Marți, 19 Iunie 2018 13:05

VieVinum 2018, la a zecea ediție. O ediție a recordurilor, în Palatul Hofburg din Viena Recomandat

Scris de CDViN
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)
VieVinum 2018, la a zecea ediție. O ediție a recordurilor FOTO: © AWMB/Anna Stöcher VieVinum 2018, la a zecea ediție. O ediție a recordurilor FOTO: © AWMB/Anna Stöcher

La patru ani de la precedenta noastră participare la cel mai important festival austriac dedicat vinului, Palatul Hofburg din Viena ne-a primit din nou în vastele sale încăperi, cu prilejul celei de-a zecea ediții a VieVinum, eveniment desfășurat în perioada 9-11 iunie.

La douăzeci de ani distanță de prima ediție, 15.000 de participanți din cincizeci de țări s-au întâlnit cu peste 550 de viticultori austrieci, într-o ediție a festivalului ce a fost dedicată viticultorilor și vinurilor din Elveția.

 Die Österreich Wein Marketing (ÖWM) a invitat la eveniment comercianți din toată lumea, iar aceștia au răspuns în număr atât de mare încât au făcut din această ediție una a recordurilor de participare.

„Probabil cel mai frumos festival de vinuri din lume", cum le place organizatorilor să-l numească, VieVinum a oferit, și la această ediție aniversară, un cadru nemaipomenit, în care au fost găzduiți un număr impresionant de comercianți de vin, jurnaliști, somelieri și restauratori, jumătate dintre aceștia fiind prezenți pentru prima oară la eveniment.

 În ziua premergătoare deschiderii festivalului, aproximativ 350 de amatori de vin au acceptat invitația ÖWM de a participa la o degustare intitulată "Mari vinuri din soiul Sauvignon Blanc și vinuri din familia Pinot-ului". Seminarul de sâmbătă dedicat în totalitate vinurilor austriece, prezentat de directorul general al ÖWM, Willi Klinger, a fost SOLD OUT la doar câteva zile de la anunțare, la fel cum a fost și spectaculosul eveniment "Best of Old World Pinot Noir Outside of Burgundy", moderat de doi Masters of Wine,  Anne Krehbiehl și Andreas Wickhoff, împreună cu Stephan Reinhardt și Willi Klinger.

Am remarcat la această ediție și centrul de presă AWMB, precum și noul restaurant, facilități de ținută și, în același timp, confortabile pentru oaspeții internaționali chiar în sediul în care își desfășoară activitatea Biblioteca Națională a Austriei.

Ediția din acest an a festivalului vienez a fost benefică în special pentru viticultorii locali orientați spre export - un model ce ar putea fi urmat și de organizatorii de festivaluri de profil din România. Principalul argument pentru acest lucru este faptul că, pentru întâia dată, mai mult de 1.150 de comercianți, somelieri, restauratori și jurnaliști reprezentând 50 de națiuni au fost prezenți în Palatul Hofburg. Majoritatea vizitatorilor comerciali au reprezentat piețele de export primare - Germania, SUA, Elveția și Rusia. În plus, Die Österreich Wein Marketing a găzduit peste o sută de consultanți de vin reprezentând un mare lanț de supermarket-uri din Belgia, precum și vizitatori aparținând piețelor de export din Asia și America de Sud.

În ceea ce privește prezența majoritară la VieVinum, cea a viticultorilor din Austria, aceștia au avut pe mese vintage-ul anului 2017, un an de excepție atât în privința calității, cât și în ceea ce privește calitatea. Cifrele excelente ale viticultorilor austrieci le conferă acestora un avantaj - mai ales prin prisma cantității! - față de viticultorii altor națiuni europene, care au avut probleme cu vintage-ul anului 2017. Cifrele de export referitoare la vinurile austriece au bătut toate recordurile naționale în 2017, pentru prima oară prețul mediu al vinurilor vândute în afară ridicându-se la 3,39 euro pe litru.

În ceea ce ne privește, am avut privilegiul de a participa, în deschiderea festivalului, la o excepțională degustare „Tasting with Respect", despre care puteți citi pe CDViN. Despre celelalte aventuri la Viena și despre vinurile degustate de cei 11 membri ai Clubului Degustătorilor de Vin Neautorizați la VieVinum 2018, în reportajul realizat de Pivnicer. Oricum, concluzia după această ediție aniversară a VieVinum este clară: ne revedem, la Viena, în 2020!

Citit 2006 ori Ultima modificare Marți, 19 Iunie 2018 13:57

Pivnicer

Când prietena noastră Claudia Romana Rista, bine cunoscută drept Fata care gătește cu flori, ne-a invitat la Festivalul culinar tradițional croat Karaševski Paprikaš din satul cărășean Vodnic, nu m-am gândit că această deplasare va fi ceva mai lungă decât prevăd atlasele geografice, ghidurile culinare și gps-urile afective care ghidează un bănățean pe dragele căi ale Carașului.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate