Vineri, 30 Martie 2012 20:18

Aventură oenologică de cinci stele, în douăzeci de prieteni Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
31a3ea469ae3ec9e4997dca2991eec7a.jpg 31a3ea469ae3ec9e4997dca2991eec7a.jpg

VinCE Budapesta, superlativul lui 2012

VinCE Budapesta 2012, cel mai interesant eveniment oenologic din această perioadă a anului organizat în Europa Centrală, a adunat, timp de trei zile, între 23 şi 25 martie, peste 160 de producatori de vinuri din această parte a lumii.

La festival au participat doar 6 crame româneşti: bănăţenii de la Petro Vaselo, Domeniile Boieru, Halewood, Nachbil, Wine Princess şi Prince Ştirbey. Evenimentul budapestan, desfăşurat în incinta impresionantului hotel Corinthia, de cinci stele, a oferit oaspeţilor, în afara de expoziţiei de vinuri, o serie de seminarii şi conferinţe cu plată, la care s-a stat la coadă pentru a prinde un loc liber. Nu e de mirare, având în vedere numele celor care au conferenţiat şi temele abordate.
Printre cele mai interesante seminarii s-au numărat cele susţinute de renumiţii Masters of Wine Steven Spurrier - Marea Britanie, Caro Maurer - Germania şi Peter McCombie - Marea Britanie. Pe faimosul Steven Spurrier, britanicul îndrăgostit de vinurile franţuzeşti, "the champion of the french wine", am avut chiar onoarea de a-l introduce în universul preocupărilor "vesticilor", conversând, la standul Prince Ştirbey, despre noul concept "flashtasting" lansat de Pivnicer anul trecut, printr-un deja consacrat "Terroir pe autostradă".


Cursanţii au putut detalia diferenţele oenologice dintre Lumea Nouă şi Lumea Veche, precum şi care este contribuţia comerţului electronic şi a internetului în dezvoltarea industriei vinului. Printre creatorii de companii prezenţi la seminarii s-a numărat şi belgianul Bernard Lahousse, fondator al Foodpairing. Barnard a prezentat ultimele cercetări în domeniul Foodpairing - ştiinţa de a îmbina diferite tipuri de mâncare astfel încât să rezulte un melanj cât mai apetisant - oferind, bineînţeles, şi o degustare pe măsură. Amatorii de specialităţi gastronomice ale secolului XXI au putut testa, în dimineţa ultimei zile a evenimentului, un mic-dejun "molecular". La sărbătoarea vinului li s-a făcut loc la masă şi producătorii de palinka din zonă. Gyulai Pálinka şi Nobilis Pálinka au avut un succes deosebit chiar şi printre amatorii de vin. Oenofilii au putut aprecia şi o avalanşă de produse gourmet, iar producătorii de brânzeturi, ulei de măsline, ciocolată sau produse din carne au fost realmente asaltaţi de vizitatori, între două degustări. 


Eleganţa deosebită a evenimentului, afluenţa de vizitatori din toată lumea şi numărul mare de producători de vin au surclasat net ceea ce se întâmplă la festivalurile de profil româneşti. 
Producătorii români prezenţi la Budapesta au lăudat la nesfârşit gazdele pentru preţul de bun-simţ cerut pentru un stand: 500 de euro pentru trei zile. Nu ne rămâne decât să sperăm că, la anul, mai mulţi reprezentanţi ai cramelor româneşti vor fi în prim-planul VinCE Budapesta 2013. Noi, cei din clubul Vestik, cu siguranţă, vom fi din nou acolo, şi ne-am bucura nu numai să constatăm, dar şi să consemnăm acest lucru!

 

Citit 1984 ori Ultima modificare Luni, 25 Martie 2019 18:54

Pivnicer

De când ne cunoaștem cu prietenii noștri Zoli și Raluca, și să tot fie vreo șapte ani, am trăit atât de multe aventuri împreună că ele nu pot fi povestite nici în o mie și una de pagini de călătorii oenologice. Totuși cele mai importante evenimente legate de ei pot fi descrise mai jos, în câteva cuvinte și imagini, de dragul celui mai nou membru al clubului nostru de vin.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate