Marți, 23 Octombrie 2012 21:47

Cuiburi artificiale pe stâlpi de înaltă tensiune din județele Timiș și Arad, pentru ocrotirea lui Falco Cherrug Recomandat

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
7dd42b1dc13ff857ecdda0b1337e3718.jpg 7dd42b1dc13ff857ecdda0b1337e3718.jpg

Campanie pentru protecția șoimului dunărean

 

Enel Distribuție Banat și Asociaţia Grupul Milvus au demarat instalarea a 33 de cuiburi artificiale pe stâlpii de înaltă tensiune ai Enel, precum și instalarea a 350 de seturi de teci izolante pe cabluri de medie tensiune din județele Timiș și Arad, în cadrul unei campanii pentru protecția șoimului dunărean (Falco Cherrug).

Specia este listată în anexele diferitelor convenţii internaţionale pentru protecția păsărilor şi este menţionată pe Lista Roşie a speciilor pe cale de dispariție realizată de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN). Mai mult, șoimul dunărean a dispărut aproape în totalitate de pe teritoriul României, ultimele perechi cuibăritoare fiind depistate în Dobrogea și în județul Timiș. 

Un mod eficient de a proteja această specie, testat deja în alte țări europene, este acela de a amenaja cuiburi artificiale în zone ce abundă în surse de hrană, dar nu oferă locuri de cuibărit. Campania include și montarea de teci izolante pe cabluri de medie tensiune, cu scopul de a proteja păsările împotriva electrocutării. Măsura izolării cablurilor va ajuta la reducerea mortalității în rândul șoimilor, dar si a altor păsări, și va reduce frecvența întreruperilor în alimentarea cu energie electrică.

Colaborarea dintre Enel și asociația Milvus a început în 2011, când trei pui de șoim dunărean, crescuți într-un cuib construit de ciori pe un stâlp de înaltă tensiune al Enel, au fost inelați.

Asociaţia Grupul Milvus este unul din cele două grupuri non-guvernamentale care ajută la implementarea în România a unui proiect finanțat de Uniunea Europeană, prin programul LIFE+. Obiectivul principal al acestuia este conservarea şoimului dunărean în România, Ungaria, Bulgaria şi Slovacia.

 

 

Citit 5433 ori Ultima modificare Duminică, 24 Ianuarie 2016 18:00

Pivnicer

CAPITOLUL ȘAPTE, în care conversăm cu papagalii pe Viale del Belvedere, cu viperele bahice ale lui Aristotel, cu delfinul de piatră al lui Bernini și cu gâștele sacre din lectică, în vreme ce gândurile luminează ca niște flash-uri amintirea

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate