Duminică, 07 Iunie 2015 11:00

Raport final asupra unei degustări reușite în compania lui Vladimir Tismăneanu Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Motanul casei dormea dus pe masa din sufragerie, înconjurat de cele mai interesante obiecte. Eu îmi făceam de lucru prin dormitor, prin dormitorul bunicii, pe muzică de Vivaldi, înconjurat de cele mai interesante vinuri. La urma urmei, nu era decât o zi obișnuită din viața clubului, dacă nu ar fi să ținem cont de festinul ce urma să înceapă.

Cu vreo două zile în urmă, Tina, manageriță de top și membră de top a CDViN, gătea de zor acasă niște bunătăți pentru seara de miercuri. Meniul era unul senzațional: pateuri cu somon afumat și cremă de brânză, minifrigărui de pui cu ananas, ruladă de porc cu chutney de rubarbă învelit în bacon, salată de cartofi noi și ceapă marinată, salată de spaghetti, caprese, mini muffins cu gorgonzola, tarte cu pere și blue cheese, tortellini crocanti, fructe învelite în bacon, plăcinte cu ciuperci, chiftele de somon cu porumb, cheesecake cu ciocolată, tartele cu cremă de fistic și căpșuni proaspete, mousse de ciocolată albă și căpșuni. Iar cu o zi în urmă, Alex, și el top manager și om prețios în economia și gastronomia clubului, elabora un minunat pateu cu jeleu de vin pentru același eveniment. Noi pusesem deoparte niște vinuri minunate: Domeniile Boieru Sauvignon Blanc 2014, Prince Știrbey Tămăioasă Românească 2013, Avincis Fetească Regală&Pinot Gris 2013, Viile Metamorfosis Cabernet Sauvignon Cantus Primus 2009 și Crama Oprișor Passarowitz 1718 (cupaj de Cabernet Sauvignon, Shiraz, Merlot, Pinot Noir şi Dornfelder) 2009. Mare parte din vină pentru toate aceste pregătiri febrile au avut Cătălin Lazurca, consilier local și organizatorul unor importante evenimente culturale pentru viața urbei, și amicul Zoli, un domn simpatic și un sponsor discret care-și face veacul cu grație  în dormitorul bunicii.

În seara cu pricina, când toate fuseseră aranjate la locul lor în odăile bunicii: cărțile pregătite pentru autografe, bunătățile Tinei și ale lui Alex și vinurile la frapieră, ne-am bucurat să-i avem oaspeți în club pe Vladimir Tismăneanu, Mircea Mihăieș și Marius Stan, însoțiți de Andrei Codrescu, Anselm Berrigan și de alte persoane din sfera culturii. Cunoscutul politolog, aflat la Arad pentru o conferință publică și lansarea ultimei sale cărți, Efigii ale unui coșmar istoric, mi-a semnat și volumele anilor ‘90 și 2000 pe care le pregătisem: Ghilotina de scrum, Arheologia terorii, Noaptea totalitară, Marele șoc din finalul unui secol scurt, Raport Final al Comisiei Prezidențiale de Analiză a Dictaturii Comuniste din România.

Cu Mircea Mihăieș am vorbit despre Ioan T. Morar, despre Timișoara și Franța, despre club și despre vin. Nu am avut parte de vizita mascotei cu coadă Lucky Motanul, însă am împărtășit fumul aceleiași țigări alături de Vladimir Tismăneanu și de Marius Stan în curtea casei, înconjurați de iederă, de vie și de magia întâmplării. Apoi am pătruns în underground, în vinoteca ascunsă, pentru a mai povesti un pic și pentru o scurtă degustare de băuturi străvechi.

Am încheiat seara, serata, cu o ședință foto și cu regretul că întâlnirea cu unul dintre autorii noștri preferați, dar și cu întregul anturaj cultural a durat doar câteva ceasuri. M-am consolat însă cu ajutorul „peisajului” din club, în care pluteau odorile unor mari vinuri și amintirea cuvintelor nerostite, în jurul unei sticle magnum purtând pe etichetă un soldățel habsburgic pe fundal cu covor oltenesc.

Le voi mulțumi oamenilor din Arad care în ultima vreme, prin conferințele, lansările de carte și simpozioanele susținute de invitați de marcă, au reușit să pună pe harta culturală a României mult prea mica noastră Vienă. Noi pregătim deja în club cuvée-urile și delicatesele evenimentelor viitoare. În logica faptelor de până acum, nu e exclus să-i avem în curând ca oaspeți în dormitorul bunicii și pe Andrei Pleșu, Mircea Cărtărescu, Milan Kundera, Umberto Eco, Mario Vargas Llosa. Zoli, Cătălin, ce spuneți de asta? 

 

Citit 4962 ori Ultima modificare Duminică, 07 Iunie 2015 11:57

Pivnicer

CAPITOLUL ȘASE, în care gonim în Frecciarossa cu 300 km/h către Napoli și în care ne zgâlțâim în Circumvesuviana cu 30 km/h spre Pompei, pentru un spectacol în Teatro Grande și un sărut în Casa degli Amanti

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate