Duminică, 19 Februarie 2012 14:28

Au preferat Timişoara în locul Mediteranei: Un răţoi sălbatic cu un mic harem de raţe, vedete în capitala Banatului Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
e51d51bc4393486dbc66b6b0786bb2c1.jpg e51d51bc4393486dbc66b6b0786bb2c1.jpg

Cu cine se mai întâlnesc timişorenii pe Corso

Un mic stol de raţe sălbatice a poposit, zilele trecute, în Timişoara, în zona podului de peste Bega, din zona Gării de Nord. Stolul, numărând patru raţe şi un răţoi - acesta din urmă recunoscut după penajul viu colorat în verde-smarald din zona gâtului -, au campat pe stratul gros de gheaţă care acoperă încă Bega, suportând cu stoicism ninsorile abundente din ultimele zile. Dacă la început răţoiul şi micul său harem au fost hrăniţi de trecătorii aflaţi pe pod cu bucăţi de pâine sau boabe de porumb, acum şeful stolului şi una din consoartele sale au profitat de clima ceva mai blândă şi au ieşit la plimbare prin centrul Timişoarei, unde s-au îmbăiat la fântâna porumbeilor şi s-au amestecat printre aceştia, pozând mai firesc decât nişte fotomodele glamour consacrate, fără să se răţoiască la mulţimea de paparăţoi şi paparaţe ad-hoc care au scos aparatele de fotografiat sau le-au filmat cu telefoanele mobile.

Stolul de raţe vine din Ţările Baltice sau Rusia şi s-a oprit la Timişoara în drum spre bazinul mediteraneean. Studii recente au indicat faptul că, din cauza polurării, aceste păsări au fost deturnate de pe traseul lor clasic de migrare, alegând să ierneze în Banat, într-o zonă care până recent nu a prezentat interes pentru raţele sălbatice. Faptul este cu atât mai surprinzător cu cât stratul de gheaţă de pe Bega este destul de gros, frigul a fost pătrunzător în ultimele zile, deci condiţiile nu au fost favorabile pentru stolul de raţe care a ales să-şi petreacă ultimele zile de iarnă în Banat, şi nu la Mediterană.

În ultimele două decenii, în iernile mai blânde au apărut în Banat, pe lângă raţe sălbatice, egrete, dropii, lebede, ba chiar şi  colibri. (Foto: Costi Duma)

 

 

 

 

 

Citit 1810 ori Ultima modificare Luni, 25 Martie 2019 17:58

Pivnicer

Cocoțată pe un deal de la marginea Pâncotei, oraș arădean interesant, încărcat de istorie, Crama Dorvena e mai discretă decât se arată la prima vedere. Și prima vedere e spectaculoasă, e panoramică, o admiri de pe șosea de mergi de la Pâncota spre Ineu ori invers, se dezvăluie ca un monument viticol futurist, încântă ochiul oricărui călător dedat plăcerilor privirii.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate