Marți, 08 Ianuarie 2013 02:25

Aventuri medievale, rurale şi mexicane, cu o samă de gringos şi un vin la bandulieră Recomandat

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
7c40d7752b783928f548a15fe1e5b05f.jpg 7c40d7752b783928f548a15fe1e5b05f.jpg

FLASHTASTING retrospectiv

Dacă anul 2011 a însemnat lansarea unei idei inedite de promovare a vinului, botezată de vesticii care suntem flashtasting, 2012 a fost ceva mai mult. Am înregistrat un adevărat record - atât ca număr, cât şi ca total al kilometrilor parcurşi pentru punerea în scenă a ideii ce îmbina două forme de manifestare estetică şi publicitară: flashmob-ul şi fotomodelismul.

Am continuat aşadar, cu consecvenţă şi, pe alocuri, cu încăpăţânare, promovarea-blitz a vinurilor romaneşti care ne sunt pe plac, în locuri speciale, care merită, la rându-le, să fie asociate cu oenologia de top.

Anul a început cu un
flashtasting hibernal în lumea secretă a podului casei, a cărui protagonist a fost un Caloian de la Oprişor. Cu această ocazie am pus la cale extinderea wine-clubului cu un paradis oenologic la înălţime, printr-o viitoare transformare a podului într-o mansardă destinată reuniunilor cu personalităţi din lumea oenologiei.

Cel de-al doilea eveniment s-a petrecut în luna mai. A fost un
flashtasting medieval, în singura cetate locuită din Europa. Sighişoara ne-a primit, ca întotdeauna - unii dintre noi se simt, la propriu, ca acasă în zonă - cu braţele deschise, iar noi am profitat organizând o ascensiune în Turnul Orelor, cu un Rhein Riesling la bandulieră.

Şi pentru că aventura medievală ne-a inspirat, la mai puţin de o lună am dat o raită prin Lipova şi prin Radna, unde, chiar pe când era pe sfârşite campania electorală, am realizat un
flashtasting istoric, pe ambele maluri ale Mureşului. Ne-a însoţit, atunci, la mănăstire şi la bazar, un spectaculos Passarowitz 1718.

A urmat un
flashtasting cu umbrelă şi Fetească Albă, tocmai în Macondo-ul Pivnicerului, Ferendia, asistaţi de Omul Nostru din Panama, Mr Boncu - cunoscut apropiaţilor de limbă spaniolă sub numele de cod Tranquillo, probabil din cauza tensiunii ridicate la care trăieşte epuizantele întâmplări rurale din satul aflat la graniţa cu Serbia.

În acelaşi timp, în
Mexic, Mihai se prezenta ca un gringo autentic şi organiza, într-un patio mexican, un flashtasting cu dona Marta, don Manuel şi dona Drăgaica Roja. Un succes absolut al vinului românesc! Nici nu bănuiam atunci că, în scurt timp, aveam să avem ca oaspete în sala noastră de degustare un mexican pur-sânge.

Apoi i-a venit rândul unui
flashtasting epocal, având ca personaje principale un francez stabilit la noi şi Bentley-ul sau de cursă lungă şi de colecţie. Ne-a apropiat un pahar de Aligoté de la Crama Olteanu, după care, inevitabil, am început să socializăm în franţuzeşte. C'est pas grave!

Flashtasting-ul cu Fetească Neagră plămădită pe roata olarului ne-a dus tocmai la muzeul satului de la Pădurea Verde, din Timişoara, unde ne-a fost ghid ireproşabil prietenul Ion Trăia, un frenetic jurnalist rural şi nu numai.

Parcă nu ne vine să credem nici acum că, în mijlocul verii, am dârdâit apoi într-o peşteră absolut spectaculoasă, la un pahar de Millenium Alb, cu ielele, cu gnomii şi cu hobbitul Bilbo Baggins, în inima Olteniei profunde. A fost flashtastingul milenar...

A urmat, e la mintea cocoşului, un
flashtasting la botul calului, la herghelia unui prieten arădean cu care dorim să organizăm un festival rural al vinului. Armăsarii au fost suficient de amabili să nu ne zvârle din şa, chiar dacă ne-am dedat la tot felul de libaţii improvizate.

Golftasting-ul cu licurici şi Cuvée Andrei ne-a surprins până şi pe noi. Păi nu e neverosimil să te înscrii la un turneu de golf nocturn, ca să poţi organiza un flashtasting printre mingi fosforescente - iar patru ore mai târziu Silviu să aducă vesticilor, în semn de ofrandă, trofeul?
 
Flashtasting-ul miraculos l-am săvârşit, cu multe peripeţii, La Cetate. La Cetatea Ada-Kaleh, de pe insula Şimian  unde am ajuns prin bunăvoinţa unui grănicer simpatic şi a unor barcagii. Asta însă doar după ce am învins conspiraţia şerpilor insulari, care păzesc, nevăzuţi, Şimianul.

Aventură de un weekend, cu Caloian şi plătici în Magyarország, a marcat un
flastasting organizat în vecini, unde se vorbea, totuşi, surprinzător de bine limba romană, dovada ca leii sunt cel puţin la fel de buni ca forinţii şi că un Caloian poate sta oricând alături de un vin maghiar de tradiţie.

Am încheiat aventurile anului 2012 printr-un
flashtasting cu Fetească oltenească la o întrunire a bănăţenilor şi printre morile ce macină Râul de Fier din Caraş-Severin.

Ar mai fi de spus că 2012 a însemnat şi anul în care, spre bucuria noastră, flashtastingul a ajus să fie cunoscut şi în redacţia prestigioasei reviste americane de profil Wine Spectator. Mai mult,
legendarul marchiz florentin Piero Antinori a avut generozitatea de a caracteriza flashtastigul ca fiind interesant şi inovativ.


E un motiv suficient ca să continuăm pe drumul pe care am pornit cu trei ani în urmă, să polemizam între noi pe teme oenologice, pentru că, nu-i aşa, De Gustibus Disputandum...

 

Citit 4104 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Mai 2019 18:03

Pivnicer

CAPITOLUL ȘASE, în care gonim în Frecciarossa cu 300 km/h către Napoli și în care ne zgâlțâim în Circumvesuviana cu 30 km/h spre Pompei, pentru un spectacol în Teatro Grande și un sărut în Casa degli Amanti

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate