Motivul: optsprezece sticle de șampanie Ruinart din 1926, descoperite în pivnițele restaurantului Paul Bocuse.
Noii proprietari ai sticlelor au hotârât să le trateze ca pe o moștenire istorică, trimițând majoritatea acestora la Ruinart, producător ce va împlini, în 2029, trei secole de la înființare. Sticlele conțin șampania din cea mai veche recoltă ce se află acum în posesia Casei Ruinart.
Descoperirea sticlelor a fost o uriașă surpriză, nu numai pentru vechimea lor, ci și pentru povestea din care fac parte: în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, armata germană golise pivnițele Ruinart. astfel că foarte puține dintre șampaniile produse înainte de 1944 au putut fi salvate. Doar sticlele vândute și păstrate de câțiva clienți din afara regiunii Champagne nu au încăput pe mâna naziștilor, printre acestea numărându-se, probabil, și sticlele descoperite în pivnița lui Bocuse.
Ipoteza cea mai plauzibilă: Paul Bocuse le-ar fi putut primi la aniversarea sa - 1926 a fost şi anul naşterii faimosului chef -, o patruzecea sau o cincizecea, de exemplu. Se crede că ar fi existat cel puțin 24 de sticle, în ciuda faptului că au fost descoperite doar 18 - se presupune că cele șase care lipsesc au fost consumate.
Deși descoperirea a avut loc în noiembrie 2021, grație unui inventar complet al pivniței restaurantului din Lyon al faimosului chef francez, vechiile șampanii au ajuns din nou, joi, 23 februarie, în atenția mass-media, când Frédéric Panadotis, şeful pivniţelor Ruinart, a deschis una dintre cele 18 sticle istorice.
În ciuda faptului că efervescenţa şampaniei a fost aproape inexistentă după deschiderea sticlei, Panadotis a apreciat sticla ca fiind "frumoasă".
Din cele șaptesprezece sticle rămase, trei vor fi continua să fie depozitate în pivnițele restaurantului Bocuse, iar celelalte 14 vor fi depuse în pivniţele producătorului tricentenar Ruinart.