Miercuri, 23 Noiembrie 2011 23:00

GoodWine 2011, o poveste despre vinul cel mai bun Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
7749b55bc7e965da4b5b57bd783f56c2.jpg 7749b55bc7e965da4b5b57bd783f56c2.jpg

Vesticii, prezenţi la cea mai importantă manifestare oenologică din România

  "Vesticii" au fost prezenţi pentru prima dată la cea mai importantă manifestare oenologică din România, GoodWine, la ediţia sa de toamnă 2011 şi nu au avut de ce regreta drumul lung cu trenul care i-a adus din Arad şi Timişoara în Capitală. E drept că la asta a contribuit faptul că au avut la cuşetă un companion extrem de plăcut, Novac 2009 de la Prince Ştirbey, şi certitudinea că la Bucureşti îi aştepta plăcerea întâlnirii cu alte vinuri selecte.
   Salonul de vinuri a avut loc la World Trade Plaza, a început vineri, 18 noiembrie, la ora 12, şi s-a terminat duminică, 20 noiembrie, ora 16. Au fost trei zile de cunoaştere şi recunoaştere a vinurilor româneşti şi nu numai, de întâlnire şi reîntâlnire cu proprietari, oenologi, directori de vânzări sau de marketing de la diverse podgorii, mai mari sau mai mici.
  La standul SERVE ne-am bucurat de reîntâlnirea cu Mihaela Tyrel de Poix, cu Louis Heriard Dubreuil, cu oenologul cramei, Aurel Rotărescu, cu Roxana Sabău, director de marketing, şi cu Dan Săvulescu, director de vânzări. Am degustat Feteasca Albă 2011 din gama Vinul Cavalerului, Cuvée Amaury 2010, Feteasca Neagră 2009, Rosé 2011 din gama Terra Romana. Bineînţeles, nu am ratat lansarea Cuvée Charlotte 2008, ediţie aniversară, marcând al zecelea an de Cuvée Charlotte. Pivnicerul nu a ratat nici el prilejul de a-şi manifesta, subiectiv, preferinţele, alegând pentru sine toate vinurile amintite şi mai ales cele două Feteşti, febleţi pe dată descoperite.
  La fel de mult am zăbovit la standul Cramei Oprişor, degustând La Cetate Sauvignon Blanc 2010 şi La Cetate Miracol Chardonnay 2009, Rusalca Albă 2009, Rosé 2010 din gama Caloian şi din cele roşii Cabernet Sauvignon Erotikon 2007, Smerenie 2010 şi Passarowitz 1718, 2009. Aici am avut parte de compania plăcută a Luminiţei Tzakis,  director naţional de vânzări, şi a managerului general Gabriel Roceanu, iar Pivnicerul a ales discret pentru topul personal Erotikon-ul irezistibil al anului 2007, însă ar fi fost lipsit de smerenie dacă nu ar fi strecurat acolo şi cele două vinuri de ţinută amintite la urmă.
  La WineRo ne aştepta zâmbitoare Veronica Guzun cu Rosé de la Enira, Easy Duo tot de la Enira şi Merlot de la Alira, vin care a evoluat frumos de la ultima degustare din aprilie de la VinVest. Povestea vinurilor Enira şi Alira,  precum şi amintiri de la Bessa Valley şi Aliman le-am depănat cu administratorul Ghenadie Bobeică şi cu Mircea Niculescu, director de vânzări şi marketing. La Budureasca ne-am reîntâlnit cu Vica Necula şi am degustat Feteasca Albă, Pinot Noir şi Cabernet Sauvignon 2010.
  Cel mai cosmopolit stand s-a dovedit a fi cel al APV Drăgăşani, stand ce a reunit trei din cei şapte producători ai asociaţiei viticole din zonă: Prince Şirbey, Avincis şi Via Sandu. I-am găsit laolaltă pe doamna şi pe domnul baron Kripp, împreună cu oenologul german Oliver Bauer şi soţia Raluca Bauer, director de marketing, familia Cristiana şi Valeriu Stoica, împreună cu oenologul francez Ghislain Moritz, căsătorit cu o frumoasă columbiancă pe nume Angela Prado, cea care se ocupă de marketingul cramei, iar la Via Sandu l-am întânit pe Cornel Sandu, proprietarul magazinului Ethic Wine şi al cramei din Drăgăşani. Frumoasă babilonie. Câte limbi străine se vorbesc pe dealurile Drăgăşaniului? Probabil că din ce în ce mai multe, realitate din care are de câştigat vinul.
  Dacă la SERVE, Crama Oprişor, WineRo şi Agricola Ştirbey am servit mai ales vinuri cunoscute, care oricum se găseau în topurile Vestik şi Pivnicer, vinurile nou lansate pe piaţă ne-au confirmat aşteptările, iar surprizele cele mai plăcute au fost Avincis şi Via Sandu. La Avincis ne-au convins Sauvignon Blanc şi Fetească Regală 2010, iar la Via Sandu, Feteasca Regală şi tânărul Cabernet Sauvignon 2011.
  Tot la categoria surprize plăcute pentru Vestik s-au încadrat şi vinurile Aureliei Vişinescu, la al cărei stand am degustat cam toate ce era prezentat şi din toate cele trei game, Nomad, Artisan şi Anima. Am încercat Feteasca Albă 2009 din gama Nomad, Feteasca Albă baricată 2008, White Artisan (asamblaj alb), Red Artisan (asamblaj roşu) 2007, toate trei din gama Artisan, iar din gama Anima, Pinot Noir 2007, Merlot 2008 şi Cabernet Sauvignon 2007. Ne-a plăcut motto-ul "Vinuri pe gustul meu" şi-l putem parafraza cu încredere: "Vinuri pe gustul Vestik".
  Singurul producător din Banat prezent la Bucureşti a fost Vigna SRL din Petrovaselo, înfiinţat în 2002, atunci când familia Dal Tio (unul din liderii mondiali în producţia de aparate profesionale de cafea espresso) s-a hotărât să dezvolte o societate vitivinicolă. Societatea deţine 175 de hectare, din care 42 sunt plantate, începând cu anul 2005. La GoodWine, producătorul a venit cu  Pinot Noir 2009 şi 2010 sub brandul Otarniţa şi cu un asamblaj de Merlot şi Cabernet Sauvignon 2009 sub brandul Ovaş. De asemenea, producătorii au venit cu câteva sticle de Chardonnay 2011. Oenologul  Emanuele Reolon - originar din Veneto, însă toscan prin adopţie - ne-a povestit despre firmă şi despre plantările viitoare cu Fetească Albă şi Fetească Neagră. Am vorbit de marile vacanţe toscane, destinaţia turistică preferată a "vesticilor", Italia la superlativ, iar la întrebarea noastră dacă aduce şi struguri Sangiovese, oenologul ne-a spus că vinul Sangiovese iese bun doar în Toscana. Aşa ne-am amintit că acolo am auzit frecvent expresia "unico del mondo" şi ne-am despărţit, urmând să ne întâlnim pe meleaguri bănăţene, în satul sârbesc în care italienii şi-au propus să creeze vinuri premium.
  Am trecut apoi pe la standul Domeniilor Anastasia, unde am remarcat un Merlot baricat, şi am încercat cu încredere vinurile Cramei Gramma, degustând Aligoté, o frumoasă Fetească Regală şi Cuvée Vişan (un excelent asamblaj de Fetească Albă, Fetească Regală şi Aligoté). Nu am uitat Senator Wine, cu ale sale Băbească Neagră şi Băbească Gri, Crama Gârboiu cu un Merlot din gama Bacanta şi Jidvei cu un spumant Extra Dry. Pivnicerul a degustat şi remarcat Prince Mircea de la Vinarte, dar a fost şi pe la standul de vinuri din Republica Moldova.
  Dintre expozanţii străini, am sondat vinurile din Chile, cu mulţi producători: Santa Carolina, Tamaya, Terra Mater, Santa Rita, MontGras şi Concha y Toro, din care am gustat un Chardonnay şi o Reserva Cabernet Sauvignon de la Santa Rita şi, bineînţeles, un VSC 2007 de la Santa Carolina, un vin de 92 de puncte pe gustul lui Robert Parker. La standul cu vinuri din Argentina, Michel Torino, am ales un Malbec 2009, iar la standul Heinrig am apucat să degustăm un Amarone 2006 de la producătorul italian Zonin şi Reserva 2004 de la Marques de Riscal-Rioja. Tot aici au fost prezentate spumante Cava Freixenet.
  La această ediţie a salonului, am avut plăcerea de a-l cunoaşte pe Andrei Iva, unul dintre organizatori, cu care am schimbat impresii şi am depănat amintiri bănăţene între două pahare de vin. Despre bucătari şi mâncăruri sofisticate, somelieri, bloggeri de vin, prietenii de la Vinul.ro, lumea mondenă prezentă la târgul de vinuri o să povestim într-o postare viitoare.

  

 

Citit 1285 ori Ultima modificare Luni, 18 Martie 2019 15:49

Pivnicer

De când ne cunoaștem cu prietenii noștri Zoli și Raluca, și să tot fie vreo șapte ani, am trăit atât de multe aventuri împreună că ele nu pot fi povestite nici în o mie și una de pagini de călătorii oenologice. Totuși cele mai importante evenimente legate de ei pot fi descrise mai jos, în câteva cuvinte și imagini, de dragul celui mai nou membru al clubului nostru de vin.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate