Joi, 27 Iunie 2024 13:58

Degustare imposibilă cu vinurile altfel ale unei mari crame dobrogene Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

În plină febră a Campionatului European de Fotbal, ne-am încumetat să organizăm, miraculos, încă o degustare de vin. Cum, vreme de două săptămâni, aproape toate după-amiezile, serile și nopțile au fost ocupate de partide de fotbal, cu greu am găsit o zi de marți pentru meciul nostru oenofil.

Somelierul Vasile Ghimpu vine pentru a treia oară în odăile bunicii, de data aceasta singur, pentru a ne prezenta, în cadru restrâns, vinurile altfel ale cramei pe care o reprezintă cu succes de câțiva ani: Viticola Sarica Niculițel. Între două meciuri de calificare în optimile Campionatului European de Fotbal, am reușit să strângem - cu noi, vesticii, cu tot, incluzându-l pe promotor - 12 participanți la eveniment. Așadar noi, ăștialalți, am fost 11, atât cât numără o echipă de fotbal. Drept e, însă, că doi dintre jucătorii noștri entuziaști fură cam prichindei, dar pasiunea rămâne aceeași…

Meciul nostru alternativ a cuprins prezentarea următoarelor licori: Caii de la Letea Princeps Aligoté Rezerva 2021, Caii de la Letea Princeps Sauvignon Blanc Accacia Rezerva 2021, Crama Histria Fleur Royale Fetească Regală 2022, Caii de la Letea Volumul II Emoție Rosé (Fetească Neagră, Pinot Noir, Syrah), Caii de la Letea Princeps Chardonnay Barrique Rezerva 2020, Caii de la Letea Princeps Pinot Noir Rezerva 2020.

Am marcat mai multe premiere în club: primul vin din gama Princeps, primul Aligoté baricat, primul Sauvignon Blanc învechit în butoi de salcâm. În ordine, am savurat un Aligoté cu aciditatea bine îmblânzită la baric, un Aligoté devenit aproape gourmet, care a plăcut tuturor. N-ai zice însă că vinul care urmat este chiar Sauvignon Blanc: lemnul de salcâm a acoperit tipicitatea, însă a creat o licoare minunată, care ne-a contrariat pe toți. Vasile a schimbat puțin ordinea inițială  a degustării, oferindu-ne apoi un vin de la Crama Histria, recent intrată în portofoliul Viticola Sarica Niculițel. Acest vin este și nu este un orange; am apreciat că eticheta nici nu cuprinde numele acestei metode de vinificare a vinului alb în stilul celui roșu. Nu putem spune în nici un caz că un vin alb obținut prin fermentarea pe pieliță o săptămână sau zece zile este un orange. Pe această „floare regală” o putem însă aprecia drept o licoare interesantă, care oferă complexitate și plăceri aparte în gust și postgust. Ca un contrapunct, rosé-ul simplu, fructat, vesel care a urmat ne-a pregătit pentru întâlnirea cu un Chardonnay excepțional. Bine influențat de lemn, aceste vin Princeps obținut din asamblajul a două Chardonnay-uri, unul luat din tanc și altul obținut după o înnobilare în butoi, a fost pentru mine plăcerea serii. La urmă, am apreciat un Pinot Noir intens, ușor atipic în culoare, dar generos în parfum și arome.

Adina a pregătit multe bunătăți, de servit în compania vinurilor: salată Caprese, prosciutto con melone, salată cu fasole boabe în stil mediteranean, platouri cu brânzeturi și salamuri, prăjitură cu lime.

A fost o degustare specială, entuziastă, interactivă, parfumul și aromele fiecărui vin fiind identificate, descrise, discutate. La urmă, nu prea știam ce echipe de la European s-or fi calificat în optimi, însă eram siguri că vinurile servite aveau toate șansele să câștige titlul, să devină campioane...

 

Citit 345 ori Ultima modificare Joi, 27 Iunie 2024 14:54

Pivnicer

A trecut ceva timp de când nu am mai luat drumul Podgoriei Miniș-Măderat în căutarea celui mai bun vin. De-a lungul anilor, am ținut aproape de oameni și crame din Șiria, Miniș, Mâsca și Măderat, cumpărând vin și struguri, legând prietenii, creând reportaje. Deși pandemia face să pară că a trecut un mileniu, și nu un an-doi-trei, mă întorc alături de Adina în zonă, pentru o jurizare, o revedere cu Balla Géza și crama sa de top, dar și pentru o descoperire numai bună de povestit aici.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate