Luni, 06 Februarie 2023 00:44

Controversă: va fi deschisă cea mai veche sticlă de vin din lume, la 1700 de ani de la îmbuteliere? Recomandat

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Muzeul de Istorie  german din Speyer adăpostește cea mai veche sticlă de vin din lume, despre care specialiștii spun că a fost îmbuteliată cu circa 1700 de ani în urmă.

Deși dezbaterea referitoare la deschiderea sticlei se poate spune că e una istorică - amfora din secolul al IV-lea se află de aproximativ 100 de ani în Muzeul de Istorie al Palatinatului -, în ultimele săptămâni subiectul acestei dezbateri a fost redeschis datorită interesului tot mai mare al mai multor cercetători.

Sticla e sigilată cu un dop format dintr-un amestec solidificat de ulei de măsline și ceară. La prima vedere, cea mai mare parte a vinului pare a fi solid. Sticla de 1,5 litri etichetată de muzeul gazdă ca Römische Wein von Speyer - vin roman de Speyer - are mânere în formă de delfin. A fost descoperită în mormântul unui nobil roman, datând din jurul anului 325 d.Hr. - în apropierea orașului Speyer de astăzi -, o practică obișnuită la romani.

În ultimul deceniu, au existat păreri pro și contra deschiderii sticlei de vin. Microbiologii implicați în controversă  avertizează că deschiderea sticlei ar putea fi periculoasă, acesta fiind cel mai pertinent motiv pentru care nicio echipă de cercetare nu a îndrăznit să o deschidă. Ezitarea savanților îi bucură însă pe muzeografi: odată deschisă, sticla și-ar pierde orice valoare și nu ar mai atrage vizitatori.  

Citit 295 ori Ultima modificare Luni, 06 Februarie 2023 00:52

Pivnicer

Dacă ar fi să comparăm frumusețea cu o vibrație care se propagă irezistibil, cutremurându-i pe privitori, probabil că Prince Știrbey, crama-conac, asemenea Cramei Avincis, reprezintă epicentrul unei asemenea unde, al unei splendori românești regăsite.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate