Sâmbătă, 22 Octombrie 2011 14:41

Bin-urile doctorului Penfold. De la un tonic prescris pe reţetă, la vinuri de top mondial Recomandat

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
dacb4443dc56033c36883aad40e22719.jpg dacb4443dc56033c36883aad40e22719.jpg

Regal australian la Enoteca de Savoya

Seară australiană în cadrul deja consacrat al Enotecii de Savoya, din Timişoara, unde vedetele serii au fost patru vinuri de la Penfolds, importate în România de Crama Oprişor: Bin 2 Shiraz Mourvedre, Bin 28 Kalimna Shiraz, Bin 128 Coonawarra Shiraz şi Bin 389 "Baby Grange".

Maestru de ceremonii a fost Boris Ionescu, reprezentantul Cramei Oprişor, care a dezvăluit amatorilor de vinuri bune câteva dintre secretele renumitelor vinuri australiene. Penfolds face parte, din 2005, din concernul Foster's Group, al doilea producător şi vânzător de vinuri din lume, cu o cifră de afaceri impresionantă: circa opt miliarde de dolari pe an.

Puţină istorie. Panaceu pentru pacienţii anemici

Compania Penfolds a fost fondată, cu mai bine de un veac şi jumătate în urmă, de Christopher Rawson Penfold, un tânăr medic englez, născut în 1811, cel mai mic dintre cei 11 fraţi. Acesta avea să emigreze în una dintre cele mai îndepărtate colonii ale Imperiului. În 1844, dr. Penfold şi soţia sa au cumpărat domeniul Mackgill, pe care au plantat butaşi aduşi din sudul Franţei. Doamnei Mary Penfold i se datorează producerea primelor vinuri, care au fost folosite iniţial mai ales ca tonic pentru pacienţi anemici.

La mai bine de un veac distanţă, la începutul anilor '60 ai secolului trecut, celebrul vinificator Max Schubert a pus bazele unei adevărate dinastii a vinurilor Penfolds, aşa cum sunt cunoscute astăzi. A fost perioada în care au fost lansate faimoasele vinuri roşii din portofoliul Penfolds - Bin 389, Bin 707, Bin 28 şi Bin 128. Particula "Bin" ataşată fiecărui vin marca Penfold a fost împrumutată de la încăperile răcoroase în care erau păstrate vinurile la mijlocul secolului al XIX-lea. Pentru a deosebi vinurile, vinificatorul ataşa fiecărui "bin" un număr, tradiţie păstrată, simbolic, până astăzi.

În 1976, "sceptrul" de vinificator-şef a trecut de la Schubert la Don Ditter, care a contribuit decisiv la reintroducerea vinului Bin 707 - "707" vine de la Boenig-ul 707, avionul preferat al vinificatorului -, un Cabernet Sauvignon Premium care avea să fie recunoscut, peste doar câţiva ani, ca un vin australian de top.

În anii '90, proiectul "White Grange" a adus pe piaţă sa Yattarna Chardonnay. Tot în această perioadă Penfold a lansat primul Barossa Shiraz, RWT (Red Winemaking Trial).

2002 este anul în care celebrul oenolog Peter Gago a devenit Chief Winemaker. De atunci, Penfolds a reuşit să pătrundă pe toate pieţele importante de profil din lume. Printre vinurile care s-au remarcat în mod deosebit se numără două Special Bin din 2004, Block 42 şi Bin 60A. Anul trecut a fost consemnată încă o premieră pentru Penfolds: lansarea primului Bin Pinot Noir.

Bin 2 Shiraz Mourvedre


În varianta originală, Penfolds Bin 2 era un vin apropiat de Burgundul Australian, bazat pe Shiraz. A fost lansat în 1960, dar a cunoscut şi o perioadă în anii '70, atunci când boom-ul vinurilor albe a ajuns la apogeu. Este un vin notat de Robert Parker cu 87 de puncte. Păstrat 14 luni în butoaie de stejar, Bin 2 este ideal a fi consumat la o masă cu carne de miel, vită şi, în general, cu orice fel de carne roşie. Acest vin se recomandă a fi dublu decantat. "Am avut şansa să degust un vin Grange 2004, dublu decantat timp de opt ore. Am constatat că se mai preta la 2-3 ore de decantare, fiind foarte bine structurat", a mărturisit amfitrionul serii, Boris Ionescu. Vinul degustat aseară a fost produs în 2005.

Bin 28 Kalimna Shiraz

Penfolds Bin 28 este reprezentativ pentru Shiraz-ul australian, având 14.5 % volum alcool. "Inventat" în 1959, Bin 28 a fost botezat după faimoasa plantaţie de viţă-de vie Barossa Valley Kalimna, cumpărată de Penfolds în 1945. Cei care vor degusta Bin 28 vor constata că aromele sale sunt puternice, vinul e mai taninos, cu o structură puternică, fiind un Shiraz 100%, foarte plăcut la gust.

Bin 128 Coonawarra Shiraz

Creat în 1962, Penfolds Bin 128 este un vin regional care reflectă climatul unic şi condiţiile de creştere din Coonawarra, o regiune viticolă din sudul Australiei, ca şi caracteristicile Shiraz-ului din Barossa Valley, regiune declarată anul trecut cea mai bună zonă de Shiraz din lume. Printre caracteristicile sale se numără aromele de piper, de condimente şi cele florale.

Coonawarra are un climat relativ răcoros şi profilul Shiraz din această regiune diferă de la Shiraz-urile produse din Barossa Valley. Vinul este făcut din struguri proveniţi dintr-o viţă de vie plantată cu peste un secol în urmă. Păstrarea vinului se face în butoaie stejar francez - asta din anul 1980, până atunci fiind preferat stejarul american -, durata optimă fiind de 16 luni.

Bin 389 "Baby Grange"

Creaţie a legendarului vinificator Max Schubert - "tatăl" lui Penfolds Grange - Bin 389 este poreclit "Grange-ul săracului" sau "Baby Grange". De ce? Pentru că respectivele componente ale vinului sunt maturate în aceleaşi butoaie care au adăpostit precedentele vinuri marca Grange. Este un cupaj Cabernet-Shiraz, taninii Cabernetului punându-şi puternic amprenta pe personalitatea vinului.

Lansat în 1960, Bin 389 a fost vinul care a contribuit decisiv la clădirea reputaţiei solide a mărcii printre amatorii de vin roşu. Bin 389 împleteşte structura Cabernetului - taninii îşi pun puternic amprenta! - cu bogăţia gustului Shiraz-ului, fiind un exemplu fericit de combinare echilibrată a fructului cu stejarul.

Vinuri de cursă lungă

Dopurile vinurilor Penfolds au o structură pură, fiind foarte rezistente. Şi datorită acestora, vinurile Penfolds se pot păstra o perioadă îndelungată. "Despre Penfolds Grange se spune că ar fi bine să-l cumperi acum şi să-l bei peste 20 de ani, pentru că atunci ajunge la maturitate", spune Boris Ionescu. Colecţionarii de Penfolds Grange rămân în atenţia producătorului şi după achiziţionarea vinului. Producătorul le trimite periodic un "doctor al vinului", un fel de medic-oenolog, care are menirea de a consulta vinul, degustându-l, şi de a-i constata astfel evoluţia. Doctorul certifică faptul că "spiritul" vinului a rămas intact, iar licoarea poate fi păstrată, în continuare, în condiţii foarte bune. Şi pentru că, în cazurile fericite, spiritul vinului se întâlneşte cu spiritul degustătorului, geografia devine un detaliu nesemnificativ. Cum altfel am putea interpreta spusele marelui matematician Grigore Moisil, parcă anume destinate vinurilor de la Penfolds: "Fiecare om are dreptul să bea un pahar cu vin, numai că devine alt om". "Alt om" care are, la rândul lui, dreptul la un alt pahar de vin...

 

Citit 3548 ori Ultima modificare Luni, 18 Martie 2019 15:20

Pivnicer

Situată în cel mai frumos loc cu putință, acolo unde privitorului i se înșiră în fața ochilor, ca o bucată de paradis, o bună parte din valea Târnavei Mici, crama societății Castel Vinum, care produce vinuri sub brandul Villa Vinèa, împlinește 20 de ani de poveste, timpul scurs de la idee la finalitate. Și îi împlinește cu o inaugurare deplină a cramei extinse, în prezența ctitorului și a celor doi oenologi care au trudit la faima vinurilor sale.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate