În luna iulie, Vestik.ro scria despre patru leoaice din Timişoara transferate în rezervaţia LIONSROCK din Africa de Sud.
Prin grija asociaţiei VIER PFOTEN, ai cărei membrii au făcut ca acest transfer să fie posibil, aflăm ca felinele se adaptează foarte bine la noul mediu, căpătând din ce în ce mai multă încredere, îndrăzneală şi explorează cu plăcere natura din jurul lor. După o viaţă petrecută într-un ţarc extrem de strâmt, direct pe ciment, leoaicele de la Zoo îşi recuperează pe zi ce trece instinctele naturale de animal de pradă.
Pe 3 iulie 2012, tânăra leoaica Andy şi alte trei leoaice de la Zoo Timişoara începeau drumul către o nouă viaţă. După o călătorie de peste 14.000 de kilometri până în Africa de Sud, animalele aveau să cunoască pentru prima oară mediul natural din care provin.
Odată ajunse la LIONSROCK, animalele au fost eliberate în aşa numitele ţarcuri de adaptare, mai mici decât cele permanente. Aceste ţarcuri au câte 0,5 ha şi sunt special amenajate pentru nou veniţii la LIONSROCK, ca să se adapteze mai uşor la noul mediu şi ca să fie monitorizaţi mai uşor.
Ca în cazul tuturor felinelor mari aduse la LIONSROCK, celor patru leoaice din România li s-au introdus în ţarcuri aşa numitele enrichments – elemente de stimulare a comportamentului natural: mingii agăţate de sfori, bucăţi de carcase sau de blană, saci umpluţi cu un amestec de paie, condimente şi fecale de animale de pradă sau bucăţi de carne ascunse în tufişuri sau în scorburi de copac. Toate aceste lucruri le stimulează să se joace, să elimine stresul şi comportamentul stereotip specific animalelor ţinute în captivitate, dar şi să-şi regăsească instinctele naturaAndy şi-a revenit cel mai repede după lungul drum până în Africa de Sud. Cele câteva escoriaţii de pe piele căpătate în timpul transportului s-au vindecat rapid. În perioada de acomodare la LIONSROCK a fost vizitată zilnic de voluntari, care petreceau câteva ore cu ea. Dacă în primele zile a fost mai agitată, plimbându-se într-un prin ţarc şi atrăgând atenţia prin lungi răgete, acum este mult mai calmă şi relaxată.
În ţarcul de adaptare a primit diverse jucării şi elemente de stimulare a comportamentului natural. Dacă la început le-a ignorat, ulterior a descoperit că sunt foarte intersante şi a început să se joace cu ele. Acest lucru a ajutat-o să se simtă mai bine şi să elimine stresul adaptării. Medicii de la LIONSROCK au creat un plan nutriţional pentru ea, ca să ajungă la greutatea normală pentru vârsta ei. În fiecare zi, Andy descoperă lucruri noi. Ori se joacă cu tot ce-i pică în labe, ori îl urmăreşte pe vecinul ei de ţarc – un leu matur – pe care-l aleargă neobosita de-a lungul gardului.
Andy pare mulţumită cu noua ei viaţă şi nu mai căuta atât de mult prezenţa oamenilor, aşa cum fusese obişnuită de mică. A înlocuit stresul şi plimbatul obsesiv cu joaca, mâncatul şi dormitul, lucruri absolut normale pentru vârsta ei. În afară de carne de pui şi carne de vită îmbogăţită cu vitamine şi minerale, Andy mai primeşte oase de vită cu puţină carne. Aşa a învăţat să-şi folosească colţii şi ghearele, iar această activitate o ţine ocupată o bună parte din zile, tocite după ani de stat după gratii.
Toate cele trei leoaice preluate de la Zoo Timişoara au fost amplasate în acelaşi ţarc şi primit nume africane: Rethabile (“Suntem fericiţi”), Mosa (“Frumuseţe”) şi Tokoloho (“Libertate”). Leoaicelor le place să exploreze împrejurimile pas cu pas. Cea mai calmă şi încrezătoare dintre ele este Mosa, care poate fi considerată fără îndoială lider al grupului. Pe Mosa o poţi vedea mai tot timpul alături de Rethabile.
FOTO: VIER PFOTEN