Sâmbătă, 18 Iunie 2011 01:56

Bucurii de caramel şi vanilină cu Rose, Menestrel, Notorius şi Emeritus Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
d41d016de0d5812985a6971da9070777.jpg d41d016de0d5812985a6971da9070777.jpg

O savurare autorizată a vinurilor lui Mihail Rotenberg

Mihail Rotenberg a lăsat Israelul pentru un deal de la Ceptura, când a hotărât că e momentul să se ocupe de o altă pasiune a sa, pe lângă cea a internetului cu fir sau fără fir: vinul de calitate. Îşi învecheşte vinul în baric din gorun românesc, aplică o metodă de vinificare tradiţională, gravitaţional, fără pompe sau filtre sau alte ajutătoare ale procesului chimic şi alchimic. Ce iese am degustat la restaurantul Graf din Oradea, ascultând povestirile expertului local Dorin Popa, vicepreşedintele Asociaţiei Degustătorilor din România (ei fiind cei autorizaţi) despre fiecare personaj în parte.

Ne-a fost introdus la început Rose-ul, unul destul de atipic, iubit de unii şi hulit de altii, cu o culoare, miros şi gust cu totul atipice, cu nuanţe de caramel, ceva dulceaţă, poate chiar de nuci şi vanilină. Maeştrii somelieri Vlad Mureşan şi Septimiu Crişan au găsit cu greu ceva să i se potriveasca: carpaccio cu ananas, migdale prăjite şi piper roşu. L-am cunoscut apoi pe Menestrel, un Merlot născut în 2008 la Ceptura. El a însoţit un fel de mâncare ce nu are ce căuta alături de unul de culoarea lui: peşte. File-ul de biban la cuptor cu garnitura de fenel cu anason şi sos din acelaşi Menestrel. Miraculos, peştele gătit fără lămâie, ci doar cu aceste accente meridionale dulci amărui şi foarte aromate, a mers atât de bine cu Merlotul consistent, cu urme de cireaşă amară.

Notorius a intrat pe uşa din faţă când toţi ne doream ceva şi mai profund, în şirul vinurior atât de roşii. Un muşchiulet de porc cu cireşe de Oradea i s-a alăturat imediat, aducând aromele locale alături de taninul extras din pămînturile de la Dealu Mare. În cele din urmă Emeritus, un fiu al dealului Stelus, un deal cu faţa mereu spre soare, cu argile care dau mineralitate, a avut de însoţit iepure cu hribi şi gălbiori, cu sosul creat din acelaşi tip de vin.

Ultimul personaj chemat la scenă deschisă pentru aplauze a fost Nicolas Delgado, jefe argentinian cu doua stele obţinute prin preumblările europeano-sud americane, acolo unde truditorii bucătăriilor primesc distincţii obţinute pe câmpul lor de luptă.

Text şi foto: Adrian Armanca

 

 

Citit 2285 ori Ultima modificare Luni, 18 Martie 2019 14:20

Pivnicer

De când ne cunoaștem cu prietenii noștri Zoli și Raluca, și să tot fie vreo șapte ani, am trăit atât de multe aventuri împreună că ele nu pot fi povestite nici în o mie și una de pagini de călătorii oenologice. Totuși cele mai importante evenimente legate de ei pot fi descrise mai jos, în câteva cuvinte și imagini, de dragul celui mai nou membru al clubului nostru de vin.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate