Miercuri, 15 August 2012 20:43

Mic îndreptar despre cum să-i cucerim pe unguri cu câţiva artişti, nişte baricuri ieşite din uz şi o idee genială Recomandat

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
7c79c057164563bc1ab66c4b562c6ebd.jpg 7c79c057164563bc1ab66c4b562c6ebd.jpg

Expoziţia itinerantă a Fundaţiei Herczeg a ajuns la Budapesta

Dintr-o simplă discuţie la un pahar de vin, în urmă cu un an, s-a născut un proiect frumos, care a adus împreună un grup select de artişti români şi străini şi i-a încurajat să redea strălucirea, dar şi o nouă personalitate unor butoaie folosite cândva pentru stocarea vinurilor.

Săptămâna trecută, expoziţia  itineranta născută la Timişoara, despre care aţi putut citi, la momentul potrivit, în
reportajul publicat de Pivnicer, a ajuns tocmai la Budapesta, unde a avut loc un nou vernisaj  "Artă la frontieră, frontiera artelor", organizată de Fundaţia Herczeg din Timişoara, în parteneriat cu Muzeul Comerţului şi Industriei Turistice Budapesta şi Enoteca de Savoya.

În premieră, expoziţia a fost organizată în două părţi, vernisajele având loc în două locaţii diferite, în zile consecutive. Sediul Institutului Cultural Român din Budapesta a fost luat cu asalt de iubitorii de frumos, care au venit, în 7 august, să admire 14 dintre fabuloasele butoaie transformate de artiştii români în opere de artă. Acestea, împletite cu gustul nobil al vinurilor româneşti de la Petrovaselo, au transformat prima seară într-un moment memorabil pentru toţi cei prezenţi. Seara de 8 august a adus un nou vernisaj, de această dată la Muzeul Comerţului şi Industriei Turistice, expoziţia fiind compusă din alte opt butoaie-obiect, completate cu lucrări de artă - pictură, desen, grafică - şi asociate cu degustare de vinuri ungureşti.

A existat o prezenţă locală foarte semnificativă – o surpriză plăcută pentru organizatori, deoarece demonstrează faptul că o fundaţie românească deocamdată prea puţin cunoscută are şanse reale de a se afirma pe plan cultural în străinătate. Publicul a fost numeros şi eterogen, cele două expoziţii iscând interesul atât al tinerilor, cât şi al persoanelor mature, cu un gust format pentru artă. Acesta este un semnal că oamenii sunt receptivi la nou, la idei originale şi că au dorinţa de a înţelege culturi diferite prin prisma artei contemporane, de a-şi actualiza constant portretul vecinilor de dincolo de graniţă.

Presa maghiară a fost deosebit de interesată de eveniment, la cele două vernisaje participând un număr semnificativ de jurnalişti, semn că arta încă mai este apreciată, respectată şi căutată.

Expoziţia va rămâne la Budapesta până pe 14 septembrie, urmând ca mai apoi să ajungă la Szeged, unde va fi vernisată în cooperare cu Institutul Francez şi cu Institutul Italian, o bună ocazie de a degusta vinuri româneşti, franţuzeşti şi italiene. "Pe viitor, dorim să aducem expoziţia acasă, spre a fi expusă într-unul din oraşele româneşti – nu excludem nici Bucureştiul ca posibilă gazdă, dat fiind succesul de care s-a bucurat deja în capitala Ungariei", a declarat Andrei Herczeg, fondatorul fundaţiei care îi poartă numele şi iniţiatorul acestui proiect artistic.

Citit 3244 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Mai 2019 17:16

Pivnicer

Ruga noastră profană, de 15 august leatul 2023, de la Ferendia nr. 242, a adunat în curtea casei lui Tatabun, a lui Bati, a Mumei, a lui Moș Ion și a Babei Lena vreo treizeci de oameni dragi, rude, prieteni, invitați speciali. Între sutele de Rugi care au reprezentat bornele afective ale existenței satului, de când este el amintit în documente și de când nu este pomenit, și aceasta a avut încărcătura aparte a reîntoarcerii, a revederii, a redevenirii.

Timișoara Capitală Culturală 2023

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate