Joi, 09 Septembrie 2021 13:51

Un nou și select Salon Vicii și Delicii, în Vechiul dar splendidul Cazinou arădean Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

După doi ani de așteptare, comunitatea noastră de împătimiți a avut parte în sfârșit de un festival de vin, și nu oriunde, ci chiar acasă. Și nu e vorba de orice festival, ci unul de top, grație participanților, calității licorilor, organizării și locului ales.

Salonul Vicii și Delicii 2021 duce Aradul în clubul select al orașelor care găzduiesc cele mai frumoase festivaluri de vin. Voi felicita cu entuziasm organizatorii, Selgros, Methexis Events, Camera de Comerț, și pe proprietarii Vechiului Cazinou, care au transformat o ruină într-o bijuterie arhitecturală, redându-i splendoarea de altădată. După cum voi aprecia preocuparea autorităților locale, care au permis, facilitat, oblăduit această transformare.

La urma-urmei, ce-ți poți dori mai mult decât să mergi pe jos, pe malul Mureșului, plecând din dormitorul bunicii, ca apoi să ajungi, după un sfert de oră, la un salon de vinuri cu nu mai puțin de 32 de participanți? Nu ai stresul condusului înapoi, îți vei revedea atâția și atâția prieteni cu care ai petrecut multe evenimente, în club ori în afara lui, vei putea să deguști vinuri de la multe din cramele preferate. Asta ni s-a și întâmplat de-a lungul weekend-ului trecut, nouă, vesticilor, dar și majorității membrilor clubului, care au umplut sala din undergroundul cazinoului arădean.

După ce am bifat edițiile anterioare ale salonului arădean de vinuri, desfășurate la Expo Arad, am pătruns acum cu uimire în încăperile Vechiului Cazinou. Într-un cadru splendid, ilustrat mai jos în zeci de fotografii, am găsit, la etaj, expozanți cu bere artizanală și tării, dar și un stand de cofetărie, iar la demisol o lungă listă de crame și promotori de vin. Enumăr aici Alira, Andronic, Aramic, Balla Géza, Budureasca, Casa de Vinuri Cotnari, Casa de Vinuri Ștefănești, Cricova, Daiconi, Davino, Dealul Dorului, Domeniul Bogdan, Domeniile Sâmburești, Dorvena, Dradara, Gruppo Caviro, Lechburg, MaxiMarc, Miniș, Pivnițele Birăuaș, Oprișor, Produse Moldovenești, ReWine, Tepaso, The Iconic Estate, Thesaurus, Valahorum, Villa Vinèa, Viniador, Vini d'Italia Trade, Zaig.

M-am bucurat să-i revăd pe Manu Reolon, Boris Ionescu, Mugur Călin, Silviu Șerban, Cosmin Smadu, Balla Géza, Zaig Eckehardt, Cosmin Reaboi, Schmak András, Sorin Scheuleac, Augustin Filip, Coradini Renato Benvenuto, David Lockley, Dan Iosif  Moldovan, Roberto Cerantola, Răzvan Tempean, Mirian Mircov, Claudiu Toma, Paul Stoica, Cristian Curta, Johnny Faur și pe mulți alții. În plus, am reîntâlnit atâția și atâția membri CDViN de azi și de ieri, pe Marco și Iasmina, Bubu și Adina, Ciprian și Alexandra, Cătălina, Miha Maxim, Sergiu Brănișcan, Daniel Iancu, Dorin și Claudia Goilean, Boros Cristi, Daria, Imi Molnár, Andrei și Tina Frangopol. Și dacă nu i-am revăzut, unii dintre ei, plecați vineri și sâmbătă pe la alte festivaluri mai nordice, tot au fost prezenți în ultima zi: Attila și Alexandra, Claudiu și Teodora, amicii mei de călătorie prin Ungaria, Austria, Italia...

Fără îndoială, marii absenți – motivat - ai festivalului au fost prietenul meu Dan Coclici, membru fondator al asociației Vestik, și Zoli&Raluca&Elihu, fini prieteni din CDViN, prinși cu alte treburi prin Timișoara și Arad.

După mulți ani, a fost grozav să o îmbrățișez pe timișoreanca orădeană Mariana Coraș, magnifică a vinului în dormitorul bunicii în prima ediție, cea din 2015. Amfitrioana emblematică de la Enoteca de Savoya are de acum propriul local în centrul Timișoarei, abia așteptăm să-i facem o vizită! O revedere la fel de plăcută s-a petrecut la standul Lechburg, cramă promovată de acum de sibianul nostru bucureștean Silviu Șerban, cu care mult am pătimit la gura baricului în călătoriile la crame din Drăgășani și Dealu Mare.

Luat de val, de valul vinului, nu al pandemiei, acest vaccin pe care ni-l administrăm în club de atâta amar de vreme în calitate de degustători neautorizați, nu am ajuns să vizitez toate standurile. Când întâlnești atâția prieteni, e greu să deguști sutele de etichete fără să te resimți, mai ales dacă nu ai învățat încă să scuipi cu grație licorile din struguri.

Totuși, nu puteam să nu încerc, la Avincis, un Pinot Noir elaborat (încă) de Ghislain Moritz, după cum nu puteam să nu savurez un cupaj de Fetească Albă&Sauvignon Blanc din viță centenară în variantele 2019 și 2020 la standul Zaig. Era imposibil să nu degust niște albe la Casa Ștefănești conversând cu Cosmin Smadu, un Rosé Valahorum în compania lui Sorin, un Kerner la Villa Vinèa, un Cabernet Franc la Balla Géza. Am luat la rând și vinurile Alira, m-am delectat cu Caloian la Oprișor lângă Boris, Silviu mi-a servit excelentul Sauvignon Blanc al Casei Lechburg. Mi-era dor de vinurile Lorenei Deaconu de la fostele Crame Hallewood, acum The Iconic Estate, așa că le-am degustat pe toate. Cosmin de la Dradara a avut de oferit excelente Fetești Regale și un Sauvignon Blanc 2020 pe care îl recomand oricui. Am mai dat pe la Domeniul Bogdan și Tepaso, unde amicii mi-au pus în pahar ce aveau mai bun, apoi am gustat noile vinuri ale lui Miri de la Pivnițele Birăuaș, am conversat cu Coradini la standul cu fete frumoase al Cramei Dorvena, unde am fost servit cu un excelent Pinot Grigio. Nu am putut să nu degust și un Domaine Ceptura la Davino, un spumant la Cotnari, un Amarone la Vini d'Italia. Și MaxiMarc și Budureasca au avut cu ce să mă îmbie, am dat apoi pe la Dealul Dorului și cam atât. Mă vor ierta cei pe care încă nu am ajuns să-i cunosc și cărora n-am apucat să le degust/povestesc licorile, mă voi strădui să o fac la viitorul festival, oriunde s-ar ține el: București, Timișoara sau Cluj.

 

Citit 1543 ori Ultima modificare Joi, 09 Septembrie 2021 16:04

Pivnicer

CAPITOLUL ȘAPTE, în care conversăm cu papagalii pe Viale del Belvedere, cu viperele bahice ale lui Aristotel, cu delfinul de piatră al lui Bernini și cu gâștele sacre din lectică, în vreme ce gândurile luminează ca niște flash-uri amintirea

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate