Miercuri, 05 Ianuarie 2022 00:56

Pe urmele șuhaidei, în căutarea unei rețete uitate Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Amatorii de dulciuri care s-au aflat în Arad sau Timişoara în anii '70 - '80 îşi amintesc probabil de şuhaidă, o prăjitură din ciocolată, umplută cu cremă. În câteva cofetării, şuhaida a rezistat până azi.

Prăjitura a fost inventată, în 1910, la Szeged, de József Suhajda (1886-1948), a cărui cofetărie a funcționat pe Strada Şcolii, între 1912 şi 1932. 

Rețeta originală, elaborată de Suhajda în 1910, specifica folosirea celor mai fine ciocolate şi a unor ingrediente precum laptele, frișca, zahărul de trestie, cacao, cafea.

Prăjitura a căpătat rapid un statut de delicatesă, iar inventatorul a fost suficient de inspirat pentru a o proteja ca marcă înregistrată. Apoi, a trecut la producerea ei pe scară industrială, în fabricile dedicate din Budapesta şi Viena.

În luna august a anului trecut am vizitat cofetăria ce duce mai departe tradiția acestei prăjituri, cofetărie inaugurată de urmaşii cofetarului în localitatea Budaörs, de lângă Budapesta, cu nouă ani în urmă. A fost deschisă de descendentele lui Jósef Suhajda, care folosesc rețetele păstrate de bunica lor, Ilonka, aflată la venerabila vârstă de 102 ani la data inaugurării. 

Toate ingredientele sunt de la producătorii locali, iar cofetarii folosesc vechile metode de fabricație pentru prăjiturile tradiționale (la crema de casă, la  prăjitura clasică Eszterházy), pentru bomboanele de ciocolată, înghețate, precum și pentru dulciurile fabricate doar la comandă (Caramel Volcano, Mousse au chocolat). 

Cu ocazia asta am aflat că există opt feluri de şuhaide, toate la mare căutare. Ca dovadă, puțin după ora prânzului, când am ajuns noi, mai existau doar trei prăjituri în galantarul cofetăriei. Le-am adjudecat! 

Dacă vă aflați prin preajmă, nu ezitați să vizitați acest mic templu al prăjiturilor ce respectă tradiția!

Citit 561 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Ianuarie 2022 01:22

Pivnicer

Oradea a fost întemeiată de un rege maghiar și întregită ori adăugată la România (cum vă place) de un rege german, după desenele unor frontiere făcute de un geograf francez. În două toamne consecutive, atrași de un festival de vin, i-am întâlnit pe toți acești protagoniști ai istoriei sale în Cetate, în oraș și, respectiv, într-un parc, încremeniți în eternitatea lor de bronz și nisip, de-acum atracție irezistibilă pentru turiști și porumbei...

Timișoara Capitală Culturală 2023

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate