Miercuri, 09 Ianuarie 2013 18:06

2012, din cramă în cramă Recomandat

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
59dab3c12fe067b179c3df3dedafb947.jpg 59dab3c12fe067b179c3df3dedafb947.jpg

Nostalgii la gura baricului

   Ce poate fi mai plăcut decât să guşti vinul la el acasă? Şi nu doar din pahar, dar mai ales la baric sau cisternă? În 2012 ni s-a oferit această posibilitate de către mai mulţi producători şi, bineînţeles, noi nu am putut refuza. Am fost în Banat, în Oltenia (Mehedinţi şi Vâlcea), în Muntenia (Dealu Mare), în Ardeal  (Satu Mare şi Târnave).
    Prima cramă vizitată a fost Recaş, unde la invitaţia domnului Philip Cox, am participat la lansarea unei noi game de vinuri, Castel Huniade. Din această nouă gamă am degustat 8 vinuri din recolta anului trecut (Riesling, Fetească Regală, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Rose, Merlot/Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Merlot/Pinot Noir), pentru toate gusturile şi mai ales pentru toate buzunarele. Am încercat şi Cocoşul rebranduit  care se numeşte acum Cocoşul dintre vii şi cuprinde vinuri din 2011: Sauvignon Blanc, Dry Muscat şi Pinot Noir. Am mai degustat, din acelaşi an, Sole Fetească Regală şi Sole Chardonnay, Solo Quinta şi Fetească Neagră din gama La Putere şi, la urmă, Cuvée Überland 2009 şi 2011.
    La invitaţia doamnei baron Ileana Kripp şi a domnului baron Jakob Kripp, 1 Mai, Ziua Cramei Ştirbey, ziua de naştere a bunicii Maria Ştirbei, a fost prilejul primei călătorii la Drăgăşani, din cele patru făcute anul acesta. Ca şi anul trecut, am găsit o organizare impecabilă şi vinurile (servite din belşug) purtând amprenta inconfundabilă a oenologului Oliver Bauer. În ajunul acestei sărbători, graţie unei invitaţii de nerefuzat lansate de Raluca Bauer, am participat la un chef adevărat organizat la Via Sandu.
    Mihai, înscris la un curs de cultură a vinului al Cluj, a făcut o vizită la crama Nachbil în scop didactic, acolo unde Johann Brutler, proprietarul,a făcut istoria cramei şi a vinurilor. După un tur în vie şi cramă, cursanţii au fost serviţi cu produse tradiţionale: cârnaţi şvăbeşti, caş de capră, ouă fierte, salată de vinete, ardei copţi, şuncă afumată, leberwursti şi, binenţeles, vin: Trio Alb 2010, Riesling de
Rhin, Chardonnay din baric, Trei Graţii, Pinot Noir 2008 şi 2009, Syrah.
    În 4 iunie, a doua zi de Rusalii, am luat iar drumul Drăgăşaniului la un picnic de cinci stele, Ziua Cramei Avincis. Domeniul familiei Valeriu şi Irinel Stoica din apropierea oraşului Drăgăşani cuprinde: Vila Dobruşa, conac neoromânesc restaurat, o cramă nouă placată cu calcar de Arnota şi plantaţia de 30 de hectare de vie de Fetească Regală, Sauvignon Blanc, Crâmpoşie Selecţionată, Pinot Gris, Cabernet Sauvignon şi Pinot Noir. A fost mai mult decât un picnic, a fost o sărbătoare cu muzică şi vinuri bune. A doua zi am revenit pentru un after-party avându-i ghizi pe oenologul francez Ghislain Moritz şi pe frumoasa lui soţie, Angela Prado.
            La jumătatea lunii iunie, conduşi de Boris Ionescu, am ajuns acasă la Crama Oprişor, în împărăţia grâului, a viei şi a roţii de car, într-o zi de sâmbătă în care oenologul Veronica Gheorghiu a venit special pentru noi să ne prezinte o parte din vinurile cramei. După o plimbare printre cisterne şi o prezentare profesională, ne-am trezit singuri printre 400 de baricuri în care se pregătesc vinurile viitoare. Am degustat, pentru prima oară, un Dornfelder, apoi ne-am dres papilele cu un Shiraz şi cu două Pinot Noir-uri. După experienţa din hala baricurilor, am fost invitaţi la o altă prezentare de vinuri într-una din megacisternele amenajate inspirat în sală de degustare, unde am încercat pe rând câteva dintre produsele casei: Rosé şi Sauvignon Blanc din gama Măiastru, Merlot Călăuza, Pinot Noir şi Merlot din gama La Cetate, Smerenie şi un cupaj roşu premium.
          Cellar Tales, International WineRoundTable Edition XI, 13-15.o7.2012, Via Sandu, Drăgăşani.  Sună foarte pompos şi foarte english denumirile astea pe care Raluca şi Oliver Bauer le-au trecut pe mapa degustării. A fost vorba de un extraordinar eveniment oenologic organizat de acest cuplu de aur de la Prince Ştirbey. Povestirile, poveştile pivniţei din acest episod, iniţiate de cei doi şi găzduite de Via Sandu, au fost spuse prin intermediul unor vinuri cu care foarte puţini au norocul să se întâlnească într-o viaţă şi care provin dintr-o colecţie strânsă de-a lungul multor ani de oenologul de la Ştirbey. Doi dintre vestici au avut plăcerea şi norocul să participe la acest eveniment iar despre vinuri se poate citi în articolul: Cellar Tales XI, Via Sandu. Note de degustare.
           În luna august a urmat un alt drum la Drăgăşani, la Crama Avincis, de această dată în formulă lărgită şi în scop turistic. Sosiţi cu un echipaj numeros, de nouă oameni mai mari sau mai mici, mai nemţi, bănăţeni ori olteni, nişte multinaţionali, am spune, dacă socotim că trei dintre ei au venit din Deutschland, ne-am cazat în apartamentele de pe coama cramei. Angela ne-a făcut un tur de cramă, ne-a servit cu vin (Crâmpoşie din 2011, Fetească Regală cu Pinot Gris, Rosé şi Cuvée Andrei, iar ca desert, Muscat Ottonel 2011) şi ne-a oferit o cină excelentă. A doua zi am vizitat Crama Ştirbey unde ne-au întâmpinat Raluca şi Oliver iar apoi au tot curs vinuri pe terasa cu vedere la Olt: Crâmpoşie Selecţionată 2011, Fetească Regală 2011, Rosé 2011, Novac 2010 şi Fetească Regală Genius Loci 2007. Am fost ospătaţi şi cu o mâncare uşoară, din paste şi legume, şi chiar că nu ne mai venea să plecăm vreodată de acolo.
        La o săptămână după excursia de la Avincis şi Ştirbey a urmat Ziua Porţilor deschise la Crama Nachbil. Doi vestici au luat drumul Beltiugului unde Herr Brutler, somelierul Răzvan Demian şi oenologul cramei i-au aşteptat şi plimbat prin vie si prin cramă, i-au ospătat cu mâncare şi vin. S-au servit pe rând: Trio roşu, Trei Graţii 2008, Cuvée Selection 2008, Pinot Noir 2008, Cabernet Sauvignon 2003, Syrah 2009, Syrah 2011, Cabernet Sauvignon 2011, ultimele două de la baric. Vedetele serii au fost Syrah-ul din 2009 decantat dintr-o ultimă sticlă de 5 l şi Cabernet Sauvignon-ul din binecuvântatul an 2003.
        În 6 octombrie SERVE a inaugurat noua sală de degustare, prilej de întâlnire cu doamna Mihaela Tyrel de Poix şi oenologul Aurel Rotărescu şi, bineînţeles, cu Genosse Dan Săvulescu.  S-au încercat, gustat şi băut 14 vinuri: Sauvignon Blanc 2011 Vinul Cavalerului, Rosé 2011 Vinul Cavalerului, Sauvignon Blanc 2011 Terra Romana, Chardonnay 2011 Terra Romana, Cuvée Amaury 2010 şi 2011, Merlot 2010 Vinul Cavalerului, Pinot Noir 2011 Terra Romana, Fetească Neagră 2010 Terra Romana, Cabernet Sauvignon 2010 Terra Romana,  Millenium Roşu 2011 Terra Romana, Cuvée Charlotte 2008, Cuvée Alexandru 2007 şi două vinuri Domaine Peraldi 2009. Cel mai captivant moment a fost degustarea  din sala baricurilor, iar Pivnicerul a pariat deja pe un Cabernet Sauvignon 2011.
        Pe Mureş şi pe Târnavă nu-i (fată) cramă să-mi fie dragă, zice cântecul, într-o formulă adaptată. Ultima vizită a fost inaugurarea cramei Villa Vinea (aparţinând lui Herr Heiner Oberrauch, tirolez din Italia) din Cristeşti, judeţul Mureş, mai exact din satul Mica (de pe Târnava Mică) unde am fost invitaţi de directorul de vânzări Marcel Farcaş, protagonistul a două degustări reuşite în clubul Vestik. A fost un chef pe cinste, ţinut în cramă printre baricuri, cu un taraf ţigănesc, cu mâncare pregătită de oameni ai locului: pogăcele cu jumere, gulaş adevărat, friptură de căprioară şi gogoşi. Am băut pălincă de drojdie şi din aproape toate vinurile produse la Villa Vinea: Fetească Regală, Sauvignon Blanc Premium şi Selection, Gewürztraminer, Fetească Neagră, Pinot Noir şi Rubin.
       Din păcate, în 2012 nu am putut onora toate invitaţiile şi am lipsit la câteva evenimente, care s-au suprapus cu acţiunile noastre. Marchizul Antinori, în interviul care ni l-a acordat, spunea: Vizitele în cramele producătoare sunt importante, pentru că se înţelege mai bine ce este în spatele sticlei, nu doar conţinutul, ci şi cine e în spate, cine munceşte. Pornind de la această idee ne propunem să realizăm câteva deplasari viniviticole într-un cadru mai larg, care să includă cât mai mulţi prieteni ai CDViN.

 

Citit 4260 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Mai 2019 18:04

Pivnicer

CAPITOLUL ȘAPTE, în care conversăm cu papagalii pe Viale del Belvedere, cu viperele bahice ale lui Aristotel, cu delfinul de piatră al lui Bernini și cu gâștele sacre din lectică, în vreme ce gândurile luminează ca niște flash-uri amintirea

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate