Miercuri, 04 Mai 2011 21:31

1 Mai Burghezo-Moşieresc, la un pahar cu "Prinţul Ştirbey" Recomandat

Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
c83a2eb526272a8c6aeacd998fe33927.jpg c83a2eb526272a8c6aeacd998fe33927.jpg

Degustare în ritm de jazz, la un deceniu după ce viţa nobilă a dat din nou rod pe dealurile Drăgăşanilor

Se întâmpla cu zece ani în urmă, la începutul anului 2001. Domeniul Ştirbey, din Drăgăşani, revenea în proprietatea moştenitorilor prinţului Barbu Ştirbey. Ileana Kripp, strănepoata prinţului, alături de soţul său, baronul Jakob Kripp, se ocupă de atunci de domeniul viticol a cărui istorie a început în secolul al XVIII-lea. La un deceniu de când viţa nobilă a dat din nou rod pe dealurile Drăgăşanilor, familia Kripp a sărbătorit evenimentul marcând o triplă premieră: lansarea în România a primului vin spumant din podgorie, vin care este primul spumant din Domeniile Ştirbey, fiind totodată şi întâiul spumant pur de Crâmpoşie!

Şi pentru că toate aceste premiere meritau sărbătorite alături de prieteni, acest lucru s-a întâmplat la 1 mai, dată specială în calendarul nobilei familii: ziua de naştere a prinţesei Maria Ştirbey. Bunica Ileanei Kripp, căreia nepoata îi poartă o amintire vie, a fost proprietara domeniului în momentul naţionalizării, iar aniversarea sa este marcată, în fiecare an, la conacul familiei.

Întâmpinaţi, la intrarea în conac, de familia von Kripp, în acordurile muzicii de jazz ale unui trio care a cântat live pe tot parcursul sărbătorii, invitaţii au putut vizita impresionantul conac înconjurat de o privelişte care aminteşte frapant de cele mai frumoase peisaje din Toscana. După un discurs de bun venit spiritual şi concis, adresat de baronul Jakob Kripp, într-o limbă română impecabilă, mulţimii de musafiri,aceştia au fost îndemnaţi să deguste vinurile din gama "Prinţul Ştirbey".

Invitaţii au fost serviţi de însuşi creatorul vinurilor, oenologul german Oliver Bauer. S-au putut delecta, astfel, cu Crâmpoşie 2010, Sauvignon Blanc Vitis Vetus 2010, Novac 2009, Negru de Drăgăşani 2009, Tămâioasă Românească 2010 sau Merlot Rezerva 2007. Surpriza după-amiezii a constituit-o invitaţia aceluiaş Oliver Bauer - "alchimistul" licorilor marca Ştirbei - la o degustare orizontală a şase vinuri din recolta anului 2005. Evenimentul a avut loc într-o atmosferă cu totul aparte, pe terasa conacului care oferă o panoramă neverosimilă spre râul Olt.

O Fetească Regală a deschis balul simţurilor la care au luat parte câteva zeci de iubitori ai vinului - amatori sau profesionişti -, urmată fiind de un Sauvignon Blanc din 2005. Au fost degustate apoi, în ordine, un Novac, un Negru, apoi un Cabernet Sauvignon, ultimul pe listă, dar nu cel din urmă, fiind un Merlot. Finalul degustării a fost unul apoteotic: urmărit de obiectivele aparatelor de fotografiat ale amatorilor de vin transformaţi ad-hoc în paparazzi, Oliver Bauer a degorjat - cu cea mai mare grijă pentru integritatea vestimentară a invitaţilor! - un vin spumant din gama Feteasca Regală care ar putea fi lansat pe piaţă, cel devreme, peste doi ani.

În concluzie, a fost o întâlnire caldă, memorabilă atât prin atitudinea relaxată, dar impecabilă a gazdelor de viţă nobilă, cât şi prin faptul că, la iniţiativa acestora, singura etichetă care a contat cu adevărat a fost cea a remarcabilelor vinuri marca "Prinţul Ştirbey".

 

 

Citit 4129 ori Ultima modificare Luni, 18 Martie 2019 13:05

Pivnicer

CAPITOLUL DOI, în care, după o conversație cu profetul lui Michelangelo, se face legătura între pisici, Strasbourg și moartea și Caesar, scoborând și urcând tot felul de scări, precum cele ale sceleraților și ale rău-platnicilor

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate