Marți, 22 Martie 2011 20:46

O plăcută degustare a Budapestei, de la hotelul de cinci stele la ruin pub Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
65a96e8151c57e986eb127bebd1cb087.jpg 65a96e8151c57e986eb127bebd1cb087.jpg

Vestik la Summitul internaţional al vinului central-european, VinCE

Sâmbătă, 19 martie, cinci „vestici” extrem de matinali au plecat cu trenul spre Budapesta pentru a participa la degustarea de vinuri oferită în cadrul Summitului internaţional al vinului central-european, VinCE. Excursia a fost programată pe două zile, cu o noapte petrecută la Villa Korall, despre care vom scrie într-un articol separat.            
   

Dimineaţă, doi dintre membrii grupului au vizitat Fehova, un târg  de vânătoare, pescuit, excursii, artă, fotografie, unde au achiziţionat o pipă din Congo, cafea din Kenya şi slănină de mangaliţă, rasă de porci foarte apreciată în Europa. Ceilalţi trei s-au plimbat prin capitala Ungariei, iar la ora 16 s-au reunit cu toţii în faţa hotelului de cinci stele care a găzduit evenimentul enologic. La degustare a mai venit o colegă de liceu a celui mai tânăr dintre "vestici", care lucrează în Budapesta.
    

Corinthia Grand Royal Hotel se află într-o zonă centrală, pe Bulevardul Elisabeta. Hotelul baroc este construit în stilul Renaşterii franceze şi a fost dat în folosinţă în 1896. O mare parte a clădirii a fost distrusă în timpul Revoluţiei maghiare din 1956, iar în perioada 1990-2003 noii proprietari, Corinthia Hoteluri, au restaurat clădirea  şi au readus-o la splendoarea originală, cu spa, piscina, saună, jacuzzi, trei restaurante şi o cafenea de lux.
  

VinCE a adunat în acest an aproape 110 producători de vin din Ungaria şi străinătate (Italia, Spania, Slovenia, Serbia, Cehia, Chile, Africa de Sud ş.a.), iar din România au participat Wine Princess (Miniş), Cramele Recaş şi Prince Ştirbey. Au mai fost prezenţi şi 11 producători de palinka din Ungaria. Povestea detaliată a degustării de vinuri şi a deosebitei întâlniri cu domnul baron Jakob Kripp, soţul baroanei Ileana Kripp-Costinescu, descendenta prinţului Barbu Ştirbey şi actuala proprietară a domeniului viticol de la Drăgăşani, le vom prezenta în articolele viitoare.
  

La ora opt s-a terminat prima zi de VinCE, iar noi am fost într-un ruin pub din cartierul evreiesc din Budapesta. Szimpla Bar este situat într-o casă părăsită, cu o curte interioară şi multe apartamente. Fiecare cameră are stilul ei, cu grafitti, mobilă veche, scaune diverse, cuiere şi veioze scoase din uz. În camera în care am stat atârna din tavan o bicicletă, ceea ce l-a făcut pe unul dintre "vestici" să exclame: "Asta e bicicleta lui Damocles!" Acolo am cunoscut studenţi sau tineri români care lucrează în capitala maghiară. A fost seara contrastelor, a trecerii pitoreşti de la hotelul de cinci stele cu VIP-uri şi vinuri premium la originalul ruin pub cu studenţi şi bere ieftină.
 

Duminică, după o degustare de cafea kenyană, cumpărată de la Fehova şi pregătită de gazda noastră, Robert, a urmat o plăcută plimbare pe Vaci utca, zona comercială a Budapestei. Excursia s-a încheiat cu un prânz cu specific unguresc care  a fost servit la restaurantul "Fatal" (în maghiară, "platou de lemn"). Ciolanul de porc cu paprika a fost  asortat  cu vinuri roşii din Ungaria, Portugieser de la Gere Attila şi Merlot de la Bock, iar la desert, Somloi galuscka, s-a servit un Tokaji din 1999.

 

Articol de Adina Sămînță

 

Citit 2287 ori Ultima modificare Luni, 18 Martie 2019 12:25

Pivnicer

După ce, într-o vineri, prietenul nostru Elias Macovela ne-a oferit, în odăile bunicii, una dintre cele mai frumoase întâmplări oenologice ale anului, o verticală de Moscatel de Setúbal, am zis să-i ținem companie a doua zi prin vizitarea a două crame emblematice din Podgoria Miniș-Măderat.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate