Vineri, 25 Martie 2011 13:42

Crâmpoşia şi Novacul de la Prince Ştirbey au avut succes la Budapesta Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
La o degustare de vin şi de istorie în compania baronului Jakob Kripp

   Pentru "vestici", cel mai plăcut moment din cadrul VinCE (Budapesta, 19-20 martie 2011), Summitul internaţional al vinului central-european la care au participat 108 producători de vin, a fost întâlnirea cu baronul Jakob Kripp şi vinurile Prince Ştirbey. Am fost serviţi chiar de domnul Kripp şi am povestit despre familia soţiei sale, familia Ştirbey, nume cu rezonanţă în istoria României. Prinţul Barbu Ştirbey (1873-1946), administrator al Domeniilor Coroanei şi consilier principal al regilor Carol I şi Ferdinand, deţinea printre altele şi 20 de hectare de vie la Drăgăşani, pe care baroana Ileana Kripp-Costinescu, descendentă directă, a reuşit să le recupereze în anul 2001. Baronul Jakob Kripp ne-a povestit că anii de tinereţe i-a petrecut în Tirolul de Sud, nordul Italiei. Am aflat că satul Tirol din Banat a fost colonizat şi cu italieni din Tirolul de Sud. Pe Pivnicer puteţi afla care "vestic" este "aproape tirolez", potrivit spuselor baronului Jakob Kripp.
    În timp ce degustam Crâmpoşie 2009, Sauvignon Blanc 2009 şi Tămâioasă  Românească 2010, aflam tot mai multe despre podgoria din Drăgăşani, că seamănă cu Toscana (destinaţia preferată a Pivnicerului şi Pivnicerei), că în 2001 s-au plantat 8 ha de vie, iar crama din 1920 a fost refăcută şi modernizată în 2003. Se pune accent pe soiurile autohtone, Crâmpoşie selecţionată, Fetească Regală şi Tămâioasă Românească pentru vin alb,  Novac şi Negru de Drăgăşani pentru vinul roşu. Remarcabile sunt şi vinurile roşii Merlot 2007 şi Fetească Neagră 2008, dar surpriza a fost minunatul Novac 2008, un fel de Pinot Noir românesc.
   Am stat la standul Prince Ştirbey cam trei sferturi de ceas, am savurat toate vinurile aduse spre degustare, am povestit cu baronul Jakob Kripp şi pentru un timp am uitat că nu suntem în România, că ar mai fi de văzut şi de degustat sute de vinuri şi că mai trebuie să lăsăm şi alţi vizitatori să se bucure de vinurile româneşti din soiuri autohtone produse la Drăgăşani.

Citit 1955 ori Ultima modificare Vineri, 25 Martie 2011 13:42

Pivnicer

Călătorul cu ochii larg deschiși poate observa că, pentru ieșeni, trei sunt steagurile care contează: cel al României, cel al Uniunii Europene și steagul Cotnari. În ultima noastră aventură oenologică, petrecută în capitala Moldovei și la poalele Dealului Cătălina, ne-am reîndrăgostit de Iași și de cea mai mare podgorie din zonă.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate