vestik.ro - Asociația

Clubul (8)

Pentru al doilea an consecutiv, am fost invitați, pe final de decembrie, să îi vizităm pe prietenii noștri Giuliano Scanavino și Ja Nissara Buntos, cuplul italo-thailandez de la firma arădeană Zintra Thai Spa, cu care am organizat primele evenimente culinare exotice în 2014, la Arad.

Marți, 22 Decembrie 2015 00:37

Degustare în jurul Mangaliței

Întâlnirea Ideea s-a ivit cu câteva luni în urmă, când Iulian a propus să degustăm în club, ca niște gurmanzi care se respectă, o friptură din carne de Mangaliță. De câte ori vine vorba de o asemenea delicatesă, noi ne gândim imediat la gurmandul Radu Rizea, la BIG Radu, mare fan al acestei specialități gastronomice. Radu a fost, deci, invitatul nostru de onoare.

Scriam, în luna iulie, despre faptul că, în acest an, aglomerarea evenimentelor organizate în Arad - și nu numai! - ne-a determinat să ne decalăm concediul estival. Asta nu i-a împiedicat însă pe mulți membri ai clubului să viziteze mai multe țări europene în luna iulie. Mai mult, în timpul unui eveniment petrecut în odăile bunicii, am avut surpriza unor degustări spontane și simultane cu cea din Arad, în trei țări diferite.

Atunci când ne-a venit ideea să înființăm un club al degustătorilor de vin neautorizați ne gândeam că vom mai găsi prin preajmă câțiva iubitori de vin cu care să putem împărtăși, într-un mod neconvențional, pasiunea noastră pentru oenologie. Cinci ani mai târziu, când numărul membrilor/fanilor clubului având ca siglă un motan somelier a trecut bine de o sută, evenimentele din odăile bunicii au devenit pe cât de diverse, pe atât de personale.

În noaptea Oscarurilor am ales o degustare tematică, așa că am destupat un Cabernet Sauvignon Master Lot Reserve California 2011, de la Wolfgang Puck, chiar în preajma fotografiei cu autograf primită de la acesta.

Luni, 02 Aprilie 2012 20:24

Vinoteca

În cel mai ascuns cotlon al casei noastre aproape centenare, acolo unde altădată erau păianjeni şi igrasie, ţevi contorsionate şi lemne putrezite, am amenajat din senin o vinotecă.

Un pic mai târziu am umplut arcadele tainiţei cu vinuri de top şi internetul cu blogurile şi site-urile noastre de nişă. Apoi am născocit un nou concept publicitar, flashtasting, şi am transformat odăile bunicilor în wine club exclusivist.

 

Unul dintre marile regrete pe care le încearcă un iubitor de vin decurge din constatarea că lumea oenologică, aidoma fotbalului, şi-a pierdut de mult inocenţa. Poate că totul are legătură cu globalizarea, poate că această cădere în păcatul mercantil vine din actuala criză ori poate că ţine pur şi simplu de duplicitara natură umană. De la cel mai cunoscut critic de vin mondial, cel care stabileşte cotele de piaţă ale marilor producători şi marilor vinuri, şi până la ultimul, obscur, exeget balcanic, aproape toţi par a urmări un interes cu una sau mai multe cifre atunci când se apucă să scrie despre parfumul de coloniale al licorii de struguri.

Un membru mai hâtru al clubului nostru a caracterizat întreaga activitate a asociaţiei Vestik ca una demnă de "Clinica de bloggeri mici şi mijlocii".

E vorba de o "clinică" mai aparte însă, una formată din patru "medici" pregătiţi să "trateze" măcar o parte din maladiile existente în sfera vinului, dar şi din alte sfere mai largi ale lumii.

Pivnicer

A trecut ceva timp de când nu am mai luat drumul Podgoriei Miniș-Măderat în căutarea celui mai bun vin. De-a lungul anilor, am ținut aproape de oameni și crame din Șiria, Miniș, Mâsca și Măderat, cumpărând vin și struguri, legând prietenii, creând reportaje. Deși pandemia face să pară că a trecut un mileniu, și nu un an-doi-trei, mă întorc alături de Adina în zonă, pentru o jurizare, o revedere cu Balla Géza și crama sa de top, dar și pentru o descoperire numai bună de povestit aici.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate