Cuvântul cheie „Vlădoi” dă relativ puține găsiri pe site-urile și blogul clubului, cam douăzeci. Chiar dacă vinurile create de Ion și Anca MariaVlădoi au fost prezente și în alte degustări în odăile bunicii, cele oficiale, săvârșite în prezența proprietarilor, au avut loc în august 2015, în iunie 2016 și în noiembrie 2016. De-a lungul unui deceniu, ne-am întâlnit de multe ori pe la festivaluri cu vinurile acestei crame din Dobrogea, ba am și vizitat crama, prilej de reportaj și alte însemnări.
Acum, la un veac de la colonizarea Dobrogei, familia Vlădoi lansează un vin special, prima ediție a Negrului de Drăgășani, soi nou plantat la Siminoc pe o suprafață de un hectar și jumătate. Acesta este un tribut adus strămoșilor olteni împroprietăriți acolo cu opt hectare la începutul anilor ’20 ai veacului trecut. L-am putut savura la ultima degustare, oficiată chiar de Ion Vlădoi, care a fost prezent în club alături de soție și de un om de vânzări.
Lista vinurilor servite a fost următoarea: Ion Vlădoi Aligote 2023, Anca Maria Tămâioasă Românească 2023, Ion Vlădoi Pinot Grigio Fumée 2020, Ion Vlădoi Chardonnay 2019, Spumant extra dry 2019 (Aligote, Fetească Albă, Chardonnay, Riesling), Anca Maria Negru 2022, Ion Vlădoi Shiraz 2019, Ion Vlădoi Cabernet Sauvignon&Merlot 2018.
Vă mărturisesc că pentru mine cele mai așteptate noutăți au fost Aligote-ul și Negrul, o agreabilă surpriză fiind spumantul obținut prin metoda tradițională, din patru soiuri albe. Din caietul lui Zoli, cronicarul de cursă lungă, cu pix și agendă, al clubului, aflăm că domeniul viticol al familiei Vlădoi numără astăzi 19 ha și că primul vin servit reprezintă a doua recoltă de Aligote, dintr-o vie plantată în 2019. Pentru învechire au fost folosite butoaie de 500 de litri, aflate la a patra utilizare. A rezultat un vin elegant, unul dintre cele mai frumoase Aligote-uri servite de mine până acum. I-au urmat o Tămâioasă și un atrăgător Pinot Grigio care a căpătat culoare de rosé. După un tipic și foarte gourmet Chardonnay, ne-am bucurat cu toții de noul spumant, care încă își așteaptă eticheta. Nu mă îndoiesc de viitorul său succes, în club și-a câștigat deja mulți fani înfocați, printre care mă număr și eu.
Mult așteptatul Negru (de Drăgășani) este soiul de vie care a migrat, asemenea oamenilor, din Oltenia în Dobrogea. Doar că a făcut-o, la Siminoc, la un secol de la sosirea coloniștilor olteni între care s-au numărat bunicul și străbunicul lui Nelu Vlădoi. Un vin care se distinge între toate celelalte, prin culoarea sa specială, prin caracterul de forță. O fructuozitate aparte, un alcool bine integrat definesc acest vin din prima recoltă de Negru de Drăgășani. Ne-am delectat apoi cu un puternic Shiraz și cu un catifelat cupaj de Cabernet și Merlot, cu un Camerlot, carevasăzică. Pentru mine, cel din urmă a și fost vinul serii.
Clubul a fost plin până la refuz, platourile și prăjitura de casă a Adinei completând și condimentând un eveniment reușit. Prilej să ne facem planuri pentru alte vacanțe la malul mării, care să includă și un popas la crama cu rândunici și arome de tămâioase a familiei Vlădoi.