Imprimă această pagină
Vineri, 11 Ianuarie 2013 13:54

Întâmplări hedoniste cu globe-trotteri şi frapiere pline, onorate de un master-chef în devenire Recomandat

Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
f51b5648c3e53ec160a6efedd5cc34a2.jpg f51b5648c3e53ec160a6efedd5cc34a2.jpg

Adevărul gol-goluţ despre Anul Dragonului

Evenimentele anului 2012 au început pentru vestici cu o inaugurare, atunci când, la mijlocul lunii ianuarie, maestrul bucătar Lorenzo Aielli a deschis un nou restaurant în centrul Aradului.

A fost un prilej pentru Pivnicer de a se transforma ad-hoc în
paparazzo printre prosciuto, pupături şi alte ingrediente în cucina maestrului Chef Lorenzo.

Apoi, Vestik a organizat o
degustare de vinuri româneşti pentru câţiva profesori universitari din Italia, sosiţi în oraşul de pe Mureş cu prilejul unei conferinţe cu participare internaţională, între aceştia numărându-se şi profesorul în drept constituţional Maurilio Gobbo de la prestigioasa universitate din Padova. Despre vinuri trebuie să spunem că au fost opt la număr, provenind de la patru crame diferite, Oprișor, PetroVaselo, Prince Știbey și SERVE.

Festivalul vinului desfăşurat la Budapesta, în martie, a fost un prilej cum nu se poate mai nimerit pentru vestici de a vizita, din nou,
Ţara.huVinCE 2012 ne-a  întâmpinat cu maşini de lux, ţinută şi lipsă de snobism, connaisseurs şi plebe cu pretenţii, bloggeri şi provinciali, masterşi şi diletanţi, lume de tot felul într-un hotel superb, desprins parcă dintr-un încă nefilmat film cu James Bond. Cu toţii am fost vreo douăzeci, dacă ţinem seama şi de aripa maghiară din anturajul clubului.
 
Sala Barocă a Muzeului de Artă din Timişoara a găzduit, în aprilie, o
simfonie oenologică barocă marca Avincis. Evenimentul a avut loc chiar în sala în care Franz Liszt concerta, în 2 noiembrie 1846, în cadrul ultimului său turneu prin sud-estul Europei. Valeriu Stoica, fost ministru al Justiţiei, şi soţia sa, Cristiana Stoică, expert în domeniul arbitrajului internaţional, s-au prezentat timişorenilor în calitatea lor de podgoreni, iar membrii CDViN s-au numărat printre invitaţi.

Fluturi & Farfalle, la reşedinţa ambasadorului Marii Britanii, E.S. Dl. Martin Harris, la începutul lunii mai. Vitis Metamorfosis a lansat noua gamă de vinuri Fluturi & Farfalle, efect al parteneriatului Halewood Internaţional – Antinori. Lansarea a avut loc în prezenţa marchizului Piero Antinori, membru marcant al elitei mondiale a producătorilor de vin, a cărui familie e un reper în domeniu în ultimele şase secole. Marchizul a avut amabilitatea să ne acorde un amplu interviu despre vinuri remarcabile, criză, flashtasting şi defectul lui Leonardo da Vinci. La finalul întâlnirii am fost invitaţi la reşedinţa sa din Florenţa, invitaţie pe care intenţionăm să o onorăm în acest an.
O altă prezenţă marcantă la eveniment a fost Judy Halewood, Chairwoman Halewood Internaţional.
Vinurile lansate de Vitis Metamorfosis la reşedinţa ambasadorului Marii Britanii sunt opera oenologului italian - stabilit de mai mult timp în România - Fiorenzo Rista. Regiunea Dealu Mare a fost aleasă de Vitis Metamorfosis în urma unei analize complexe şi a unor vizite în diferite regiuni viticole. Cele 100 hectare de teren achiziţionate în Dealu Mare au un accentuat caracter de terroir. În acest loc s-au pus bazele unei noi crame, care va fi finalizată în toamna acestui an.

Pentru că mişcarea este la mare preţ printre degustătorii neautorizaţi ce suntem, în iunie,
doi vestici au pedalat pentru sănătate, relaxare şi comunitate alături de câteva sute de arădeni. A fost o organizare impecabilă. Toată lumea era adunată, cu mic, cu mare, în piaţa din spatele teatrului, am primit cu toţii apă minerală şi nişte simpatice numere de participanţi pe care le-am prins de coarnele biţiglelor.

Nouă vinuri româneşti au călătorit, la sfârşitul lui iulie, alături de patru vestici, până la Caransebeş, pentru a fi prezentate
în lumea bună a managerilor de multinaţionale prezenţi la inaugurarea unei noi hale de producţie AWS. E drept, ne-am fi dorit ca vinurile să fie chiar mai numeroase, însă CDViN şi Asociaţia Vestik, oricât s-ar strădui, nu pot promova vinul românesc mai mult decât producătorii înşişi şi-o doresc. Cât despre aceia care chiar o fac, adică despre prietenii noştri de meserie oameni de vin, ne-am străduit să fim pe măsura profesionalismului lor.
Am luat cu noi pentru plăcerea unor domni, doamne, herr-i şi damen, o proaspătă Crâmpoşie (2011) şi un tânăr Cuvée Andrei (2010) de la Avincis, un rafinat Sauvignon Blanc Vitis Vetus (2010) şi o emoţionantă Tămâioasă Românească în sec (2011) de la Prince Ştirbey, un fresh Rosé (2011), un nobil Cuvée Amaury (2010) şi un aristocratic Cuvée Charlotte (2008) de la SERVE, un venerabil Prince Matei (2000) la sticlă magnum de la Vinarte şi o artistică şi Cutie Paleologu (2008) de la Crama Oprişor. În plus, al zecelea vin, un autentic Negru de Drăgăşani (2010) de la Prince Ştirbey, avea să călătorească în bagajele CEO-urilor peste mări şi ţări drept cadou ales de noi pentru frumoase amintiri oenologice despre România.

Adevărul inocent şi gol-goluţ despre ultimul GoodWine în Micul Paris a fost relatat de Pivnicer într-o postare pe blogul său. Ar fi meritat să merg acolo, în îndepărtata mea capitală cu care am, de la o vreme, o relaţie de dragoste-ură, preţ de două nopţi la clasa I a unui tren de călători care a făcut în urmă cu jumătate de veac curse prin RFG, fie şi numai/ori mai ales pentru zâmbetul Angelei Prado în compania lui Louis Heriard Dubreuil şi Emanuele Reolon, fie şi numai/ori mai ales să ascult o frumoasă columbiancă, un francez cu sânge albastru şi un italian pasional vorbind despre vin în româneşte. În mod simbolic, cei trei reprezintă frumuseţea vinului şi speranţa vinului românesc de epocă nouă, viitorul lui în lumea liberă, scria atunci Pivnicerul.

Tot 2012 a fost anul în care l-am cunoscut pe
arădeanul plecat cu zece ani în urmă în Italia pentru a deveni somelier şi Wine Master. Bian Avram, un adevărat globe-trotter de dragul vinului, a avut prilejul sa le prezinte vinuri lui Roman Abramovici, Berlusconi şi Sarkozy.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizaţi a avut chiar şi un
reprezentant la preselecţiile noului sezon al "MasterChef". Juristul şi muzicianul Imi Molnar a trecut de faza preliminară a concursului ce îi testează pe cei mai buni bucătari amatori – competiţie organizată de ProTV – şi se pregăteşte pentru etapa viitoare a ineditei competiţii. Îi ţinem pumnii!

Surpriza toamnei a fost vizita în vinoteca Pivnicerului şi în sala de degustare a unui grup de entuziaşti ai vinului conduşi de un campion mondial.
Legenda rugbyului african şi mondial Chester Williams, actualul antrenor al echipei RCMTimişoara, a adus, în octombrie, titlul naţional pe Bega, după patru decenii de la ultimul succes.
Chester a colaborat cu regizorul  Clint Eastwood, cu patru ani în urmă, la filmul Invictus, produs de Warner Bros Pictures. A mai avut ocazia să lucreze atunci cu Morgan Freeman şi Matt Damon, la acelaşi film în care personajul sau a fost întrupat de McNeil Hendricks.

De la
Festivalul vinului arădean nu se făcea să lipsim, aşa că am participat împreună cu trupa noastră favorită, Quaternion, ba chiar ne-am deghizat în paparazzi autorizaţi pentru a-i surprinde, de data ăsta plăcut, pe nimeni alţii decât Gheorghe Falcă şi MRU, aflaţi într-o campanie electorală stropită cu vin fiert.


Ultima invitaţie mondenă s-a transformat într-o participare cât se poate de serioasă la o competiţie inedită pentru amatorii de vin ce suntem:
Festivalul răchiei de la Săcălaz. Pivnicerul a testat cât de competitivă este răchia sa made în Ferendia. Rezultatul a fost încurajator, aşa că vom fi acolo şi la anul, să-i facem galerie. Şi  vocală, şi foto. Trăiască Săcălazul, răchia şi prietenia!


Dacă ar fi să ne luăm după chinezi – colegi de muncă, în acest moment, cu unul dintre vestici, aflat cu treburi în Shanghai - în curând vom ieşi din Anul Dragonului, care ne-a pus serios la încercare calităţile de globe-trotteri. Avem în faţă Anul Şarpelui, caracterizat prin schimbare – ne vom schimba oare gusturile în materie de vinuri? – şi noroc planificat. La planificare ne pricepem... Deci, hai noroc!

 

Citit 4234 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Mai 2019 18:07