Duminică, 25 August 2024 14:06

Degu cu Simo, Leon, Teo și Iwo de dragul lui Stoma 92 Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Anul acesta, pe lista scurtă dar densă a urgiilor din urmă, pandemia și războiul de lângă noi, am adăugat un nedorit element: canicula. Din pricina ei am renunțat la unele degustări și chiar la tradiționala ieșire de Rugă la Ferendia. Totuși, către sfârșit de august, am avut bucuria să găzduim în dormitorul bunicii un eveniment special, între prieteni de pretutindeni.

A fost o degustare în șapte, cu nu mai puțin de opt vinuri. Am avut oaspeți din Germania, pe Teodora, alături de membrii familiei sale, și de la Timișoara, pe Simona, de-acum activă membră de club. Teo și Simo sunt foste colege de stomatologie ale Adinei și entuziaste participante la cheful de o săptămână din primăvara anului trecut, care a marcat pentru ele 30 de ani și un pic de la terminarea facultății. Alături de Teo au fost fiul Leon și soțul Iwo, mare iubitor de vinuri.

Pentru ei și pentru ele am ales următoarele vinuri: Liliac Sauvignon Blanc 2023, Crama Histria Fleur Royale Fetească Regală 2022, Crama DeMatei Patima după Matei Fetească Neagră 2020, Viticola Sarica Niculițel  Caii de la Letea Volumul II Emoție Quintessence Rezerva (Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot), Viile Metamorfosis Via Marchizului Negru de Drăgășani 2021, Avincis Cuvée Andrei Cabernet Sauvignon 2019, Davino Flamboyant 2019 (Cabernet Sauvignon, Merlot, Fetească Neagră), Domeniile Prince Mate Prince Matei Rezerva 2016 (Merlot).

Tipic și fin, Sauvignonul de la Liliac a fost introducerea perfectă în această aventură oenologică. I-a urmat un fel de orange dobrogean de la Crama Histria, obținut din Fetească Regală, care a făcut în mod potrivit trecerea la vinurile roșii. Patima ascunde o Fetească Neagră catifelată, cu care s-a împrietenit toată lumea. La fel de fin, de blând, de expresiv este cupajul Quintessence, de cinci vinuri, elaborat la Sarica Niculițel. A urmat un puternic și plin de personalitate Negru de Drăgășani, obținut pe terroir de Dealu Mare, la Viile Metamorfosis. Am servit apoi un excelent Cabernet de Drăgășani, obținut la Avincis în anul de grație 2019, ultimul în care și-a mai pus amprenta asupra vinurilor prietenul nostru Ghislain Moritz. Ca o apoteoză, Flamboyant-ul din recolta aceluiași an, 2019, elaborat de Davino, ne-a oferit poate cea mai emoționantă experiență senzorială. Notele de piele, de tabac, de coloniale fine disting un vin măreț și totodată ultimul grande annata pentru vinurile românești. La final, un încă tânăr și neliniștit Merlot din 2016, purtând prestigioasa marcă Prince Matei, ne-a amintit de marile verticale oferite de-a lungul anilor în club și pe la festivaluri de amicul Costel Cainamisir.

De parcă ar fi știut că servim atât de multe vinuri roșii, vremea ne-a oferit o derogare de la caniculă, binecuvântând seara cu o ploaie sănătoasă de vară. Înainte de despărțire, am plănuit cu prietenii și prietenele noastre, cu toții vorbitori de limbă germană, mari călătorii viitoare. Prin Grecia, prin Germania, prin Madeira, locuri atât de potrivite pentru aniversările și efuziunile viitoare ale grupului cosmopolit și trăznit care se numește Stoma 92...

 

Citit 197 ori Ultima modificare Duminică, 25 August 2024 14:15

Pivnicer

În ultimii ani, uneori am călătorit și am trăit clipa într-un ritm atât de alert, încât scrisul nu putea să țină pasul cu acțiunea. Câteva evenimente, întâmplări, ieșiri au rămas neoglindite. Între ele se numără și festivalul de față, căreia cuvintele i-au găsit exprimare abia după opt ani.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate