Luni, 18 Aprilie 2011 19:45

Salonul VinVest 2011, un succes în plină criză Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
32e9390034cf5fab189438e19e65f3e7.jpg 32e9390034cf5fab189438e19e65f3e7.jpg

Rendez-vous agreabil cu vinul românesc şi nu numai

Trei zile la rând, Asociaţia Vestik a participat la a VIII-a ediţie a Salonului internaţional de vinuri VinVest Timişoara, desfăşurată în perioada 15-17 aprilie. VinVest a reunit 23 de producători de vin, 6 distribuitori şi aproximativ 35 de firme care prestează servicii conexe, producători şi distribuitori de accesorii, din cinci ţări. A fost prezent maestrul Antonio Passarelli cu show-uri gastronomice, s-au organizat degustări de vin prezentate de Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România, Federaţia Somelierilor din România şi Asociaţia Somelierilor din România. Pe parcursul celor trei zile au fost numeroase tombole pentru vizitatori, profesionişti şi jurnalişti.     

La concursul de vinuri de anul acesta s-au acordat 11 medalii de aur şi 5 de argint pentru vinurile albe, iar pentru vinurile roşii, 12 de aur şi 3 de argint. Ne-am bucurat că printre câştigători am putut număra mai vechii prieteni ai Vestik: Recaş, S.E.R.V.E. şi Crama Basilescu, dar şi mai noi, cum ar fi Budureasca. Şi LacertA, nou producător ale cărui vinuri ne pregătim să le degustăm în cadrul grupului, a obţinut mai multe medalii.   

Vizita membrilor Clubului Degustătorilor de Vin Neautorizaţi din vestul ţării a cuprins multe standuri şi întâlniri cu vinuri noi. După o tură pe la prietenii de la Basilescu, unde am încercat mai multe vinuri (Fetească Albă 2010, Sauvignon Blanc, Fetească Neagră 2009 din gamele Eclipse şi Ancestral), ne-am oprit la cele două cupaje, cunoscute nouă de pe când erau încă în fază de "bebeluşi", cel alb - Genesio şi cel roşu - Perfectio, pe care le-am gustat, în mod întemeiat, în fiecare din cele trei zile de salon. La S.E.R.V.E. am crezut că nu vom mai avea parte de surprize, mai ales după reuşita degustare de vinuri de la Arad din 13 aprilie, însă am dat de o Fetească Albă din gama Vinul Cavalerului pe care, fără îndoială, o vom mai avea pe masă de multe ori în această vară. La standul Cramelor Recaş, după ce gustasem Solo Quinta la Vince, Budapesta, am încercat un plin de personalitate Merlot Roze din gama Sole.    

După prezentări şi schimburi de cărţi de vizită, am trecut la muncă la cramele pe care nu le cunoşteam şi am început cu Budureasca, care a însemnat pentru noi marea surpriză a VinVest, dar şi o plăcută întâlnire cu doamna Vica Necula. Am degustat excelentele vinuri albe, Fetească Albă, Riesling, Fetească Regală, Fume Reservă, Muscat Otonel, Tămâioasă Românească, dar şi un Roze, iar din vinurile roşii ne-am delectat cu un Merlot şi un special Cabernet Sauvignon. Mai multe despre Budureasca, după ce vom deschide în cadrul Vestik cele 12 sticle de vin aflate în vinoteca grupului.   

O altă întâlnire surprinzătoare a fost cea cu producătorul Senator Wine, unde am dat de soiurile româneşti: Zghihară (nume recomandat jucătorilor de scrabble) de Huşi, Băbească Neagră, Băbească Gri, Fetească Neagră şi Cadarcă din zona Tirol, Banat. A urmat Crama Gârboiu, unde am încercat patru vinuri din gama Bacanta: Fetească Albă, Sauvignon Blanc, Fetească Neagră şi Merlot.    

De vinuri superbe am avut parte la standul Enira, un Merlot Alira făcut în România, un Cabernet Enira 2008 şi Enira Reserva 2006, vin pe care Robert Parker l-a notat cu 87 de puncte (în subiectivitatea sa, Pivnicerul crede că guru-ul vinului s-a cam înşelat, notând puţin în jos), iar noi ţinem neapărat să-l avem în vinotecă.
  

După şase luni de discuţii la telefon, prin mail şi pe facebook, pentru "vestici", VinVest-ul de anul acesta a mai  adus un alt aşteptat şi agreabil rendez-vous, cel cu Geta Bocşe de la Culinar.ro şi Bogdan Bocşe alias Vinul de Duminică.
  

Chiar dacă au fost mai puţini expozanţi ca anul trecut, pentru noi, VinVest a reprezentat locul ideal de întâlnire cu importanţi oameni de vin (bloggeri, oenologi, producători, directori de vânzări, somelieri), dar şi cu alţii mai puţin cunoscuţi, la fel de interesanţi, şi de asemenea cu vinuri deosebite din soiuri autohtone, ceea ce ne bucură, pentru că una din activităţile Asociaţiei Vestik ţine de promovarea vinului românesc.

 


 

 

Citit 1864 ori Ultima modificare Luni, 18 Martie 2019 12:45

Pivnicer

Călătorul cu ochii larg deschiși poate observa că, pentru ieșeni, trei sunt steagurile care contează: cel al României, cel al Uniunii Europene și steagul Cotnari. În ultima noastră aventură oenologică, petrecută în capitala Moldovei și la poalele Dealului Cătălina, ne-am reîndrăgostit de Iași și de cea mai mare podgorie din zonă.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate