Marți, 06 August 2019 14:44

Un Willy Wonka austriac: Herr Josef Zotter și a sa Schokoladen Manufaktur Recomandat

Scris de Vestik
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)
Herr Josef Zotter a dat peste cap toate prejudecățile fabricanților de ciocolată din lume            FOTO: Zotter Herr Josef Zotter a dat peste cap toate prejudecățile fabricanților de ciocolată din lume FOTO: Zotter

Vă place ciocolata? Sigur că vă place, ce întrebare e asta!?! Dar v-ați trezit vreodată înconjurați de peste 400 de feluri ciocolată, creată printr-un procedeu de care nu ați auzit? Și, mai mult, ciocolata v-a fost oferită de roboți delicați, care țin la etichetă mai ceva ca somelierii?

Este ceea ce i s-a întâmplat grupului nostru de hedoniști, la finalul lunii iulie, în timp ce ne aflam în Austria și încercam să descoperim delicatesele Styriei.

Dacă recentul nostru periplu austriac a stat sub semnul geniului artistic nonconformist al faimosului arhitect Friedensreich Hundertwasser - nu ne-am închipuit nicio clipă că vom avea șansa să cunoaștem operele comestibile ale omologului acestuia într-un univers paralel: cel al ciocolatei. La fel de inovativ și hotărât să spargă canoanele, atât de diferit de spiritul conformist austriac, Herr Josef Zotter a dat peste cap toate prejudecățile fabricanților de ciocolată din lume, devenind, în mai puțin de trei decenii - o confirmă și papilele noastre gustative -  cel mai creativ și mai interesant personaj al industriei mondiale de profil. El este inventatorul tablei de ciocolată create manual, prin adăugarea succesivă a mai multor straturi.

O afacere dulce, de familie

Născut în 1961 în Feldbach (Styria/Austria), Josef Zotter se declară nu doar ciocolatier, ci și agricultor ecologic, autocaracterizându-se ca fiind un tip ce gândește și acționează diferit față de majoritatea semenilor săi. La început a fost ucenic de bucătar, chelner, apoi cofetar. N-ar fi reușit în această afacere fără ajutorul familiei sale. Soția, Ulrike, este managerul companiei. Cei trei copii, Julia, Michael și Valerie, au și ei roluri determinante.

Afinitatea pentru însușirea limbilor străine a  ajutat-o, cu siguranță, pe fiica cea mare, Julia Zotter, în cariera sa de până acum. Vorbește fluent engleza, franceza, spaniola, portugheza, chineza, chiar și latina. Chineza, de pildă, și-a însușit-o în timpul gimnaziului, când a petrecut un an în Xi-an și Beijing. A studiat apoi, la Viena, știința alimentelor și biotehnologia, în Universitatea BOKU. Pentru lucrarea de diplomă, a călătorit în Brazilia unde a lucrat la un proiect de cercetare referitor la cacao. În 2013, a absolvit Academia Cordon Bleu din Paris, fiind posesoare a unei Grand-Diplome en Pâtisserie et Cuisine. Julia este cea care a pus în scenă Teatrul de Ciocolată din Shanghai, pe care l-a manageriat în perioada mai 2014 - august 2017.

Fiul mijlociu, Michael Zotter, a studiat și alimentația și biotehnologia la BOKU și informatica de afaceri la Viena. El se ocupă în firmă de partea de IT, de site-ul web și de magazinul online Zotter.

La 14 ani, fiica cea mică, Valerie,  este caracterizată de părinți ca fiind, deocamdată, degustător voluntar de ciocolată. Nu are încă putere de veto, altfel nu ar exista decât ciocolată albă. :-)

Cronologie și puțină istorie

Afacerea dulce a familiei Zotter începe în anul 1987. Josef Zotter, pe atunci în vârstă de 26 de ani, deschide, împreună cu soția Ulrike, pe Glacisstraße, din Graz, o cofetărie. Creațiile sale, ieșite din tiparele austriece - cum ar fi „Felie de cânepă”, „Funny Pie” -  îi aduc, rapid, o faimă regională. Și, logic, încasări pe măsură. Asta îl ajută pe Josef Zotter să se extindă și să realizeze un lanț de cofetării, deschind încă trei. Cinci ani mai târziu, Zotter începe să producă bomboane de ciocolată în biroul din spatele cofetăriei din Graz. Este perioada când inventează tablele de ciocolata realizate manual, în mai multe straturi. Apar noi feluri de ciocolată: cu semințe de mac și scorțișoară, cu dovleac, cu marțipan, cu cânepă, șampanie și nuci prăjite.

1994 este anul în care designerul Andreas Gratze transformă ambalajul ciocolatei în mici opere de artă. Cu toate că afacerea debutase sub cele mai bune auspicii, anii care urmează nu sunt însă de bun augur pentru afacerea soților Zotter, care intră în faliment.

Momentul decisiv pentru evoluția viitoarei afaceri este anul 1999, când soții Zotter decid să fabrice exclusiv ciocolată, deschizând o mică fabrică în fostul grajd al gospodăriei părinților.  Doi ani mai târziu, Zotter a început să călătorească în țările cultivatoare de cacao, unde sprijină fermierii cu proiecte ce îi ajută să se dezvolte, printre care „Calitate în loc de sărăcie” și „Cacao în loc de cocaină”. La opt ani de la inaugurare, fabrica reușește să acopere toate fazele de producție, de la prelucrarea boableor de cacao, până la confecționarea manuală a tablelor de ciocolată. Tot în 2007 este inaugurat și Teatrul de Ciocolată, locul unde vizitatorii pot observa în direct procesul de producție, pot experimenta cum se prepară ciocolata din boabe de cacao și pot degusta produsele intermediare.

Un alt an important în istoria firmei este 2011, când pe harta Zotter apare ZOO Comestibil, parte în aer liber a Teatrului de Ciocolată. ZOO Comestibil înseamnă 27 de hectare de aventură, dintr-un total de 72 de hectare de cultură ecologică, unde vizitatorii au acces la gastronomia locală, din resursele proprii ale firmei. 2014 este anul în care ciocolata Zotter ajunge în China: se deschide Chocolate Theatre la Shanghai, un tur de degustare pe 2.400 de metri pătrați. Un an mai târziu, Zotter s-a lansat și pe piața din USA.

În 2017, la Zotter începe odiseea roboților Choco, primii de acest fel din lume. Familia Zotter reușește să demonstreze că roboții nu elimină locurile de muncă, ci înlocuiesc alte mașini, protejând astfel viitorul propriilor angajați.

În 2017, la aniversarea de 30 de ani a companiei, Josef Zotter călătorește în Peru și Madagascar pentru realizarea a două filme. În Peru, realizează un film despre cultivarea de cacao organică în locul cocainei, film care poate fi vizionat la Chocolate Theater; în Madagascar face un film care utilizează realitatea virtuală despre jungla de cacao.

În 2018, Zotter deschide un Teatru de Realitate Virtuală la 360 °, un nou punct de atracție pentru cei care vizitează ZOO Comestibil, iar sezonul Zotter 2018/19 începe cu 21 de noi bomboane de ciocolată.

Un tur de forță

În ceea ce ne privește, ne-am început vizita în fabrică în șase membri ai clubului, alegând, la prima noastră vizită, Choco Tour. Am primit, la intrare, câte o linguriță pictată, din porțelan, numai bună pentru a degusta minunățiile ce ne așteptau pe traseu.
Prima întâlnire a vizitatorilor este cu boabele de cacao, importate din 12 țări: Peru, Bolivia, Nicaragua, Panama, Ecuador, Guatemala, Brazilia, Belize, Republica Dominicană, Madagascar, Togo și Congo. Așezate în tuburi verticale, boabele, de dimensiuni, texturi și gusturi diferite, pot fi mirosite, pipăite și gustate, pe îndelete. Pentru grupul nostru, cel puțin, a fost o premieră să degustăm boabe de cacao din soiurile Criollo, Trinitario, Nacional și Nativo. O premieră de care am profitat din plin, o alternativă binevenită, de concediu, la degustările noastre de vin. Am avut șansa să parcurgem fiecare etapă de fabricare a ciocolatei, de la prăjirea și măcinarea boabelor de cacao, până la tabletele din mai multe straturi. O experiență senzorială nemaipomenită: am degustat ciocolata în devenire, probele de zahăr și lapte; am gustat cacaua raw ce curgea din fântânile speciale, la fel și cacaoa vegană, apoi pudra obținută din diverse boabe de cacao. Le-a venit apoi rândul bomboane de ciocolată neagră, cu un conținut crescut de cacao. Am cotrobăit prin dulapurile cu mirosuri și curiozități, străduindu-ne să identificăm ingredientele din abundența de parfumuri.

La Mitzi Blue „Radio Active” am primit discuri de ciocolată rotunde, încă o șansă să gustăm, de data asta în timp ce ascultam muzică la căști.
L-am întâlnit pe robotul Nashido, care, la o simplă comandă prin meniul ecranului tactil, te servește cu ciocolată, după câteva mișcări pline de grație. În Pompa de nougat cu opt cilindri am putut crea bomboane cu opt arome diferite, iar pe scaunele stomatologice din clinica dentară ni s-au prescris tratamente complete, fără durere, cu ciocolată fără zahăr.

Labirintul ne-a dus apoi spre Xocitto Bar, unde am descoperit smoothie-ul de cacao 100%, amestecat doar cu apă. Am fost apoi serviți cu bomboane de ciocolată adusă de cea mai mică telecabină din lume. Spre final am trecut prin Balleros Cauldron Bar, un loc unde bomboanele crocante se rostogolesc în mici recipiente de cupru de forma unor mici betoniere. La ieșire am pescuit castraveciori murați, așezați cu grijă în borcane speciale, pentru a ne aduce bolta palatină la starea inițială, după cele peste 300 de feluri de ciocolată care ni s-au oferit de-a lungul aventurii dulci.

După o sesiune de shopping în magazinul de delicatese, am stabilit că vom reveni în curând, cu un motiv extrem de motivant pentru degustătorii neautorizați ce suntem. Păi, cum să lipsim de la o viitoare degustare de vinuri austriece, asociate cu delicatesele celui mai inovativ ciocolatier contemporan? Dar, despre asta, într-o postare viitoare!

Zotten Schokoladen Manufaktur, în cifre

# 200 - numărul de tone de boabe de cacao procesate anual

# 150 - numărul de tone de unt de cacao procesate anual

# 646 - numărul de tone de ciocolată produse anual

# 400 - numărul de ingrediente organice folosite anual la fabricarea ciocolatei

# 185 - numărul de angajați ai Zotter Schokoladen Manufaktur în Bergl, Riegersburg/Styria, dintre care șapte sunt stagiari; alți 25 de angajați lucrează la Chocolate Theatre din Shanghai/China

# 22.000.000 - cifra de afaceri, în euro, a fabricii de ciocolată a familiei Zotter, în anul financiar 2017/2018

# 270.000 - numărul anual de vizitatori pe care îl înregistrează Teatrul de Ciocolată

 

Citit 640 ori Ultima modificare Luni, 12 August 2019 23:55

Media

https://www.youtube.com/watch?v=XTql7t0KtMY

Pivnicer

Călătorul cu ochii larg deschiși poate observa că, pentru ieșeni, trei sunt steagurile care contează: cel al României, cel al Uniunii Europene și steagul Cotnari. În ultima noastră aventură oenologică, petrecută în capitala Moldovei și la poalele Dealului Cătălina, ne-am reîndrăgostit de Iași și de cea mai mare podgorie din zonă.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate