Luni, 11 Noiembrie 2019 15:32

Cu Andrei Schmak, la o degustare de stele Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Stelele din Eger au strălucit preț de o noapte în dormitorul bunicii. Le-am admirat alături de un autorizat cavaler al vinului și de mulți degustători neautorizați, veniți în club la o nouă întâlnire cu vinurile ungurești.

După degustarea din vară, dedicată soiurilor Furmint și Cabernet Franc, atât de iubite în Ungaria, prietenul Schmak András revine în odăile bunicii cu șase cupaje, trei albe și trei roșii, din zona Eger. Și dacă Egri Bikavér este cunoscut și apreciat de secole, mai tânărul brand (și blend totodată) Egri Csillag, inspirat de titlul celebrului roman Egri csillagok (Stelele din Eger) al scriitorului Gárdonyi Géza, este de vreo zece  ani replica în alb, de mare succes, a celui mai iubit cupaj roșu din țara vecină.

Pentru seara dedicată Egerului, Andrei ne-a pregătit trei cupaje de alb: Bolyki Egri Csillag 2018 (Királyleányka, Sauvignon Blanc, Hárslevelű, Riesling), Gróf Buttler Egri Csillag 2017 (Királyleányka, Leányka, Ottonel Muskotály, Szürkebarát, Pinot Blanc), St. Andrea Boldogságos Grand Superior Egri Csillag 2018 (Riesling Italian, Sauvignon Blanc, Hárslevelű, Furmint). Alături de aceste „stele din  Eger”, am mai putut degusta trei cupaje roșii: Bolyki Bikavér 2016 (Kékfrankos, Cabernet Franc, Merlot, Zweigelt, Blauburger, Portugeiser), St. Andrea Áldás Bikavér 2017 (Kékfrankos, Merlot, Cabernet Franc, Syrah, Pinot Noir, Blauburger), Gróf Buttler Egri Bikavér Grand Superior 2013 (Merlot, Cabernet Franc, Cadarcă, Pinot Noir, Syrah, Cabernet Sauvignon).

Voi lăuda primele două Egri Csillag pentru excelentul raport preț-calitate, iar ultimul blend alb îl trec la categoria gourmet și mi-l strecor satisfăcut în propria-mi „bancă de vinuri”. De Bikavér-ul de la St. Andrea chiar m-am îndrăgostit, e blând, catifelat, echilibrat, desăvârșit. Primul, cel de la Bolyki, dă impresia că e prea iute lansat în lume, se prezintă tânăr și crud. Paradoxal, și cel de la Gróf Buttler, deși leat 2013, pare necopt și adolescent. Un vin care anunță un imens potențial de învechire, având o aciditate ridicată și o personalitate puternică. Îl strecor în vinotecă și-l degust peste cel puțin trei ani, într-o noapte de vară târzie, undeva la țară, cu ochii la stelele de pretutindeni și cu gândul la cele din Eger, ca un astronom de vinuri dotat cu telescop vizual, olfactiv și mai ales afectiv.

 

 

Citit 689 ori Ultima modificare Luni, 11 Noiembrie 2019 15:38

Pivnicer

Nici nu mai știu de câte ori am fost la Zooland Sâmbăteni, paradisul demn de Arca lui Noe al lui Gabi Mohaci. Știu doar că, dacă dai căutare după cuvintele cheie corespunzătoare, vei găsi cel puțin douăzeci de articole pe cele două site-urile și pe blogul clubului. Ultima aventură la Zooland a fost o degustare în jurul unui ceaun cu tocăniță, avându-l pe Herbert ca dirijor principal hedonist.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate