Joi, 15 Decembrie 2011 14:10

Roşu, catifelat şi calm, Merlot-ul domeniilor Anastasia Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
05e6af9e2339f353f60e59e26fc05ba0.jpg 05e6af9e2339f353f60e59e26fc05ba0.jpg

În Luna Cadourilor, un vin bun alungă criza!

Istoric
Începând de la apa Teleajenului, până la Valea Buzăului, podgoriile se înlănţuie într-un dans ameţitor al soiurilor, buchetelor şi aromelor nebănuite. Culmile Dealului Mare ne fac să înţelegem că menirea lor nu este alta decât cultura viţei-de-vie...
În aceste locuri, tradiţia a reînviat.
Astfel, în anul 2008, odată cu venirea pe lume a micuţei Anastasia, părinţii acesteia au cumpărat la Urlaţi o suprafaţă de 7 ha, un loc însorit, cu sol calcaros, tocmai bun pentru alchimia bobului de strugure.
Aşa s-au născut, din pasiune şi dragoste, "Domeniile Anastasia", proprietatea întreprinderii individuale "Marin N. Constantin - Producător de vinuri", cel care a avut curajul să intre, nu de mult timp, pe o piaţă extrem de concurenţială, în baza pasiunii pe care o are pentru vinul de marcă şi a dorinţei de a da valoare locului, zonei în care a decis să investească.
 
Podgorie
Alegerea amplasamentelor pentru plantaţiile de vie nu a fost întâmplătoare.
Centrele viticole Urlaţi şi Valea Călugărească au o veche şi bogată tradiţie viticolă şi o climă care se apropie de cele existente în regiunile Bordeaux sau Toscana.
Din cele 7 ha cumpărate au fost păstrate în producţie şi reabilitate numai 1,2 ha cultivate cu soiul Merlot, iar celelalte au fost defrişate şi replantate cu soiurile Cabernet Sauvignon, Merlot, Fetească Neagră, pentru vinurile roşii, şi cu soiul Chardonnay pentru vinuri albe.
 
Producţie
În paralel cu investiţia în plantaţia de viţă-de-vie s-a trecut la amenajarea unei crame moderne în spaţiile deţinute în satul Strejnicu din apropierea oraşului Ploieşti. Au fost achiziţionate echipamente pentru vinificaţia primară, cisterne din inox pentru fermentaţie, cisterne din inox pentru stocaj, echipamente pentru condiţionarea vinului şi îmbutelierea sa.
Capacitatea de prelucrare a cramei este de 100 tone de struguri, capacitatea de stocaj de 700 hl, iar capacitatea liniei de îmbuteliere semiautomată de 300 sticle pe oră. Dotarea cramei este facută la standarde europene şi reprezintă o combinaţie între modern şi tradiţional, atât ca tehnici, cât şi ca echipamente utilizate.
Deoarece strugurii sunt punctul de plecare pentru obţinerea vinurilor de calitate, acordăm o atenţie deosebită momentului în care se culeg strugurii, sortării şi conservării lor în timpul transportului. Astfel, strugurii sunt culeşi  manual, în lădiţe cu o capacitate de maxim 13 kg.
 
Vinuri
Roşu, catif
elat şi calm, strălucitor când curge în pahar, cu iz de fructe de pădure şi nuci uscate, cu  sprinteneală la băut, Merlot-ul domeniilor Anastasia, vin vechi, dintr-o podgorie nouă, rămâne unic şi încărcat de legendă.
Ţelul echipei este acela de a produce un vin de înaltă ţinută, pentru cunoscători, licoare ce trebuie savurată şi... povestită alături de un meniu rafinat. Merlot este un vin care merge bine cu carnea roşie, cum ar fi friptura de vită sau miel, cât şi cu somonul sau fructele de mare. Se asociază excelent cu brânzeturile maturate şi mâncărurile pe bază de ciuperci. Poate fi considerat, de asemenea, un vin potrivit pentru întreaga masă.
Strategia programului de vinificaţie este aceea de a produce vinuri speciale, de calitate, cu fidelitate faţă de caracterul unic al acestei zone viticole. Vinul în stoc, producţia anilor 2009 şi 2010, este soiul Merlot, vin cu Indicaţie Geografică - Dealurile Munteniei. Începând cu campania de vinificaţie 2011 se produce vin cu Denumire de Origine Controlată (D.O.C) - Dealu Mare, din soiurile Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay.
 
Echipa
Pentru a împlini visul familiei Marin este nevoie de oameni curajoşi şi fideli tradiţiei, aşa cum este şi titularul acestei exploataţii. De aceea, au fost atraşi oameni care iubesc viţa şi vinul, temerari pasionaţi, care lucrează în echipă ca într-o adevarată familie - oenologi, ingineri viticultori, economişti:
- Marin Constantin - pasiune şi dragoste, capul familiei - proprietar
- Daniela Curcă - chibzuinţă şi luciditate - economist
- Ing. Ioan Matei - de patruzeci de ani în mijlocul viilor - şef producţie
- Ing. Mladin Paraschiv - complicat, stilat, versatil - oenolog
- Gheorghe Pripină - îndrăgostit de vie - viticultor, vinificator
- Ion Popescu - molcom ca un strugure - viticultor, vinificator
 
Website
www.domeniileanastasia.ro

 

Citit 2466 ori Ultima modificare Luni, 18 Martie 2019 16:24

Pivnicer

De când ne cunoaștem cu prietenii noștri Zoli și Raluca, și să tot fie vreo șapte ani, am trăit atât de multe aventuri împreună că ele nu pot fi povestite nici în o mie și una de pagini de călătorii oenologice. Totuși cele mai importante evenimente legate de ei pot fi descrise mai jos, în câteva cuvinte și imagini, de dragul celui mai nou membru al clubului nostru de vin.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate