Luni, 20 Ianuarie 2025 13:17

Seara noastră gourmet cu Cipri&Alexandra Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

O degustare neautorizată ne-a purtat recent prin mai multe țări ale Europei. De data aceasta, întâmplarea nu s-a  produs în odăile bunicii, ci în în casa unor buni prieteni cu care împărtășim de mult bucuria de a trăi.

Cipri și Alexandra reflectă de minune profilul unui degustător de vin neautorizat: meserii de top, cultură, pasiune și cunoaștere în domeniu. Ca și noi, experimentează de la o vreme înțelegerea lumii prin vinurile și bucatele sale. De aceea, o invitație în căminul lor este întotdeauna incitantă,

Pe ultima am onorat-o într-o zi mohorâtă de ianuarie, a doua zi după o fabuloasă degustare cu vinurile Davino. Cele zece vinuri alese de gazde au alungat smogul orașului și neplăcerile iernii urbane, adăugând un strop de soare de pe tărâmuri mediteraneene. Festinul a început însă tradițional, cu un deț de pălincă de gutui care ne-a dat curaj în privința a ceea ce avea să urmeze.

Cipri ne-a turnat pe rând în pahare licori pe care le-a adunat în peregrinările sale, profesionale sau de plăcere, prin țările Europei. Astfel, am călătorit în spațiu prin Slovacia, Germania, Franța, Italia, Spania, Ungaria și Portugalia, întorcându-ne în timp în anii 2021, 2020, 2019, 2018, 2016 și 2015. Lista a cuprins: Château Topoľčianky Rulandské šedé 2020 (Pinot Gris) - Slovacia, Juliusspital Silvaner 2021 - Germania, Domaine de la Rouletière Vouvray Terre de Silex 2021 (Chenin Blanc) – Valea Loarei, Franța, Tenuta Montauto Silio Cilegiolo 2019 – Toscana, Italia, Domaine de la Pusterle Luberon Cuvée Isabelle 2019 (Grenache, Syrah) –Valea Ronului, Franța, Banfi Chianti 2018 (Sangiovese) – Toscana, Italia, Pagos del Rey Altos de Tamaron Reserva 2017 (Tempranillo) – Ribera del Duero, Spania, Château Saint-Louis Saint-Estèphe 2016 (Cabernet Franc, Merlot, Cabernet Sauvignon) – Bordeaux, Franța, Bock Ermitage 2015 (Pinot Noir, Kékfrankos, Blauer Portugieser, Syrah, Cabernet Sauvignon) – Villány, Ungaria. Acestora li s-a adăugat un excelent și dulce vin roșu de Porto, adică din Portugalia, rămas fără poză din pricina unei firești euforii finale.

Vinurile roșii au fost decantate la sticlă mai bine de cinci ore; pentru estetică, Cipri a ales niște pahare discrete de grappa, decor apreciat de toți invitații. Toate licorile au fost însoțite de mâncărurile elaborate de gazde: pogăcele, pateu cu jeleu de vin alb și un pic de Ouzo, brioșe mini-Quiche Lorena cu ciperci, pulpe de rață la cuptor cu varză roșie și piure de cartofi și de păstârnac, tartă royală de lămâie. O bine crescută boxă Marshall a alimentat cu muzică nostalgică întreaga aventură hedonică.

Vinul din Slovacia, un Pinot Gris onorabil, ne-a introdus perfect în logica degustării, care a continuat cu un nemțesc Silvaner de prin Würzburg, loc prin care am dat cu ani în urmă, pentru plăcerea călătoririi și pentru un flashtasting cu vinuri de la Prince Știrbey. Am trăit apoi fiorul întâlnirii cu un superb Chenin Blanc de pe Valea Loarei, o creație rafinată de pe Valea Loarei. Pentru mine acesta a și fost vinul serii, oferind plăceri atât de franțuzești: parfumuri de flori care se deschid pe măsură ce temperatura crește în pahar, arome și și gusturi de fructe din paradis, un postgust prelung, mineral, contrariant de bogat, de inefabil în toate ale sale.

Trecând la roșii, cu ajutorul soiului Cilegiolo, am călătorit în Maremma, pe unde am mai fost cu toții cândva, cu mască, cu prilejul unei lungi vacanțe italiene și nu numai, care a mai cuprins Umbria. Și ne-am întos în Franța, pe Valea Ronului, pentru un ales cupaj roșu, revenind apoi în Italia, pentru un Banfi venerabil. Am făcut apoi un salt măreț, ajungând Spania, un Tempranillo viu, puternic, plin de soare și de o tinerețe mediteraneană convingându-ne că este vinul roșu al serii. De parcă n-ar fi fost de ajuns, am trecut Pirineii pentru a poposi în Bordeaux, grație unui cupaj de la Château Saint-Louis. În final, am pornit către casă, făcând un popas în Villány, Ungaria, la prestigioasa cramă Bock, care ne-a oferit un blend din cinci soiuri.

Vinul de desert, de felul lui roșu, de Porto, a încheiat un festin de pomină, bine după miezul nopții. Cuprinși de beatitudine, ca niște incorigibili peregrini ai vinului, am avut grijă cum ne conducem pașii, în timp ce treceam drumul pentru a ajunge în casa bunicii.

 

Citit 77 ori Ultima modificare Luni, 20 Ianuarie 2025 13:29

Pivnicer

Dacă vreodată ai de gând să călătorești către cel mai mare oraș din sudul Portugaliei, în absența zborului direct de la Budapesta, poate părea o idee bună să alegi Timișoara pentru o cursă cu escală la Charleroi. Ai ceva vreme să vizitezi astfel una dintre capitalele Europei, pentru ca apoi să decolezi spre Faro.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate