Nu este cazul fabricii elvețiene La Maison du Gruyère, ce și-a transformat o parte din spațiu într-un mic muzeu. În interiorul acestuia, turiștilor le sunt oferite atât tururi ghidate, cât și ghiduri audio. Curioșii pot urmări întregul proces de fabricare a brânzei, de la lapte până la maturare. Brânza, scoasă direct din pivnițele de maturare, poate fi degustată, la cerere, în restaurantul aflat în aceeași clădire.
Procesul de maturare în sine are loc în incinte aflate sub niveluil solului, Pivnițele de maturare reprezintă un punct de attracție turistică în sine. Există și excepții: una dintre încăperi se află la nivelul solului și are un perete de sticlă care permite vizitatorilor să privească spectacolul oferit de roboți. Aceștia pot fi urmăriți cu se mișcă printre rafturi, cum testează brânza cu diverși senzori și întorc roțile de brânză atunci când sezorii le transmit că e necesar.
Gustului său specific, de nucă, dar și capacitatea de a se topi ușor, au făcut din Gruyère una dintre cele mai populare brânzeturi din Elveția, prima sa atestare documentară datând din anul 1115. Legea spune că, pentru a purta acest nume, această brânză tare, din lapte de vacă, poate fi produsă numai în orașul Gruyères sau în împrejurimile acestuia, în cantonul Fribourg.
Aflați mai multe aici.