Miercuri, 11 Mai 2022 22:37

Premieră revoluționară, la WineUp: primele etichete incluzive Recomandat

Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

 Primele etichete incluzive, care oferă persoanelor cu deficiențe de vedere accesul la culoarea vinului, vor fi lansate, în premieră, la Cluj

Conceptul, precum și o gamă completă de posibile implementări pe sticlele de vin, etichete și accesorii, vor fi prezentate în cadrul WineUp Fair in Transilvania, care va avea loc la Muzeul de Artă, Palatul Banffy, Cluj-Napoca în 27-29 mai 2022.

Alb, rose sau roșu reprezintă descriptori fundamentali ai vinului. Culoarea este una dintre caractersticile vinului căreia oenologii îi dedică foarte multă grijă, atenție și răbdare, deoarece este primul atribut pe care consumatorii îl văd și îl evaluează. 

„Analiza senzorială a vinului are un rol cheie în evaluarea și aprecierea unui vin. Degustarea vinului este esențială în evaluarea acestuia și se realizează cu toate simțurile: văz, miros, gust și simțul tactil, conform unor proceduri standardizate.  Este binecunoscut faptul că, aspectul vizual și în special culoarea, pot avea o influență puternică asupra mirosului, care la rândul său, are un impact definitoriu asupra gustului. În timp ce percepția senzorială în general și percepția senzorială a vinului în special, este un subiect fascinant și complex, poate fi complet doar dacă se pot identifica și evalua toate caracteristicile.

Până acum era imposibil pentru persoanele cu deficiențe de vedere să evalueze pe deplin un vin având în vedere că nu dispun de capacitatea de a vedea și de a diferenția culorile. Puteau participa la o degustare de vinuri doar cu sprijinul unui însoțitor care să le descrie culoarea și aspectul vinului.” Ioana Bidian Micu, Wine Expert, CEO ArtVinium.

„Cu ajutorul Alfabetului Scripor de standardizare tactilă a culorilor, culorile sunt disponibile pentru persoanele cu deficiențe de vedere ca o extensie a alfabetului Braille. Această standardizare cromatică inovatoare, ușor de învățat și universală permite fiecărei persoane cu deficiențe de vedere să citească, să scrie, să diferențieze și să recunoască culorile în mod eficient. Folosind principiile designului universal, Alfabetul Scripor este conceput să permită nevăzătorilor, dar și persoanelor cu alte dizabilități vizuale (cecitate, ambliopie, acromatopsie/daltonism) să trăiască inclusiv, într-o lume a  culorilor. 

În timp ce celula Braille este compusă din șase puncte, celula Alfabetului Scripor este compusă din zece puncte. Combinația de puncte dintr-o singură celulă este folosită pentru a reprezenta o culoare, orice celule suplimentare reprezintă nuanțe deschise sau închise, tonuri, saturația sau intensitatea culorilor. Fiind foarte simplu de învățat și reținut, utilizarea este universală deoarece combinația de puncte pentru roșu, alb, roz este aceeași în fiecare limbă. Acest lucru face ca Alfabetul Scripor să fie ușor de asimilat de către adulți care îl pot învăța în câteva minute, dobândind astfel un caracter practic în viața de zi cu zi. Mai mult, simplitatea Alfabetului Scripor îl face compatibil cu tehnologia modernă, cum ar fi imprimantele de orice fel.” Tudor Paul Scripor, inventatorul Alfabetului Scripor de standardizare tactilă a culorii.

 

 

Citit 549 ori Ultima modificare Sâmbătă, 14 Mai 2022 12:23

Pivnicer

CAPITOLUL ȘAPTE, în care conversăm cu papagalii pe Viale del Belvedere, cu viperele bahice ale lui Aristotel, cu delfinul de piatră al lui Bernini și cu gâștele sacre din lectică, în vreme ce gândurile luminează ca niște flash-uri amintirea

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate