Marți, 30 August 2016 18:04

52 de vinuri, notate de juriul „The Wine Book of Romania” cu 5 stele Recomandat

Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Un juriu format din experți internaționali a evaluat, săptămâna trecută, 294 de vinuri, dintre care 228 din România şi 66 din Republica Moldova. Dintre acestea, 90 de vinuri au obţinut 3 stele (70 din România și 20 din Republica Moldova), 152 de vinuri au obţinut 4 stele (119 din România şi 33 din Republica Moldova) şi 52 de vinuri au obţinut 5 stele (39 din România şi 13 din Republica Moldova).

Dacă anul trecut 15% dintre vinurile evaluate au obţinut 5 stele, anul acesta procentul este de 18%.

„A crescut remarcabil calitatea vinurilor din soiuri autohtone. Anul trecut doar un vin 100% Fetească Neagră a obţinut 5 stele. Anul acesta, patru vinuri 100% Feteasca Neagră, dintr-un total de 15 vinuri, au obţinut 5 stele”, a remarcat Marinela Ardelean, președintele juriului și autoarea ghidului „The Wine Book of Romania”.

Jurizarea, care a avut loc între 24 și 26 august 2016, la Valea Verde Retreat, în satul Cund, județul Mureș, reprezintă una dintre etapele realizării celui de-al doilea volum al ghidului „The Wine Book of Romania”, ce va apărea la sfârșitul acestui an. Proiectul, finanțat exclusiv din fonduri private, a fost inițiat anul trecut și a culminat cu apariția, în luna mai a acestui an, a primului volum al ghidului. În perioada aprilie - august 2016, Marinela Ardelean a vizitat majoritatea cramelor din România și Republica Moldova, și a degustat personal toate vinurile ce au intrat în jurizare. De la fiecare producător în parte, autoarea ghidului a ales cel mult cinci etichete pentru vinurile tinere și maximum patru etichete pentru vinurile de peste zece ani.

Noutatea absolută față de primul volum al ghidului a fost introducerea unui capitol dedicat exclusiv distilatelor din vin („vinars” în România și „divin” în Republica Moldova). Au fost degustate și notate 19 distilate, dintre care 16 din Republica Moldova şi 3 din România.

În final, în urma jurizării au fost desemnate 6 distilate de 5 stele, 8 distilate de 4 stele şi 5 distilate de 3 stele.

Din juriul care a evaluat vinurile românești au făcut parte: Rod Smith (Master of Wine – Franța), Paul Robert Blom (degustător internațional de vinuri - Olanda), Luiz Alberto (fondatorul comunității #winelover), Galina Niforou (Asociația Exportatorilor de Vin - Bulgaria), József Kosarka (președinte al Asociației Somelierilor din Ungaria), Maria Sofia Dare Biancolin („Wine and More”– Germania), Elias Macovela (blogger de profil și activist al vinului - Portugalia).

Președintele juriului a fost, pentru al doilea an consecutiv, Marinela  Ardelean, expert internațional în vinuri și inițiatoarea acestui proiect.

Vinurile ce vor fi prezente în carte au fost notate de juriu cu calificative de la 3 la 5 stele (3 = bun, 4 = foarte bun, 5 = excelent).

Pentru ca procesul de evaluare să fie obiectiv și transparent, reprezentanții producătorilor nu au avut acces la locul de desfășurare a jurizării. Membrilor juriului le-au fost dezvăluite doar anul de recoltă al vinurilor și numele soiurilor.

Ghidul „The Wine Book of Romania” este un instrument complex de cunoaștere și clasificare a vinurilor de top din România și Moldova, atât pentru publicul larg, cât și pentru specialiști și importatori.

De asemenea, „The Wine Book of Romania” este parte integrantă a unui proiect mai amplu, care include și RO-WineIThe Wine Festival of Romania. Fondatorii acestui proiect sunt Marinela Ardelean, Liviu Popescu și Mihai Popescu. Vinurile ce vor apărea în volumul al doilea al „The Wine Book of Romania” nu vor fi supuse preselecției la următoarea ediție a RO-Wine I The Wine Festival of Romania, ce va avea loc în 20-21 mai 2017.

Inițiatoarea acestui proiect, Marinela Ardelean, este unul dintre cei mai cunoscuți și premiați specialiști în domeniul vinurilor și un veritabil ambasador al vinurilor românești peste hotare. În anul 2014, aceasta a lansat cartea bilingvă “50 de vinuri românești întâlnesc 50 de preparate culinare italiene”, volum care a ocupat, în 2015, locul al doilea la competiția mondială Gourmand Drinks Awards și mențiune specială din partea Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV). Marinela Ardelean este profesor la Italian Chef Academy și a participat, în calitate de jurat și de președinte de juriu, la mai multe concursuri naționale și internaționale de vinuri.

Colectarea vinurilor, menținerea lor la temperatură controlată și organizarea degustării au fost realizate cu sprijinul hotelului Privo, din Târgu Mureș.

Partenerii evenimentului au fost Valea Verde Resort, Hotel Privo Târgu Mureș, Selgros și Țiriac Auto.

 

Galerie foto: Cund Forever, Making of, Neautorizați, Hotel Privo, La vânătoare de trufe, Vario, Valea Verde Retreat, WineNot?, (Wo)men at Work, Alba Iulia

Citit 5105 ori Ultima modificare Miercuri, 31 August 2016 05:50

Pivnicer

În ultimii ani, uneori am călătorit și am trăit clipa într-un ritm atât de alert, încât scrisul nu putea să țină pasul cu acțiunea. Câteva evenimente, întâmplări, ieșiri au rămas neoglindite. Între ele se numără și festivalul de față, căreia cuvintele i-au găsit exprimare abia după opt ani.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate