Vineri, 10 Februarie 2023 16:14

Cea mai mică cramă din lume produce anual 29 de sticle de vin, vândute cu 5.000 de euro fiecare Recomandat

Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

În orașul italian Reggio Emilia, pe Via Maria, în casa cu numărul 10, se află cea mai mică cramă din lume. 

Suprafața plantată cu viță-de-vie măsoară 200 de metri pătrați și este situată pe acoperișul casei proprietarului Tullio Masoni. Masoni, un fost bancher, a moștenit o podgorie lângă Reggio Emilia, pe care a vândut-o rapid. Două decenii mai târziu, și-a dat seama că vocația sa este să fie podgorean, așa că a plantat viță-de-vie tocmai pe acoperișul unei case reper-istoric, asociată cu o vizită a revoluționarului Garibaldi, în 1859.

  Vița de vie Sangiovese este fertilizată cu ouă, banane, alge marine și excremente de privighetoare. Deși proprietarul viei e convins că zgomotul orașului îi afectează calitatea vinului, asta nu-l împiedică să-și vândă, în fiecare an, toate sticlele de vin pe care le produce. E adevărat, scoate anual doar 29 de sticle, expuse într-o galerie de artă locală, Bonioni Arte, sub numele Via Mari 10. Fostul bancher este as și în marketing, de vreme ce solicită pentru o sticlă de 0,75 l din vinul său 5.000 de dolari americani. Își prezintă vinul ca pe un proiect de artă și, cum majoritatea amatorilor de artă iubesc și vinul, proprietarul celei mai mici crame din lume nu are probleme în a-și vinde toată producția, în ciuda prețului ridicat. 

Și încă o curiozitate: Masoni insistă ca sticlele sale de vin să fie tratate ca opere de artă, ca o provocare filozofică, ca pe ceva ce trebuie păstrat în sufragerie, pentru a stimula discuțiile cu prietenii.

 

Foto: Viamari10.it

Citit 467 ori Ultima modificare Vineri, 10 Februarie 2023 16:22

Pivnicer

A trecut ceva timp de când nu am mai luat drumul Podgoriei Miniș-Măderat în căutarea celui mai bun vin. De-a lungul anilor, am ținut aproape de oameni și crame din Șiria, Miniș, Mâsca și Măderat, cumpărând vin și struguri, legând prietenii, creând reportaje. Deși pandemia face să pară că a trecut un mileniu, și nu un an-doi-trei, mă întorc alături de Adina în zonă, pentru o jurizare, o revedere cu Balla Géza și crama sa de top, dar și pentru o descoperire numai bună de povestit aici.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate