Luni, 03 Octombrie 2011 11:15

Investiţie spectaculoasă la Murfatlar România: cramă de 550.000 de euro şi un oenolog de talie mondială Recomandat

Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
702c5451d89ea42ab737f7711c6142d9.jpg 702c5451d89ea42ab737f7711c6142d9.jpg

Un Comandor al Grand Conseil de Vins de Bordeaux face vinuri în Dobrogea

Murfatlar România a anunţat începutul colaborării cu unul dintre cei mai faimoşi oenologi din lume, românul Răzvan Macici, concomitent cu inaugurarea unei noi crame, dedicată vinurilor premium.

Peste jumătate de milion de euro: atât a costat noua cramă amplasată în incinta fabricii, numită de connaisseuri "crama mică din crama mare". Dotată cu tehnologie de top, crama se întinde pe circa şase sute de metri pătraţi care adăpostesc o linie tehnologică destinată vinurilor premium. Capacitatea de producţie a cramei va fi de aproximativ 250 de tone în fiecare an. Obiectivele declarate: scoaterea pe piaţă a unor vinuri premium care vor avea preţuri cuprinse între 10 şi 25 de euro. Murfatlar România, care este lider al pieţei de vin autohtone încă din anul 2003, urmăreşte astfel să-şi consolideze cota de piaţă de 25%. O parte din vinurile premium care vor fi produse aici vor intra în "tezaurul" firmei, în care există încă sticle ce păstrează licori vechi de câteva decenii.

Cu prilejul anunţării premierelor amintite, Murfatlar a oferit mai multor cronicari din domeniul oenologic şansa de a lua parte la un tur al domeniului. Transformaţi ad-hoc în pelerini pe Drumul Vinului, oaspeţii au avut şansa de a urma devenirea întru nobile băuturi   a boabelor de strugure, din vie până în pahare. Musafirii au "debarcat" direct în vie, dându-li-se întâi ocazia să participe la culesul ciorchinilor, parcă mai mulţi ca niciodată în acest an. A fost momentul în care am aflat că până la 42% din soiurile de struguri de la Murfatlar sunt roşii, că 975 de hectare au fost replantate, ceea ce se va întâmpla şi în următorii trei ani, cu ajutorul fondurilor europene. Recolta din acest an este cea mai interesantă din 2001, fiind bogată atât calitativ, cât şi cantitativ. Specialiştii estimează o producţie de 18.000 de tone de struguri pe cele trei mii de hectare - cea mai mare suprafaţă cultivabilă de viţă-de-vie din România aparţinând unui singur producător -, cu circa 30% mai mult decât anul trecut.

Şi pentru că unor cronicari le sunt necesare date precise, cifrele ne sunt furnizate prompt de directorul general, Cosmin Popescu, care ne este ghid. Odată culeşi, strugurii sunt răciţi până la temperatura de 8-10 grade Celsius. În ziua imediat următoare, începe vinificarea propriu-zisă. O echipă formată din patru până la şase oameni realizează o selecţie manuală a celor mai buni struguri. Utilajele performante fac restul: desciorchinarea, presa şi pompele produse de liderul mondial în materie de echipamente de vinificaţie, Vaslin-Bucher. Paranteză tehnică, pentru pasionaţii de tehnologie: presa este controlată de un soft specific, numit Bucher Organ Process. Rolul acestuia: adaptarea presiunii la debitul de must. Este modul în care se poate evita o presare prea puternică sau, din contră, insuficientă. Paranteză închisă.

Directorul Popescu dezvăluie musafirilor că vinurile roşii premium vor sta la maturare între un an şi doi ani, în cele două sute de butoaie de 300 de litri achiziţionate recent. Avem privilegiul de a vizita şi "seiful"în care sunt păstrate vinurile produse în anii '50 şi '60 ai secolului trecut: o încăpere întunecoasă de câteva zeci de metri pătraţi, în care sticle prăfuite cu etichete îngălbenite de vreme aşteaptă să le vină rândul de mai bine de jumătate de secol, vârstă pe care puţini dintre cei de faţă se pot lăuda că au împlinit-o. În sala de protocol, în care pe vremuri nu aveau acces decât potentaţii zilei, ne aşteaptă un Muscat Ottonel din 1986, cu 72 de grame de zahăr, care iscă discuţii aprinse după degustare.

Directorul general apreciază că inaugurarea cramei dedicată exclusiv vinurilor premium, coroborată cu cooptarea în echipa Murfatlar a faimosului oenolog Răzvan Macici, e "o formulă de succes". Nici n-ar putea fi altfel, Răzvan Macici cunoscând consacrarea după ce 17 ani a cunoscut succesul în Africa de Sud, ca Cellermaster la Nederburg, lider al producătorilor naţionali de vinuri premium. Activitatea oenologului român la Nederburg a coincis cu perioada în care crama africană a devenit cea mai decorată din ţară. Meritele lui Răzvan Macici la dezvoltarea industriei viticole din Africa de Sud au fost recunoscute acordându-i-se ordinul internaţional Comandor al Grand Conseil de Vins de Bordeaux. Luna trecută, la concursul "Five Nations", oenologului român i s-a decernat trofeul "Wine of the Show" pentru crearea celui mai apreciat vin din emisfera sudică: "Eminence Private Bin Noble Late Harvest 2011". Vinul a fost notat de juriu cu 100 de puncte.

Macici promite ca Murfatlar să producă vinuri premium de calitate, cele mai bune din România. "Vor exista multe alte proiecte odată cu implicarea mea în activitatea de producţie, împreună cu colegii din vie şi cei din cramă, ridicând astel nivelul general al vinurilor", a dezvăluit noul oenolog consultant al Murfatlar România, autor al unor apreciate inovaţii în vinificaţie, precum cupajele din şapte soiuri şi vinul spumant din struguri culeşi târziu.

Deşi autoritatea sa de netăgăduit i-ar da dreptul oenologului să facă aprecieri pertinente despre licorile de la Murfatlar care vor purta marca "Macici", acesta rămâne acelaşi tip realist şi modest, calităţi care l-au ajutat, printre altele, să ajungă în top: "Prefer să las vinurile să vorbească. Să mai avem puţină răbdare, până anul viitor!"

 

Citit 3384 ori Ultima modificare Luni, 18 Martie 2019 15:25

Pivnicer

În ultimii ani, uneori am călătorit și am trăit clipa într-un ritm atât de alert, încât scrisul nu putea să țină pasul cu acțiunea. Câteva evenimente, întâmplări, ieșiri au rămas neoglindite. Între ele se numără și festivalul de față, căreia cuvintele i-au găsit exprimare abia după opt ani.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate