Miercuri, 23 Martie 2011 21:55

VinCE 2011, organizare impecabilă, vinuri de top, public pe măsură Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
05a4ce6167ae4cddb080b5bbd97814d4.jpg 05a4ce6167ae4cddb080b5bbd97814d4.jpg

Cu brăţara verde pe mână, în capitala vinului central-european

A doua ediţie a Summitului internaţional al vinului central-european, VinCE, s-a desfăşurat în perioada 19-20 martie la Budapesta, fiind organizată de Decanter Hungary şi găzduită de Corinthia Grand Royal Hotel. Cum manifestarea a cuprins mai multe secţiuni, pentru profesionişti şi pentru marele public amator de vin bun, noi, ca degustători neautorizaţi, ne-am luat bilete pentru a doua secţiune. La ora 16,30, cu brăţara de hârtie verde la încheietura mâinii şi cu paharul în palmă, urcam scările somptuoase ale elegantului hotel pentru a ajunge la etajul întâi, acolo unde producătorii maghiari, români, sloveni, sârbi, cehi, italieni, francezi, spanioli, chilieni ş.a. expuneau spre degustare în special vin, dar şi palinka, caşcaval şi brânzeturi, ulei de măsline, mezeluri, ciocolată artizanală şi cafea. În prima încăpere în care am intrat am avut bucuria de a-l întâlni pe Valentin Ceafalău cu aparatul de fotografiat într-o mână şi cu paharul în cealaltă mână, cum îi stă bine unui specialist dar şi unui blogger de vin.
  

Am degustat vinuri ungureşti din zona viticolă Villány de la Maul Pincészet un Sauvignon Blanc Villány Solár 2010  şi un Villány Vizió 2009 (cupaj de Pinot Noir, Merlot şi Kékfrankos), iar de la Gere Attila un Frici Rosé Gyöngyözóbor 2010, un rozé de vară acidulat şi foarte plăcut.
  

Am trecut apoi la producătorii români, trecând pe la standul Wine Princess, unde am degustat Cadarca de Miniş 2006, iar la Cramele Recaş ne-a cucerit Solo Quinta 2010, un cupaj de patru vinuri albe (Sauvignon Blanc, Chardonnay, Fetească Regală şi Muscat) şi un vin roşu (Fetească Neagră). La Prince Ştirbey am zăbovit cel mai mult, dar despre întâlnirea cu baronul Jakob Kripp şi vinurile de la Ştirbey ne-am propus să scriem pe larg în articolul de mâine.
  

O surpriză plăcută a fost întâlnirea cu vinurile Grand Cru Sonberk Riesling sec 2008, Grand Cru Sonberk Riesling demi sec 2009 şi Grand Cru Sonberk Traminer 2008 de la producătorul Sonberk din Cehia. A urmat standul producătorului Santomas din Slovenia, pe care îl ştiam şi apreciam de anul trecut de la VinVest Timişoara, unde ne-am delectat cu Refosk 2009.
   

La standurile cu vinuri italiene ne-am oprit la Masi, unde am gustat un Costasera Amarone Classico 2006 şi am continuat cu Marchesi de Frescobaldi, Nipozzano Riserva 2007, amintindu-ne cu plăcere de Nipozzano Riserva 2004 adus din Florenţa de doi dintre "vestici". Tot la Marchesi de Frescobaldi am degustat un Tenuta di Castiglioni 2008.
   

Părăsind Europa, am trecut la America de Sud, la standul Wine Age, unde se găseau vinuri din Argentina şi Chile (Errazuriz). Ne-am oprit la un Archaval Ferrer Malbec Mendoza 2009. Şi tot înafara Europei a fost Nederburg Baronne 2007 de la Nederburg Africa de Sud, vin cu care am încheiat seara de sâmbătă, 19 martie.
  

Nu ne-a dezamăgit nici un vin iar multe dintre ele au fost de top, singura problemă fiind timpul prea scurt care ne-a impiedicat să încercăm şi să enumerăm mai multe vinuri. Organizarea evenimentului a fost impecabilă, iar consumatorii foarte civilizaţi. Doar euforia de la final, neobişnuită pentru unguri, mai reţinuţi de felul lor, trăda o degustare de vinuri cu sute de exponate care a reuşit în final să alunge toate inhibiţiile şi să-i apropie definitiv pe oameni, indiferent de limba pe care o vorbeau.

 

Articol de Adina Sămînță

 

Citit 2205 ori Ultima modificare Luni, 18 Martie 2019 12:03

Pivnicer

După ce, într-o vineri, prietenul nostru Elias Macovela ne-a oferit, în odăile bunicii, una dintre cele mai frumoase întâmplări oenologice ale anului, o verticală de Moscatel de Setúbal, am zis să-i ținem companie a doua zi prin vizitarea a două crame emblematice din Podgoria Miniș-Măderat.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate