Luni, 24 Ianuarie 2022 09:05

Mica Unire, într-un pahar de Fetească Neagră Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Casa de Vinuri Cotnari ne tentează cu o sticlă de Fetească Neagră moldavă de ziua Micii Uniri, 24 ianuarie. Am savurat fiecare pahar din această licoare numită 163, cu gândul la micile noastre mari vacanțe de altădată prin cele două capitale de provincii românești, dar și prin alte capitale ale lumii.

Feteasca Neagră, primul soi roșu din portofoliul Casei de Vinuri Cotnari, deși provenită din vițe tinere, evocă o istorie viticolă multimilenară, la fel de veche precum ceramica de Cucuteni. Ca unii care mult au colindat lumea și multe pahare de vin au băut, putem spune că Feteștile Negre din Moldova diferă binișor în toate ale lor de cele din Țara Românească. După cum diferă și de cele din Transilvania. Tot așa de diferite or fi și firile locuitorilor din aceste provincii, deși asta nu i-a împiedicat în ultimii 163 de ani, respectiv 103 ani și un pic, să clădească o țară și un popor.

Cât de omogen e cupajul ori cuvée-ul obținut din acest melanj etnic rămâne de văzut și analizat pentru un degustător de istorie, sociologie ori etnologie. Cu vinurile, chestiunea e ceva mai simplă. Eu le-aș propune celor mai creative crame din țară să facă un cupaj de Fetești Negre din Moldova și Valahia, din Cotnari și Dealu Mare de pildă, de viitoarele zile ale Micii Uniri. După cum le-aș propune tot lor să creeze un blend de Fetești Negre din Moldova, Țara Românească și Ardeal de ziua Marii Uniri. Cred că bogăția aromelor din aceste cupaje ar reda de minune complexitatea caracterului poporului român. Și de ce nu să faci din asta un blend și brand de țară? La urma urmei, unirea face puterea, dar și savoarea…

Cât despre Feteasca Neagră primită recentă, aceasta poate fi un subiect de mândrie pentru oenolog și podgorie: are finețe, șarm și complexitate, asemenea firii moldovenești. Eu aș scoate în fiecare an câte o așa licoare în ediție limitată, ca apoi, prin 2030 și chiar mai încolo, să organizez o degustare verticală de cifre esențiale: 170, 169, …, 163…

 

Citit 286 ori Ultima modificare Luni, 24 Ianuarie 2022 09:24

Galerie de imagini

Pivnicer

După aproape trei ani de lungă și pandemică așteptare, plus 70 de zile de război nedorit, Salonul RoVinHud ne-a încântat cu surprize de tot felul, cele muzicale fiind de neuitat, dovadă că unul dintre logourile CDViN, The Wine Sounds Good, e mai valabil ca niciodată.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate