N-ați avut niciodată senzația aceea de liniște, de plăcută contemplare a unui acvariu cu peștii săi multicolori, de câte ori priviți o frapieră plină de sticle cu vin? Aproape că simți cum buteliile încep să înoate, cum vinul alunecă prin apă ca un animal acvatic în toată splendoarea sălbăticiei sale. M-am bucurat recent de aceste senzații cu prilejul unei zile de naștere sărbătorite în dormitorul bunicii.
Maratonul oenologic și oenofil continuă în dormitorul bunicii. Pe canicula de iulie, George Wine și Château Vartely au susținut un nou spectacol cu decantoare, gheață și frapiere. Primul producător din Republica Moldova prezent în club a adus cu sine niște Chardonnay-uri minunate, un rosé de top și un Cabernet Sauvignon cu nume de nobil geto-dac.
Atunci când ne-a venit ideea să înființăm un club al degustătorilor de vin neautorizați ne gândeam că vom mai găsi prin preajmă câțiva iubitori de vin cu care să putem împărtăși, într-un mod neconvențional, pasiunea noastră pentru oenologie. Cinci ani mai târziu, când numărul membrilor/fanilor clubului având ca siglă un motan somelier a trecut bine de o sută, evenimentele din odăile bunicii au devenit pe cât de diverse, pe atât de personale.
După o absenţă nemeritată, Crama Basilescu revine în atenţia membrilor CDViN graţie unei intime degustări de iulie. Am alungat neplăcerile caniculei cu ajutorul unor vinuri albe şi rosé, am depănat amintiri din vremurile cele bune şi am savurat platourile pregătite cu mare plăcere de chef Tina. În cincisprezece prieteni.
Situată în cel mai frumos loc cu putință, acolo unde privitorului i se înșiră în fața ochilor, ca o bucată de paradis, o bună parte din valea Târnavei Mici, crama societății Castel Vinum, care produce vinuri sub brandul Villa Vinèa, împlinește 20 de ani de poveste, timpul scurs de la idee la finalitate. Și îi împlinește cu o inaugurare deplină a cramei extinse, în prezența ctitorului și a celor doi oenologi care au trudit la faima vinurilor sale.
De câte ori își prezintă vinurile în odăile bunicii, Valeriu Stoica eliberează în aerul clubului, o dată cu parfumurile inconfundabile ale Crâmpoșiei și Negrului de Drăgășani, și djinii seducători ai poeziei. Ultima magie de acest fel s-a produs într-o seară[…]
Citeşte mai departeDe parcă nu ar fi fost de ajuns sutele de etichete cu care ne-a tentat în zeci de degustări de-a lungul ultimului deceniu, de prin Argentina, Chile, Italia, Franța, Portugalia și chiar România, amicul Herbert Szasz face un upgrade însemnat[…]
Citeşte mai departeUltima ispravă a clubului s-a petrecut la Oradea, în oraș și în cetate, dar și aproape de Biharia, în mijlocul unei plantații de viță-de-vie. Ploaia, porumbeii, un Volvo XC90 și o Fetească Albă din via bunicului au fost câteva dintre[…]
Citeşte mai departe