Miercuri, 30 Mai 2018 19:57

Vinuri cușer din Burgenland pentru arădenii din Mitteleuropa Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

De House of Hafner, cramă din Burgenland – Austria având proprietari de origine evreiască, producători de vinuri cușer, două lucruri ne apropie mai cu seamă: faptul că avem ca emblemă/simbol/mascotă a afacerii un motan (Otto/Lucky) și realitatea că trecem prin regiunea cu pricina de fiecare dată când avem drum către Bad Blumau. Dacă adăugăm și calitatea vinurilor produse acolo, în landul austriac disputat cu Ungaria după terminarea primului război mondial, o degustare cu marca Hafner în Vestik Club din Arad – Mitteleuropa devine cu atât mai  incitantă.

Am descoperit vinurile purtând marca Hafner la primul festival adevărat al vinului organizat la Arad. Asta s-a întâmplat în 2017, la Expo Arad, iar promotorul Flavius Dragoș a ținut să le prezinte și în Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați din Arad într-o seară de mai 2018. Plăcerea a fost de partea noastră să servim: spumantul Otto Muscat Ottonel 2016 brut, Grüner Veltliner 2017, Sauvignon Blanc 2016, Pinot Noir 2013, Shiraz 2015, spumantul Otto Muscat Ottonel 2016 dulce.

Voi lăuda calitatea tuturor vinurilor și îi voi lăuda pe cei din orașul lui Francisc von Neuman (Mica Vienă) care știu ce înseamnă Mitteleuropa. Între ei se numără cei mai fideli și cei mai îndrăgostiți de vin membri ai clubului, prezenți la degustare, neîndoielnic vorbitori de maghiară, germană, sârbă și, bineînțeles, română (deși limbi nu tocmai mitteleuropene, engleza și franceza sunt subînțelese...). Motanul albastru Otto, mascota de succes al cramei austriece, s-a simțit foarte bine printre bufnițele Adinei și printre fotografiile lui Lucky Motanul. Iar eu am găsit de cuviință să mă îndrăgostesc cu precădere de vinurile roșii și de spumantele marca Hafner. Ca să nu mai pun la socoteală faptul că viitoarea noastră călătorie prin Austria ne va duce țintă la crama din Burgenland producătoare de vinuri cușer (kosher pentru comunitatea modială), adică de vinuri evreiești prin excelență.

Și sigur ne va conduce apoi, pentru a nu știu câta oară, la Bad Blumau, creație inconfundabilă a unuia dintre cei mai mari arhitecți și artiști ai veacului trecut, Friedensreich Hundertwasser, și el de origine evreiască.

Citit 2219 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Mai 2018 20:13

Pivnicer

Când prietena noastră Claudia Romana Rista, bine cunoscută drept Fata care gătește cu flori, ne-a invitat la Festivalul culinar tradițional croat Karaševski Paprikaš din satul cărășean Vodnic, nu m-am gândit că această deplasare va fi ceva mai lungă decât prevăd atlasele geografice, ghidurile culinare și gps-urile afective care ghidează un bănățean pe dragele căi ale Carașului.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate