2011, prilej pentru amicul avocat Mihai să povestească cum a aflat, cu ajutorul unui Merlot mai vechi din această gamă de la Vinarte, că și în România se creează vinuri mari.

Despre Soare Cabernet Sauvignon 2009, ce să mai zic? Eu cred că este o mândrie a oenologiei românești, un vin de topul topurilor, pe care am putea să-l prezentăm la masters-ii ăia ai vinului pe care nu prea reușim să-i aducem prin părțile noastre pentru a descoperi că și pe aici există capodopere vinicole. Mie, un îndrăgostit de un anume Erotikon de la Oprișor, Soare 2009 îmi confirmă că regele Cabernet Sauvignon se simte extrem de bine în Oltenia. Între alte multe arome pe care prea mulții și prea gălăgioșii exegeți le-au descoperit în acest vin, eu o voi evidenția pe aceea de piele, atât de specifică vinurilor mari și atât de puțin întâlnită la licorile românești.

 

Mai multe imagini

Citit 2577 ori Ultima modificare Marți, 02 Iulie 2019 11:06

Pivnicer

Când prietena noastră Claudia Romana Rista, bine cunoscută drept Fata care gătește cu flori, ne-a invitat la Festivalul culinar tradițional croat Karaševski Paprikaš din satul cărășean Vodnic, nu m-am gândit că această deplasare va fi ceva mai lungă decât prevăd atlasele geografice, ghidurile culinare și gps-urile afective care ghidează un bănățean pe dragele căi ale Carașului.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate