Luni, 13 Decembrie 2021 17:49

De la Vinarte la Vinaltus, cu Iustin Urucu Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

După opt ani, Iustin Urucu, oenologul/consultantul Cramei Vinarte, se întoarce în dormitorul bunicii. De data aceasta, creatorul de altădată al vinurilor Prince Matei și Prince Mircea ne-a oferit un alt strop de Soare, un strop de Vinaltus. Căci așa se numește noua sa creație, una dintre cele mai noi crame românești, clădită recent lângă Craiova.

Sticlele cu noile vinuri ale lui Iustin poartă inițiale... inițiatice, pe care tot vinificatorul trebuie să le explice. Și a făcut-o la noi, la Arad, în fața unui auditoriu entuziast, în odăile bunicii. De prin 2015 datează noua provocare din viața lui Iustin Urucu. A cumpărat un teren de aproape nouă hectare, situat la vreo 20 km de Craiova, într-un acasă, într-un terroir pe care ar vrea să-l exprime în această nouă etapă a vieții sale, una antreprenorială. Spune singur că putea să aleagă calea mai ușoară, aceea de a cumpăra strugurii, dar că a preferat să facă totul de la bun început, de la viță. A trebuit să defrișeze o paragină și să o replanteze cu vie, pe un areal viticol care număra altădată, în urmă cu câteva zeci de ani, vreo 250 de hectare.

Plantațiile se află pe un deal cu o altitudine de aproape 200 de metri, iar crama, un pic mai încolo, în Almăj, județul Dolj, puțin mai la nord de Ișalnița, puțin mai la nord de Craiova. Putem număra mai multe soiuri românești și internaționale în portofoliul Vinaltus, cum ar fi: Fetească Albă, Fetească Regală, Tămâioasă Românească, Sauvignon Blanc, Fetească Neagră, Negru de Drăgășani, Cabernet Sauvignon, Merlot. Iar denumirile inițiatice, din cele două game, Corvus și Demeter, sună cam așa: Corvus i.u.s.r. fa/fr/tr 2020, Corvus i.u.s.r. Rosé 2020, Demeter i.u.s.o. fr/fa/sb 2020, Corvus i.u.s.r. fn/ndd 2019, Demeter i.u.s.o. fn/m 2018, Demeter i.u.s.o. ndd/cs 2018. Etichetele sticlelor sunt de ținută, oferă reprezentări inspirate ale celor două simboluri alese pentru game, corbul și zeița agriculturii în mitologia greacă, Demetra.

Cât despre conținut, acesta reflectă fidel tinerețea viilor și un terroir oltenesc revitalizat, cu denumire de origine Banu Mărăcine. Primul cupaj alb, de Fetească Albă, Fetească Regală și Tămâioasă Românească, din gama Corvus, identificată ironic prin inițialele i.u.s.r. (Iustin Urucu Super Românesc...), e un vin domol și prietenos, care alunecă super ușor prin gâtlej și prin simțuri. Rosé-ul din Fetească Neagră, din aceeași gamă, e simplu dar atrăgător, vorbește despre tinerețea viilor și a iubitorilor de vin. Al treilea alb, cupaj de Fetească Regală, Fetească Albă și Sauvignon Blanc, din gama Demeter – completată superironic drept i.u.s.o. (Iustin Urucu Super Oltenesc), se arată un vin gastronomic, pe care ți-l amintești. Vinurile roșii nu duc lipsă de grade alcoolice, emană putere și reprezintă de minune filozofia vinificatorului din sud, de pe la noi și de prin bazinul mediteranean: cât mai mult soare nu strică niciodată, supracopt înseamnă împlinit. Totuși, pentru mine, ele se arată extreme de tinere, de crude, aș vrea să le reîntâlnesc pentru cel puțin doi ani. Aciditatea, corpolența, integritatea, volumul alcoolic ridicat anunță pentru toate un mare potențial de învechire, o evoluție demnă de urmărit. Super Românescul cupaj de Fetească Neagră și Negru de Drăgășani, care reprezintă o îngemănare unică pe la noi, și-a găsit destui fani prin club. După cum au făcut-o și următoarele două Super Oltenești. Am ales pentru mine cupajul de la urmă, de Negru și Cabernet, parcă mai omogen, mai blând și mai evoluat. Dacă vinurile albe și rosé le voi bea cu plăcere în următorii ani, cu celelelalte aș vrea să îmi dau o nouă întâlnire începând cu 2023.

Chiar dacă vinurile sale provin din vițe tinere, Iustin a avut un mare succes în clubul Vestik, fiecare etichetă găsind apreciere la unii sau alții dintre membrii CDViN. Căci nu degeaba au dispărut baxurile de la intrare, așa cum și vinurile au dispărut din pahare.

 

Citit 938 ori Ultima modificare Vineri, 17 Decembrie 2021 12:07

Media

Pivnicer

A trecut ceva timp de când nu am mai luat drumul Podgoriei Miniș-Măderat în căutarea celui mai bun vin. De-a lungul anilor, am ținut aproape de oameni și crame din Șiria, Miniș, Mâsca și Măderat, cumpărând vin și struguri, legând prietenii, creând reportaje. Deși pandemia face să pară că a trecut un mileniu, și nu un an-doi-trei, mă întorc alături de Adina în zonă, pentru o jurizare, o revedere cu Balla Géza și crama sa de top, dar și pentru o descoperire numai bună de povestit aici.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate