O serbare câmpenească a marcat, vinerea trecută, începerea campaniei de recoltare a strugurilor de către compania WineRo. Sărbătoarea recoltei a fost organizată la Aliman, în judeţul Constanţa, unde au fost invitaţi inclusiv reprezentanţi ai clubului Vestik şi ai Pivnicerului.
Înfiinţată cu cinci ani în urmă, compania WineRo deţine 100 de hectare la Aliman. Pe această suprafaţă a investit în plantări şi achiziţii circa 2,6 milioane de euro, cultivând soiul românesc Fetească Neagră şi soiurile internaţionale Merlot şi Cabernet Sauvignon. Primul vin produs de WineRo a fost lansat pe piaţă anul trecut. Alira este făcut din struguri Merlot recoltaţi în 2009. În afară de vinul produs la Aliman, WineRo e unicul importator al vinurilor Enira produse la Bessa Valley, în Bulgaria, loc pe care, de asemenea, membrii clubului Vestik şi Pivnicerul l-au vizitat recent. Ghenadie Bobeică, administrator al WineRo, a remarcat faptul că, în al şaselea an al companiei, este al treilea an de rod pentru via plantată la Aliman. "Ceea ce ne-a oferit anul 2011 ne face să fim încrezători că vom obţine vinuri de cea mai bună calitate. Suntem nerăbdători să recoltăm, în premieră pe plantaţia noastră, struguri de Fetească Neagră, pentru a obţine un vin românesc de o calitate cu totul deosebită", a declarat dl Bobeică. Vinul va fi inclus în gama Alira.
Enira şi Alira poartă semnătura oenologului de talie internaţională Marc Dworkin, cel care a lucrat cu renumiţii producători francezi Edmond şi Benjamin Rotschild din Bordeaux, în CV-ul său regăsindu-se Château Larmande, Grand cru classé Saint Emilion, Château Bellefont Belcier, Grand Cru clesse de Saint Emilion, ca şi 12 vinuri Enira notate cu 84-89 puncte de celebrul Robert Parker. "Acest an este foarte favorabil pentru viţa-de-vie. Am reuşit să facem să facem normarea strugurilor în două etape şi preconizăm că vom obţine 4.5 tone la hectar. Analizele privind calitatea mustului ne îndreptăţesc să aşteptăm vinuri mai bune decât cele din recoltele 2009/2010. Şi în acest an vom păstra filosofia care ne-a consacrat pe piaţa vinului, şi anume raportul calitate-preţ foarte avantajos", a remarcat dl Dworkin.
Serbarea câmpenească a fost pigmentată cu un program folcloric, punctul culminant fiind prepararea mustului, strugurii fiind striviţi de patru fete desculţe, îmbrăcate, simbolic, în costume naţionale româneşti. S-au servit bucate alese, asortate cu Rose şi Easy by Enira. Printre numeroşii oaspeţi i-am remarcat pe Prinţul Michel de Laufenbourg, Prinţul Şerban Dimitrie Sturdza şi pe ambasadorul Israelului la Bucureşti, Dan Ben Eliezer.
Finalul acestui an va mai consemna două mari realizări ale WineRo: lansarea Alira Cabernet 2010, urmată de inaugurarea unei crame proprii. Cu sprijinul unei finanţări din fonduri europene, va fi deschisă crama companiei din localitatea constănţeană Raşova, proiectul acesteia având o valoare ce depăşeşte şase milioane de euro.