Miercuri, 15 Iunie 2011 17:20

O fină degustare very special şi extra old la restaurantul Graf Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
c8d94504fd61a62b9d6348c6f70b9915.jpg c8d94504fd61a62b9d6348c6f70b9915.jpg

Cognac şi alintări gastronomice într-o seară de joi

În 1765 Richard Hennessy, un militar de carieră irlandez aflat în slujba casei regale franceze, soseşte în regiunea Cognac. Ideea de a transporta vinul în forme mai concentrate spre alte continente, în special spre Noua Lume, le venise deja francezilor, care au avut o amară sau mai degrabă plăcut aromată surpriză când au realizat că distilând vinul de două ori, trecându-l oceanul în butoaie şi apoi readăugând apă, nu obţin acelaşi produs viticol. Dar la fel ca în istoria invenţiilor, mai ales a celor gastronomice, au descoperit prin această greşeală un nou fluid care încântă simţurile: coniacul sau vinarsul sau oricum vrem să îi spunem acestei băuturi tari, rafinate, în funcţie de regiunea de provenienţă a strugurilor, care duce ideea de viticultură un pas mai departe.
Restaurantul Graf din Oradea a încercat joia trecută să îmbine degustarea acestui produs fin franţuzesc cu diverse alintări gastronomice care să se asorteze cu acesta. Somelierii Septimiu Crişan şi Vlad Mureşan au găsit, probabil prin experimentări alchimice, aşa cum se întâmplă poate oriunde în marile bucătării, formula care să le aducă împreună. Pentru Hennessy VS, very special, un cognac mai puţin maturat dar foarte atent selecţionat din strugurii de podgorie din regiunea Cognac, ţinut în butoaie de stejar până la 10 ani, am încercat nişte biscotti, dar la mult mai finul Fine de Cognac am degustat la fel de fine brânzeturi, învechite sau mai proaspete, cu nuci şi miere. Gheaţa a fost o idee excelentă, pentru că a înmuiat alcoolurile volatile şi a dat voie papilelor gustative să simtă cu adevărat finele arome ascunse, de coajă de portocal, coajă de lămâie, citrice şi miere. Am încercat şi sugestia de a îl combina cu apă tonică, chinina din compoziţia acesteia întărind anumite gusturi ascunse, dar răpind în acelaşi timp frumuseţea deliciilor mult mai rafinate. Ezechil Pop, reprezentantul firmei Da Silva, ne-a vorbit mult despre toate combinaţiile posibile în cocktailuri, iar Ioana Micu a intrat în detaliile alchimice ale facerii. Desertul serii a fost Hennessy XO (extra old) care combină peste 100 de eaux de vie, învechit până la 30 de ani. Acesta a acompaniat ciocolata neagră cu foiţă de aur, mousse de chocolat şi îngheţata cu multă, multă cacao.

Text şi foto: Adrian Armanca

Citit 2009 ori Ultima modificare Marți, 02 Iulie 2019 11:50

Pivnicer

De când ne cunoaștem cu prietenii noștri Zoli și Raluca, și să tot fie vreo șapte ani, am trăit atât de multe aventuri împreună că ele nu pot fi povestite nici în o mie și una de pagini de călătorii oenologice. Totuși cele mai importante evenimente legate de ei pot fi descrise mai jos, în câteva cuvinte și imagini, de dragul celui mai nou membru al clubului nostru de vin.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate