Miercuri, 07 Martie 2012 16:05

Vestik a organizat o degustare de vinuri româneşti pentru universitari din Italia Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
d696f3e204a0082566130fb31efd7539.jpg d696f3e204a0082566130fb31efd7539.jpg

Caloian şi Sherpium fac furori în vestul ţării

  Într-o hibernală seară de martie, trei dintre membrii Vestik şi implicit ai Clubului Degustătorilor de Vin Neautorizaţi (CDViN) s-au îngrijit de prezentarea unor vinuri româneşti în faţa unor oaspeţi din Italia la un restaurant cu specific local din Arad. De fapt, a fost vorba de mai mulţi dascăli universitari sosiţi în oraşul de pe Mureş cu prilejul unei conferinţe cu participare internaţională, între aceştia numărându-se şi profesorul în drept constituţional Maurilio Gobbo de la prestigioasa universitate din Padova. Degustarea s-a dovedit un adevărat eveniment oenologic la care au mai avut privilegiul să participe câţiva cunoscuţi şi simpatizanţi din anturajul clubului pe care îi putem încadra în acea categorie de connaiseuri arădeni pe care noi am numit-o candid "aripa maghiară". Aşa se face că la masă s-a vorbit în patru limbi diferite, un lucru cât se poate de obişnuit la întâlnirile cosmopolite organizate de Vestik. Prof. Gobbo a alternat în adresare engleza cu italiana, preferând totuşi să audă în limba română prezentarea pe care cel mai nou şi mai tânăr membru Vestik o pregătise în engleză. Dascălul padovez consideră, pe bună dreptate, că vinul poate fi povestit mai frumos într-o limbă latină. O parte dintre invitaţi s-au entuziasmat în maghiară de câte ori li s-a servit câte un vin românesc de top după gustul Vestik, iar unii dintre noi au vorbit chiar şi în română despre fructele de pădure, aromele de pulpă de piersici albe şi sâmburi de caise, ca şi de taninii astringenţi din fiecare pahar.
  Despre vinuri trebuie să spunem că au fost opt la număr, provenind de la patru crame diferite, situate în Banat, Oltenia (două) şi Dealu Mare. Între vedetele serii s-a numărat vinul pe care Vestik îl recomandă drept unul dintre cele mai potrivite pentru consumul curent, ţinând seama de preţ şi de ţinuta de soi pe care o prezintă: Caloian, Cabernet Sauvignon 2010 de la Crama Oprişor. După ce a făcut furori prin vinoteci timişorene câştigând degustări în orb alături de vinuri de câteva ori mai scumpe, Cabernetul oltenesc a fost deliciul invitaţilor Vestik, în compania unor condimentate bucate locale. Un alt vin de la aceeaşi cramă a fost Sherpium, Cabernet Sauvignon 2009, vinificat în alb, şi acesta apreciat de oaspeţii italieni, altminteri buni cunoscători ai licorii lui Bachus. Cât despre celelalte vinuri servite, am început degustarea cu un excelent rose aparţinând unui producător din Dealu Mare, continuând apoi cu un vin alb dintr-un soi autohton provenit dintr-o altă cramă din Oltenia. Sherpium a fost al treilea vin servit, fiind urmat de un cupaj din două vinuri albe produse tot în Dealu Mare. Gama vinurilor roşii a fost deschisă de modestul ca preţ însă generosul ca substanţă Caloian de la Oprişor, urmat de un alt vin dintr-un soi autohton provenit de la cealaltă cramă oltenească de care vorbeam mai sus. Penultimul vin a fost un cupaj de Cabernet Sauvignon şi Merlot produs de o cramă bănăţeană, iar la urmă ne-am delectat cu unul dintre vinurile preferate ale vesticilor şi, mai nou, ale invitaţilor la eveniment, provenit de la o cramă din Dealu Mare.
   Întâlnirea a fost una extrem de interactivă, un adevărat workshop oenologic, cu critica şi poezia de rigoare, cu entuziasme şi dezamăgiri, cu afinităţi şi controverse. Iar dacă urechile unora ne-au mai jucat feste şi nu am putut auzi şi înţelege toate cuvintele rostite în patru limbi diferite, profesorul Gobbo ne-a consolat pe toţi cu o butadă drept răspuns: The wine sounds good!
  Să mai spunem că soţia distinsului profesor din Padova are o interesantă legătură cu regretatul actor Marcello Mastroianni. Astfel, despre cara moglia am aflat că familia acesteia deţine, într-o mică localitate de lângă Treviso, o superbă pensiune cu restaurant, Locanda da Lino (foto), local preferat al unor actori şi artişti cunoscuţi. Acolo există şi o cameră care poartă numele celebrului protagonist al filmelor lui Federico Fellini. Solighetto este un loc pe care vesticii au fost deja invitaţi să-l viziteze cu prima ocazie în care îşi vor face drum prin Peninsulă. Am promis că ne vom duce şi, atunci când vom avea bucuria să facem asta, vom lua cu noi şi câteva sticle din cele mai bune vinuri româneşti. Dacă tot suntem singurul ONG din România care şi-a propus prin statut, în mod expres şi subliniat, să promoveze vinul românesc, vom face acest lucru cu un entuziasm şi o stăruinţă care, în mod bizar, sunt uneori chiar mai mari decât ale producătorilor autohtoni înşişi.

Citit 1940 ori Ultima modificare Marți, 26 Ianuarie 2016 19:54

Pivnicer

De când ne cunoaștem cu prietenii noștri Zoli și Raluca, și să tot fie vreo șapte ani, am trăit atât de multe aventuri împreună că ele nu pot fi povestite nici în o mie și una de pagini de călătorii oenologice. Totuși cele mai importante evenimente legate de ei pot fi descrise mai jos, în câteva cuvinte și imagini, de dragul celui mai nou membru al clubului nostru de vin.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate