Marți, 18 August 2015 18:48

Un juriu internațional va realiza cea mai amplă evaluare a vinurilor de top din România Recomandat

Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Un juriu de opt experți internaționali va evalua, în premieră, vinurile românești pentru realizarea primei ediții a Cărții Vinurilor din România și Republica Moldova (The Wine Book of Romania).

 

În zilele de 26 și 27 august 2015, un juriu internațional se va reuni la Valea Verde, în satul Cund, din județul Mureș, pentru a degusta și a evalua aproximativ 250 de vinuri de top din România și Republica Moldova. Rezultatele evaluării vor fi incluse în ghidul „The Wine Book of Romania”, primul proiect care reunește vinurile din zonele viniviticole ale celor două țări, un produs editorial ce urmează să fie lansat în martie 2016.

Se spune că există mai mulți oameni care să fi călătorit în spațiu decât cei care dețin în lume titulatura de Master of Wine. Cu toate acestea, juriul „The Wine Book of Romania” include trei astfel de specialiști: Caroline Gilby (Master of Wine - Marea Britanie), Rod Smith (Master of Wine - Franța), Luiz Alberto ( Master of Wine - Brazilia). Alături de cei trei se află importanți experți din domeniu precum Paul Robert Blom (degustător internațional de vinuri - Olanda), Helmuth Koecher (Președintele Merano Wine Festival - Italia), Zoltan Szoverdfi-Szep (Președinte al ROvinHUd - România), Cosmin Grozea (degustător internațional de vinuri - România), Mi Yeun Hong (jurnalist și degustător internațional de vinuri - Coreea).

Președintele juriului este Marinela Vasilica Ardelean, expert internațional în vinuri și inițiatoarea acestui proiect. “În perioada aprilie - august am vizitat personal în jur de o sută de crame din România și Republica Moldova și am degustat aproape trei mii de vinuri. De la fiecare producător am ales între zero și cinci etichete pentru vinurile tinere și maxim patru etichete ale celor de peste zece ani. Avem în România vinuri excepționale și tocmai de aceea este important să le cunoaștem și să le promovăm, ceea ce va putea aduce beneficii imense industriei vinurilor din România. Ca româncă, sunt fericită că specialiști de cel mai înalt nivel vor putea întâlni pentru prima oară soiuri autohtone precum: Crâmpoșie, Șarbă, Busuioacă, Rara Neagră, Tămâioasă Românească și multe altele”, a declarat Marinela Vasilica Ardelean.

Juriul va fi împărțit în patru echipe ce vor degusta toate vinurile selecționate și vor nota fiecare vin cu puncte de la 3 la 5 (3 = bun, 4 = foarte bun, 5 = excelent). Specialiștii vor avea posibilitatea să descalifice un vin dacă acesta nu se ridică la nivelul de 3 puncte. Membrii juriului vor discuta fiecare vin în parte, astfel încât nota finală să reprezinte acordul lor unanim.

Prima ediție „The Wine Book of Romania” se va lansa în martie 2016 în versiune bilingvă(româno-engleză) și va reprezenta un instrument complex de cunoaștere și clasificare a vinurilor de top din România și Moldova, atât pentru publicul larg, cât și pentru specialiști și importatori. Acest volum va ajunge către institutele culturale, ambasadele României, precum și la cele mai importante târguri și festivaluri internaționale.
 
Inițiatoarea acestui proiect, Marinela Vasilica Ardelean, este unul dintre cei mai cunoscuți și premiați specialiști în domeniul vinurilor și un veritabil ambasador al vinurilor românești peste hotare. Anul trecut, ea a lansat cartea bilingvă “50 de vinuri românești întâlnesc 50 de preparate culinare italiene”, volum care a primit, în 2015, locul al doilea la competiția mondială Gourmand Drinks Awards și mențiune specială din partea Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV). Marinela Ardelean este profesor la Italian Chef Academy și a participat, în calitate de jurat și de președinte de juriu, la mai multe concursuri naționale și internaționale de vinuri.

Inițiator: Asociația “Romania,The Land of Wines”

Organizator: Quartz Media Production

Co-producatori & Parteneri: Argo Media, Valea Verde Resort, Hotel Privo Tg. Mureș

Citit 3945 ori Ultima modificare Joi, 20 August 2015 12:31

Pivnicer

CAPITOLUL ȘAPTE, în care conversăm cu papagalii pe Viale del Belvedere, cu viperele bahice ale lui Aristotel, cu delfinul de piatră al lui Bernini și cu gâștele sacre din lectică, în vreme ce gândurile luminează ca niște flash-uri amintirea

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate