Sala Barocă a Muzeului de Artă din Timişoara a găzduit, în weekend-ul trecut, o întâlnire a timişorenilor cu vinurile Avincis, chiar în sala în care Franz Liszt concerta, în 2 noiembrie 1846, în cadrul ultimului său turneu prin sud-estul Europei. Valeriu Stoica, fost ministru al Justiţiei, şi soţia sa, Cristiana Stoica, expert în domeniul arbitrajului internaţional, s-au prezentat timişorenilor în calitatea lor de podgoreni.
În 2007, soţii Stoica au hotărât să se stabilească pe un vechi domeniu familial ce le-a fost retrocedat după revoluţie, în regiunea Drăgăşani. Conacul în stil neoromânesc este proprietate a familiei încă din 1927, la fel ca şi via rămasă mult timp în paragină. Maria Râmniceanu, străbunica Cristianei Stoica, împreună cu soţul ei Iancu, numit ofiţer al Armatei Române de către Ionel Brătianu, în 1914, au fost cei care au cumpărat conacul inspirat din arhitectura ctitoriilor brâncoveneşti. În anii din urmă, conacul a fost restaurat de renumitul arhitect Alexandru Beldiman. Acesta a proiectat şi o cramă, la cele mai înalte standarde ale arhitecturii moderne, pe coama dealului Dobruşa. Aici au luat fiinţă vinurile Avincis, prezentate oenofililor prezenţi în Sala Barocă. Soţii Stoica sunt proprietari a circa 30 de hectare - plantate integral -, însă doar pe câteva dintre acestea se produc, deocamdată, strugurii destinaţi exclusiv obţinerii unor vinuri premium, din soiurile Crâmpoşie, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Negru de Drăgăşani, Cabernet Sauvignon, Merlot, Muscat Ottonel, Fetească Regală, Tamâioasă Românească şi Pinot Noir. Precipitaţiile anuale în zona plantaţei totalizează o medie de 580 mm, comparabilă cu cele din podgorii legendare precum Champagne, Chile, Castilia şi Napa Valley. Argilele fine din care e compus solul cu urme de calcar mai pronunţate pe coastele dealului fac ca via să poată atinge, cu rădăcini ce depăşesc zece metri, pânza freatică.
Amfitrionul întâlnirii, directorul Muzeului de Artă, Marcel Tolcea, l-a citat pe generalul de Gaulle: o ţară este cu atât mai uşor de condus cu cât există mai multe feluri de vin bun, pentru că există oameni rafinaţi. Valeriu Stoica a împărtăşit apoi asistenţei povestea conacului, iar apoi invitaţii au aflat povestea vinurilor Avincis, relatată de oenologul francez Ghislain Moritz şi de soţia acestuia, columbianca Angela Prado.
Oenologul Ghislain Moritz este absolvent al Universităţii din Dijon, "botezul" meseriei făcându-şi-l la Domaine Devillard în Bourgogne şi la Conceito da Veiga, în Valea Douro din Portugalia. A venit în România cu consoarta sa columbiană, Angela Prado, expertă în finanţe şi relaţii internaţionale, absolventă a şcolii de comerţ din Rennes. Experienţa profesională, mai ales în domeniul gestiunii şi al marketingului internaţional, o datorează perioadei în care a lucrat la Paris. Vinurile sunt pentru ea, ca şi pentru soţul său, o adevărată pasiune, ce depăşeşte cu mult graniţele meseriei.
Inedita întâlnire de la Muzeul de Artă s-a terminat cu o degustare marca Avincis, "vedetele" fiind trei vinuri albe şi unul roşu, toate din 2010: Fetească Regală, Crâmpoşie Selecţionată, Sauvignon Blanc, respectiv Pinot Noir.
Caracterul cultural al întâlnirii a fost întregit de o lansare de carte prezentată de scriitorii Daniel Vighi şi Viorel Marineasa, printre tomurile lansate numărându-se "Lume fără cer", de Virgil Birou, "Istoria ciumei din Banat 1738-1740", de Anton von Hammer şi antologia "Strada Augustin Pacha - Curţi interioare", apărute la editura Brumar.