Marți, 01 Octombrie 2013 21:28

Blind de Pinot Noir în Vestik Club, o provocare aşteptată Recomandat

Evaluaţi acest articol
(4 voturi)
05422d8b93f809d145727052f473cdae.jpg 05422d8b93f809d145727052f473cdae.jpg

Despre adevărurile din pahar, în Detaliu

Un blind de Pinot Noir poate fi o provocare oriunde în lume ţi-ai propune să organizezi un asemenea eveniment, cu atât mai mult în România. Însă provocările sunt incitante, te fac să simţi că trăieşti cu adevărat şi îţi dau sens, mai ales dacă eşti degustător pasionat dar neautorizat. Aşa încât este de înţeles de ce am strâns cinci Pinot Noir-uri în Clubul Vestik, învelite în folii negre, plus al şaselea, hors concours, pentru desert.

Criticii ar putea spune că cinci (plus unu) e un număr prea mic pentru o asemenea degustare, însă fanilor li s-ar părea mai mult decât suficient. Şi unii, şi alţii au dreptate în felul lor. În România există mai multe Pinot Noir decât am reuşit noi să introducem în blind, unele mai frumoase, însă nu e chiar atât de uşor să le strângi pe toate laolaltă. Noi ne-am mulţumit cu două de la Oprişor, La Cetate 2011 şi la Cetate Miracol 2010, cu unul de la SERVE, 2012, din gama Vinul Cavalerului, cu unul de la Lacerta, 2011, şi cu Selection de la Villa Vinèa, 2011.


Ne-am strâns într-o seară de joi, pe o vreme de să nu dai afară degustătorul neautorizat din casă. Totuşi, am fost vreo douăzeci în total, unii veniţi din Suedia, şi nu ne-a părut rău deloc niciunuia, mai ales că Pivnicera pregătise ca desert un mousse au chocolat poate la fel de bun precum cel preparat de prinţesa Ileana Ştirbey la câte-o Zi a Bunicii. Bunătatea din urmă am asortat-o cu al şasele Pinot Noir, aflat la vedere, cel din Detaliu, 2011, de la Oprişor. Notele acordate pe fişele de degustare şi clasamentul au arătat în cele din urmă maturizarea grupului nostru de pasionaţi; după eveniment, putem vorbi de Vestik ca de un grup de connaisseurs. Pinoit Noir-ul de Lacerta a câştigat detaşat degustarea, însă nicicare din celelalte vinuri nu e de lepădat, mai ales că destui invitaţi au ţinut să plece acasă cu mai multe sticle dintre cele care nu au urcat pe podium.

Altfel, a fost foarte bine. Ne-au lipsit unii prieteni, a plouat cu găleata, strada şi trotuarul s-au transformat în fluvii, umbrelele au stat la intrare, am avut şi o maşină dragă sosită de la Timişoara. Era un preludiu la excursia din weekend la Drăgăşani, la Cramele Avincis şi Ştirbey. Am stat până spre dimineaţă încercând să găsim piatra filosofală, am discutat despre credinţă şi ateism, despre sacru şi profan, am ascultat Chopin şi fado, ne-au lipsit chitara lui Nelu Pitic şi alte chitare care au cântat şi poate nu mai cântă acum. Un pic mai târziu aveam să plecăm în Oltenia, să facem planuri legate de o viitoare degustare în blind cu vinuri aromate şi să căutăm adevăruri într-un pahar cu vin care ne aşteaptă mereu undeva, la capătul drumului şi al cuvintelor.

Citit 3989 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Mai 2019 18:57

Pivnicer

Situată în cel mai frumos loc cu putință, acolo unde privitorului i se înșiră în fața ochilor, ca o bucată de paradis, o bună parte din valea Târnavei Mici, crama societății Castel Vinum, care produce vinuri sub brandul Villa Vinèa, împlinește 20 de ani de poveste, timpul scurs de la idee la finalitate. Și îi împlinește cu o inaugurare deplină a cramei extinse, în prezența ctitorului și a celor doi oenologi care au trudit la faima vinurilor sale.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate