Luni, 18 Iunie 2018 20:01

Oprișor, Borișor, Vestitor. O combinație oenologică perfectă în odăile bunicii Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

O degustare cu vinurile Cramei Oprișor umple de obicei odăile bunicii din două motive. Trebuie să punem la socoteală  mai întâi calitatea vinurilor, iar apoi trebuie să ținem seama de calitatea promotorului, pe numele său de scenă Boris Ionescu, unul dintre cei mai vizibili profesioniști din lumea vinului românesc.

Ne-am reîntâlnit cu plăcere, într-o seară de joi, imediat înaintea vacanței mari, într-un anturaj arădean și timișorean, cu câteva dintre gamele reprezentative ale cramei mehedințene. Caloian, La Cetate, Rusalcă Albă și Drăgaică Roșie, precum și Vestitor și mai noua Jiana sunt repere oenologice cunoscute ale acestei case de vinuri.

Astfel, cu ajutorul unui Boris un pic mai bărbos și tot atât de înțelept, am savurat pe rând Caloian Zinfandel 2017, Rusalcă Albă 2017, Jiana Rosé 2017, La Cetate Shiraz 2015, Vestitor 2015 și Drăgaică Roșie 2015.

Îmi veți permite așadar să mă îndrăgostesc de vinurile anului 2017, să găsesc de cuviință că acesta a fost un an bun și să aștept nerăbdător și întâlnirea cu alte licori, în devenire, ale acestui leat, albe sau roșii, de la Oprișor și de pretutindeni. Zinfandelul Alb e vinul de început perfect, simplu și direct, cu aromele sale de fructe verzi încă nenumite, încă nedescoperite. Pentru mine, cu aciditatea sa ridicată,  armonioasa Rusalcă, un cupaj de Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling Italian și Pinot Gris, a fost vinul serii. Rosé-ul, Jiana din 2017, servit în club în premieră absolută, îl recomand cu căldură, are toate ingredientele unui viitor bestseller. Shiraz-ul nu va dezamăgi pe nimeni, e acompaniatorul de gamă al unei Fetești Negre emblematice, gata epuizate, din același an, 2015. Poate că Vestitorul la magnum (Cabernet Sauvignon &Merlot) are cel mai bun raport preț-calitate, o să mi-l iau din plăcere pentru colecția proprie. Drăgaica (Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Shiraz) a încheiat minunat și cât se poate de calitativ  seara, iar ordinea servirii a fost perfectă.

Ne-am bucurat de reîntâlnirea cu vinurile și cu omul emblematic de la Oprișor și așteptăm cu toții viitoarea revedere, ținând la Etichetă (Roșie) și, feriți de multele Ispite, ducând dorul, cu Smerenie, al celorlate vinuri încă nedesăvârșite din gamele care au creat faimă acestei crame atât de apropiate nouă în ultimii ani, în ultimul deceniu.

Citit 2609 ori Ultima modificare Luni, 18 Iunie 2018 20:09

Pivnicer

Când prietena noastră Claudia Romana Rista, bine cunoscută drept Fata care gătește cu flori, ne-a invitat la Festivalul culinar tradițional croat Karaševski Paprikaš din satul cărășean Vodnic, nu m-am gândit că această deplasare va fi ceva mai lungă decât prevăd atlasele geografice, ghidurile culinare și gps-urile afective care ghidează un bănățean pe dragele căi ale Carașului.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate