Florin Ionescu, alias Boris Ionescu, promotorul de vin cu care clubul nostru are relația cea mai îndelungată, se întoarce în odăile bunicii pentru o degustare între prieteni. Cele cinci vinuri servite în compania sutelor de autografe din club au alungat atmosfera de toamnă ploioasă și mohorâtă, stârnind zâmbete pe chipurile amicilor veniți de pretutindeni, inclusiv din capitala britanică.
Mai multe vinuri albe create de prietenii noștri oenologi de pretutindeni, servite alături de bunătățile gătite de Pivnicera noastră de acasă, au adus bucurie celor prezenți în curtea bunicii într-o seară fierbinte de început de august. În alveola noastră domestică încape o lume întreagă, de vise, de festivaluri, de călătorii, așa cum în fiecare strop de vin al prezentului putem regăsi fericirea fără frontiere și fără de regrete a trecutului recent.
După două zile și două nopți de foc ale weekend-ului magnific de la început de februarie, ne-au mai rămas, duminică, doar două lucruri de făcut: să ne delectăm cu o ciorbă de văcuță și cu niște spaghete carbonara la pensiunea La Foresteria de la Galșa și să vizităm, în compania lui Manu și a lui Șobi 2, de-acum atât de cunoscuta cramă MaxiMarc de la Măderat.
Ultima degustare, ultimul bal al anului 2019. Șase vinuri purtând marca Antinori și Viile Metamorfosis au fost cel mai potrivit dar de Crăciun pentru iubitorii de vin neautorizați care își fac veacul în dormitorul bunicii. Până la urmă, „amănuntul” că unele dintre ele sunt supertoscane ori supervalahe i-a atras în club pe cei mai inițiați dintre noi...
Amicul Răzvan Demian, unul dintre cei mai cunoscuți somelieri români, ne-a provocat la o nouă degustare cu vinuri italiene. A fost o seară de Syrah, Merlot, Barolo și Amarone, condimentată din plin cu poantele și acordurile de chitară ale promotorului, de care degustătorii neautorizați își vor aminti multă vreme de acum încolo.
La ultima degustare în blind, în pahare negre, am avut de ghicit nu mai puțin opt vinuri, de pe șapte terroir-uri diferite, în toate ale lor: culoare, soi, țară. Ne-am jucat „pe întuneric” cu Fetești Negre, Pinot Noir-uri, Orange-uri, Ripasso-uri ori Băbești Negre în ceea ce s-a dovedit a fi unul dintre cele mai dificile exerciții oenologice din dormitorul bunicii.
The region has reached agreement on the three levels Gebietswein (regional wine), Ortswein (‘villages’ wine) and Riedenwein (single-vineyard wine), and continues to emphasise the traditional and highly prized varieties: white wine vinified from Chardonnay, Weissburgunder or Grüner Veltliner, red wine from Zweigelt and Blaufränkisch.